laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Koláče ~ Křehká těsta

Velikonoční koláč s arašídovým máslem a mořskou solí

12. 3. 2014

laskominy od maryny

laskominy od maryny

laskominy od maryny

Minulá spolupráce s Lindt byla zajímavá, tak jsem jejich nabídku neodmítla ani tentokrát. Do Velikonoc se tak na blogu objeví několik receptů s jejich výrobky. Dnes je to koláč, který určitě neudělá ostudu na svátečním stole. Linecké těsto, krém z arašídového másla a mořské soli a čokoládový krém. Ozdobené vajíčky z bílé čokolády, připomínající posla jara – větvičky vrby jívy.

Těsto

200 g hladké mouky

100 g vychlazeného másla

60 g moučkového cukru

2 žloutky

špetka soli

3 lžíce ledové vody

Prosátou mouku a cukr promícháme se solí, přidáme do ní vychlazené máslo nakrájené na malé kousky, žloutky a velmi rychle zpracujeme těsto připomínající drobenku. Po lžících do těsta přidáváme vodu, dokud nevznikne hladké těsto. Pracujeme rychle, aby máslo příliš nezměklo, o to křehčí potom bude výsledné těsto.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ½ hodiny chladit v ledničce.

Připravíme si formu na koláč, nejlépe s odnimatelným dnem. Kulatou o ∅ 26 cm nebo obdélníkovou 33 x 23 cm.

Těsto rozválíme a vložíme do formy tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s horkovzduchem. Poté vyjmeme zátěž a dopečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.

Náplň z arašídového másla

200 ml smetany (alespoň 30%)

80 g třtinového cukru

250 g arašídového másla (crunchy)

velká špetka mořské soli

Smetanu smícháme v kastrolku s cukrem a 30 minut ji za občasného míchání vaříme na mírném plameni ve vodní lázni. Během vaření smetana lehce pění, ke konci by měla trochu zhoustnout. Poté kastrol sundáme z vodní lázně a do smetany vmícháme arašídové máslo a sůl. Za občasného míchání necháme 30 minut vychladnout.

Čokoládový krém

25 g kakaa

40 g krupicového cukru

45 g vody

200 ml smetany (alespoň 30%)

130 g hořké čokolády Lindt 85%

Kakao smícháme v kastrolku s cukrem a vodou a společně vše zahříváme ve vodní lázní, během zahřívání přiléváme do směsi pozvolna smetanu za neustálého míchání metličkou. Až se směs dokonale spojí a kakao se v ní rozpustí, sundáme kastrolek z vodní lázně a vmícháme do něj čokoládu nalámanou na malé kousky. Metličkou mícháme, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí, vznikne hladký lesklý řídký krém. Dáme na hodinu na chladné místo, občas během chladnutí zamícháme.

Mírně ztuhlou arašídovou náplň nalijeme na předpečený koláčový korpus, uhladíme na povrchu a dáme na 30 minut vychladit do ledničky. Na vychlazené arašídové máslo nalijeme lehce tuhnoucí čokoládový krém a uhladíme jej na povrchu. Pokud by poleva příliš ztuhla, můžete ji znovu trochu rozehřát ve vodní lázni. Koláč dáme opět na 30 minut chladit do ledničky.

Na ozdobu

20 g mléčné čokolády Lindt

100 g vajíček z bílé čokolády Lindt Lindor

Během chlazení koláče si ve vodní lázni rozpustíme mléčnou čokoládu. Část rozpuštěné čokolády dáme do papírového kornoutku nebo jednorázového plastového cukrářského sáčku. Ustřihneme špičku a nastříkáme na povrch koláče tři větvičky. Čokoládová vajíčka zbavená staniolu namáčíme na jednom vrcholu do mléčné čokolády a klademe je k nastříkaným větvičkám, tím vytvoříme „kočičky“.

Hotový koláč necháme minimálně 3 hodiny vychladit v ledničce. Krájíme ostrým hladkým nahřátým nožem. Vrstvy v koláči úplně neztuhnout, proto se krájí trochu hůře.

laskominy od maryny

Print Friendly, PDF & Email
arašídové másločokoládaVelikonocežloutky

Related Posts

Cake pops čili těsto na špejli

Cake pops čili těsto na špejli

Foto by Lucie Vypadají jako lízátka, ale nejsou to lízátka. Děti z nich jsou ovšem úplně stejně nadšené! Cake pops jsou vyrobené z těsta smíchaného s krémem, obalené v bílkové polevě nebo čokoládě a ozdobené cukrovým sypáním. Poslední dobou jsou velmi módní, proslavila je Bakerella, která […]

Print Friendly, PDF & Email
Zázvorky

Zázvorky

Recept na tyto zázvorky stále vede z těch mnoha, které jsme doma postupně nasbírali. Svou konzistencí po upečení totiž připomínají rakvičky. Zázvorky jsou nadýchané, jemné a křehké. Není potřeba je nechat několik dnů uležet, jsou chutné hned po upečení a výborně se hodí k vínu. […]

Print Friendly, PDF & Email
Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email

Celozrnné sušenky
Makový cheesecake

15 komentáře k “Velikonoční koláč s arašídovým máslem a mořskou solí”

  • Anonymní napsal:
    24. 3. 2014 (09:06)

    To je dobrota, tak jsem tento víkend upekla tuhletu dobrotu a během hodinky nebylo co řešit. No prostě báájo. To se ti moc povedlo ,chuť arašídů s čoko polevou no mňamozní. Díky za krásnou insipraci Díky Ire

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Andrea G. napsal:
    22. 3. 2014 (18:22)

    To je nadhera!!!!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Maryna napsal:
    18. 3. 2014 (06:53)

    Děkuji všem, za krásné reakce.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • M.A.R.K.I napsal:
    14. 3. 2014 (13:43)

    Waw, Marynko, tak tohle se ti vážně moc povedlo !!!!! marki

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Veronika napsal:
    12. 3. 2014 (19:53)

    Tohle je naprosto úžasné!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Oli napsal:
    12. 3. 2014 (19:01)

    Tak to je nádhera! A musí to být úžasná dobrota, asi to na Velikonoce zkusím. Akorát to nebudu mít tak krásný:)

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Cucinare con Amore napsal:
    12. 3. 2014 (18:24)

    Krásné, moc se ti povedl 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    12. 3. 2014 (12:48)

    nádherné, veľmi sa mi to páči, máš krásne veci a super nápady. Oceňujem kvalitu fotiek a food styling. Chcela by som aj ja svoj foodblog, ale musím sa naučiť krajšie fotiť to jedlo… lebo nechcem ostatných ponižovať nekvalitnými foto.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • život není černobílý napsal:
    12. 3. 2014 (10:32)

    skvělý, moc díky! Pro nás je velikonoční neděle dost zásadní sváteka vždcky řeším co udělat..

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anetka napsal:
    12. 3. 2014 (09:51)

    wow! vyzerá veľmi roztomilo!!! good job! a chutiť musí úuuuplne fantasticky!!!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Monika napsal:
    12. 3. 2014 (09:30)

    Maryno, jsi hvězda. Taková krása♥
    Přeji krásný den a spousty prima nápadů…a že u Tebe o ně není nouze:o)
    Monča

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Esmé (Kulturní kulinárium) napsal:
    12. 3. 2014 (08:13)

    Maryno, vypadá fakt nádherně, taková čistá práce 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Jarmila napsal:
    12. 3. 2014 (07:38)

    ten vypadá naprosto dokonale!:)

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    12. 3. 2014 (07:03)

    Krááááááááááááása jako vždy 😉

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Sweet Pixel napsal:
    12. 3. 2014 (06:48)

    ježíšmarjá, tak to je velká paráda…líbí se mi to strašně 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Polentová kaše s brynzou a slaninou
  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020