středa 12. března 2014

Velikonoční koláč s arašídovým máslem a mořskou solí

laskominy od maryny

laskominy od maryny

laskominy od maryny

Minulá spolupráce s Lindt byla zajímavá, tak jsem jejich nabídku neodmítla ani tentokrát. Do Velikonoc se tak na blogu objeví několik receptů s jejich výrobky. Dnes je to koláč, který určitě neudělá ostudu na svátečním stole. Linecké těsto, krém z arašídového másla a mořské soli a čokoládový krém. Ozdobené vajíčky z bílé čokolády, připomínající posla jara – větvičky vrby jívy.

Těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
60 g moučkového cukru
2 žloutky
špetka soli
3 lžíce ledové vody

Prosátou mouku a cukr promícháme se solí, přidáme do ní vychlazené máslo nakrájené na malé kousky, žloutky a velmi rychle zpracujeme těsto připomínající drobenku. Po lžících do těsta přidáváme vodu, dokud nevznikne hladké těsto. Pracujeme rychle, aby máslo příliš nezměklo, o to křehčí potom bude výsledné těsto.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ½ hodiny chladit v ledničce.

Připravíme si formu na koláč, nejlépe s odnimatelným dnem. Kulatou o ∅ 26 cm nebo obdélníkovou 33 x 23 cm.

Těsto rozválíme a vložíme do formy tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s horkovzduchem. Poté vyjmeme zátěž a dopečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.

Náplň z arašídového másla
200 ml smetany (alespoň 30%)
80 g třtinového cukru
250 g arašídového másla (crunchy)
velká špetka mořské soli

Smetanu smícháme v kastrolku s cukrem a 30 minut ji za občasného míchání vaříme na mírném plameni ve vodní lázni. Během vaření smetana lehce pění, ke konci by měla trochu zhoustnout. Poté kastrol sundáme z vodní lázně a do smetany vmícháme arašídové máslo a sůl. Za občasného míchání necháme 30 minut vychladnout.

Čokoládový krém
25 g kakaa
40 g krupicového cukru
45 g vody
200 ml smetany (alespoň 30%)
130 g hořké čokolády Lindt 85%

Kakao smícháme v kastrolku s cukrem a vodou a společně vše zahříváme ve vodní lázní, během zahřívání přiléváme do směsi pozvolna smetanu za neustálého míchání metličkou. Až se směs dokonale spojí a kakao se v ní rozpustí, sundáme kastrolek z vodní lázně a vmícháme do něj čokoládu nalámanou na malé kousky. Metličkou mícháme, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí, vznikne hladký lesklý řídký krém. Dáme na hodinu na chladné místo, občas během chladnutí zamícháme.

Mírně ztuhlou arašídovou náplň nalijeme na předpečený koláčový korpus, uhladíme na povrchu a dáme na 30 minut vychladit do ledničky. Na vychlazené arašídové máslo nalijeme lehce tuhnoucí čokoládový krém a uhladíme jej na povrchu. Pokud by poleva příliš ztuhla, můžete ji znovu trochu rozehřát ve vodní lázni. Koláč dáme opět na 30 minut chladit do ledničky.

Na ozdobu
20 g mléčné čokolády Lindt
100 g vajíček z bílé čokolády Lindt Lindor

Během chlazení koláče si ve vodní lázni rozpustíme mléčnou čokoládu. Část rozpuštěné čokolády dáme do papírového kornoutku nebo jednorázového plastového cukrářského sáčku. Ustřihneme špičku a nastříkáme na povrch koláče tři větvičky. Čokoládová vajíčka zbavená staniolu namáčíme na jednom vrcholu do mléčné čokolády a klademe je k nastříkaným větvičkám, tím vytvoříme "kočičky".

Hotový koláč necháme minimálně 3 hodiny vychladit v ledničce. Krájíme ostrým hladkým nahřátým nožem. Vrstvy v koláči úplně neztuhnout, proto se krájí trochu hůře.

laskominy od maryny



15 komentářů:

  1. ježíšmarjá, tak to je velká paráda...líbí se mi to strašně :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Krááááááááááááása jako vždy ;)

    OdpovědětVymazat
  3. ten vypadá naprosto dokonale!:)

    OdpovědětVymazat
  4. Maryno, vypadá fakt nádherně, taková čistá práce :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Maryno, jsi hvězda. Taková krása♥
    Přeji krásný den a spousty prima nápadů...a že u Tebe o ně není nouze:o)
    Monča

    OdpovědětVymazat
  6. wow! vyzerá veľmi roztomilo!!! good job! a chutiť musí úuuuplne fantasticky!!!

    OdpovědětVymazat
  7. skvělý, moc díky! Pro nás je velikonoční neděle dost zásadní sváteka vždcky řeším co udělat..

    OdpovědětVymazat
  8. nádherné, veľmi sa mi to páči, máš krásne veci a super nápady. Oceňujem kvalitu fotiek a food styling. Chcela by som aj ja svoj foodblog, ale musím sa naučiť krajšie fotiť to jedlo... lebo nechcem ostatných ponižovať nekvalitnými foto.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to je nádhera! A musí to být úžasná dobrota, asi to na Velikonoce zkusím. Akorát to nebudu mít tak krásný:)

    OdpovědětVymazat
  10. Tohle je naprosto úžasné!

    OdpovědětVymazat
  11. Waw, Marynko, tak tohle se ti vážně moc povedlo !!!!! marki

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuji všem, za krásné reakce.

    OdpovědětVymazat
  13. To je dobrota, tak jsem tento víkend upekla tuhletu dobrotu a během hodinky nebylo co řešit. No prostě báájo. To se ti moc povedlo ,chuť arašídů s čoko polevou no mňamozní. Díky za krásnou insipraci Díky Ire

    OdpovědětVymazat