čtvrtek 23. ledna 2014

Trhací chleba se sýrem, česnekem a bylinkami





Trhací buchta je na Laskominách docela trhák, tak jsem se konečně přinutila vyzkoušet i slanou variantu. Se sýrem, česnekem a bylinkami to byla mňamka. K ultra lenošnému víkendu na chatě byl ideální, protože jsme jej nejen poobědvaly, povečeřely, ale i posnídaly – jen ten řízek na hasičském bále v Čepí nám porušil tuhle chlebovou dietu :-). Určitě vymyslíte nesčetně variant náplní, tak se s nimi pochlubte v komentářích, ať se navzájem inspirujeme. Vláčnější je z obyčejné hladké mouky. A Kajdi, dík za vše!

Suroviny na těsto
340 g pšeničné hladké chlebové mouky nebo hladké mouky
50 g aktivního pšeničného kvásku (100% hydratace)
60 g másla
80 g mléka
4 g instantního droždí
2 vejce
10 g soli
1 lžička moučkového cukru
40 g vlažné vody

Pokud nemáte kvásek, můžete jej vynechat, instantního droždí pak ovšem použijte 8 g.

Máslo spolu s mlékem ohřejeme v jednom kastrolku tak, aby se máslo rozpustilo. Necháme lehce vychladnout a vmícháme instantní droždí a cukr.
Zbývající suroviny, kromě vody, odvážíme do hnětací mísy, přilijeme k nim prochladlé mléko a uhněteme těsto. Postupně do těsta přiléváme také vodu, nebude ji možná potřeba ani celých 40 g. Musí vzniknout nepříliš hutné a lehce lepivé těsto. Misku vymažeme olejem, dáme do ní hotové těsto, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplejším místě bez průvanu.

Suroviny na náplň
60 g másla
2 až 3 stroužky česneku
2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, bazalka...)
250 g tvrdého sýru s výraznější chutí (Ementál, Cheddar...)

Sýr můžete použít nakrájený na velmi tenké plátky nebo nastrouhaný na struhadle s většími očky. Máslo roztopíme a zamícháme do něj bylinky a rozetřený česnek.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný hladkou moukou a rozválíme je na plát o rozměrech přibližně 30 x 50 cm. Plát potřeme rozpuštěným máslem, na které poklademe sýr. Plát rozřežeme na 6 stejně širokých pruhů, ty naskládáme na sebe a rozřízneme je opět na 6 stejně širokých obdélníků.

Formu na biskupský chlebíček dobře vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečicím papírem tak, aby byl i na bocích formy. Obdélníky z těsta naskládáme za sebou do formy, kterou přikryjeme utěrkou a vše necháme opět hodinu kynout na teplém místě bez průvanu.

Pečeme přibližně 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Můžeme podávat lehce prochladlé, ale i studené.





41 komentářů:

  1. Je mi to naprosto jasné, propadla jsem kouzlu trhací buchty. A zkušenost s chlebem si na 100% nenechám ujít.
    Moc pěkný blog.

    OdpovědětVymazat
  2. dobry den,nemam kvasek,takze mam dat 4g plus 8g suseneho drozdi? dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 8 g nebo klidně jen polovinu toho sáčku, prosím

      Vymazat
  3. Slaná varianta je super, ještě jsem od vánoc docela přeslazená :-))) díííky

    OdpovědětVymazat
  4. Tak za tohle mi by přítel ruce líbal ještě den po tom :))))

    OdpovědětVymazat
  5. Teda, dělala jsem s borůvkama, ale tenhle slaný, to je pecka! Musím zkusit

    OdpovědětVymazat
  6. Marynko, tak tenhle to myslím trumfne !!!! Jdu ho vyzkoušet !!!! Marki

    OdpovědětVymazat
  7. nádhera :) zítra jdu péct a asi to nahoře vyložím slaninou :)

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá nádherně, už dlouho uvažuju zkusit doma pečený chléb. Jen se chci zeptat jestli ze zkušeností mužeš říct je lepší kvásek udělat doma nebo sehnat někde od pekaře, nebo to nemá na výsledek žádný vliv.
    Díky Luca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V seznamu surovin uvádím i odkaz na výrobu pšeničného kvásku, není problém si ho vyrobit sama. Myslím, že je to i lepší, protože pochopíte, jak kvásek funguje.

      Vymazat
    2. Koukala jsem, není to nic složitého. Jen mě zajímalo jestli má vliv na chuť jestli je kvásek čerstvý nebo už ten "odležený ". Díky a hned se do toho pustím

      Vymazat
    3. Nový kvásek není tak silný, u něj je potřeba určitě přidat i trochu kvasnic nebo sušeného droždí, chuťově má vliv minimální.

      Vymazat
  9. Dneska jsem objevila kouzlo trhací buchty a hnedle jsem musela upéct i chleba! Recepty jsou úžasné .. pečivo vypadá luxusně a skvěle chutná, co víc si přát ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Marynko tak jse ho upekla. Pokud chces vedet jak to dopadlo tak koukni ke mne na blog. Moc dekuji za recept a inspiraci! Hanka :)

    OdpovědětVymazat
  11. Chtěla bych tento chlebík upéct, ale s normálním droždím ne tím z prášku. Kolik ho tam mám dát?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sušeného droždí se dává vždy polovinu, oproti čerstvému, prosím.

      Vymazat
    2. Děkuji moc, dnes zkusím.

      Vymazat
  12. Musí být kvásek i droždí, nebo stačí jen kvásek?? A může být žitný kvásek nebo si musím založit pšeničný ???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z žitného jde udělat i pšeničný, droždí se přidává, protože kvásku je tam málo, prosím.

      Vymazat
    2. Moc děkuji za info. A omlouvám se že jsem nepoprosila.

      Vymazat
  13. Naprosto úžasná záležitost:)

    OdpovědětVymazat
  14. trhací chleba je výborný,upečeš jednou a budeš píct stále,nejde přestat

    OdpovědětVymazat
  15. Tak to vám tedy pěkně děkuju... :D Je po dietě a obávám se, že na nátlak rodiny budu muset péct teď pořád. Vynikající!!! Sežráno (snězeno opravdu není vhodný výraz) ještě teplé...

    OdpovědětVymazat
  16. I já přidám svou chválu a nadšení. Ozkoušela jsem oba recepty slaný i sladký. Ve slaném jsem někde udělala chybu a moc mi nekynul, ale snědena byla hned :D. A sladká verze je mor.... Oba recepty mě nadchly a budou na našem stole jistě často. Marino, přikládám link, aby jste se mohla mrknout ná má díla. http://magrata.blogspot.cz/2014/07/pull-apart-bread-trhaci-buchta.html Jinak krásný blog. Moc hezký.

    OdpovědětVymazat
  17. Zdravím...taky jsem zkusila upect a výsledek je dle očekávání, ačkoliv mi nedá nepodotknout, že chlebu se to moc nepodobá..ale to je jasné už dle surovin, to není jakože vada:-). Spíš by mě zajímalo, zda má kvásek šanci za tu hodinu něco stihnout, ke všemu tak malé množství (a myslím, že kdyby se dal žitný, bude to v celku jedno..přece jen 25g oproti dalším 320 obyč. bílé...:-) ...ale dala jsem ho tam- pro pocit.-). a doporučuju nešetřit na náplni, mě se nějak vypařila, nebo co, bylinky mám na okně,tak jsem jich dala dost a teď jich nikde nevidím, česnek asi taky pohltila tma (a to jsem dala dle receptu, spíš více.. možná se mě nějak povedlo udělat víc těsta, no nevím:-)...ale jinak děkuji.

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den, nemám momentálně doma dostatek chlebové mouky ... Mohu použit klasickou hladkou ? Moc děkuji za odpověd a přeji pekny podvečer

    OdpovědětVymazat
  19. Včera jsem pekla a moooc prima záležitost, vzala jsem ještě teplé kamarádkám, chtěly recept, tak jsem jim dala odkaz na Vaše (moje oblíbené) stránky:-).
    A hned padaly další nápady: usmažená cibulka, různé dipy pro namáčení, samozřejmě slanina, niva....:-).
    Moc díky za Váš blog, hodně štěstí:-), M.

    OdpovědětVymazat
  20. Výýýýborné, vytunila jsem slaninou, parmezánem, sušenými rajčátky a kapary...Právě peču další, jdu na grilovačku ke kamarádce a myslím, že bude chtít recept, tak jsem jí pro jistotu a preventině už poslala mailem odkaz na Váš blog... :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Dobry den,
    zrovna mam jen suseny kvasnice. Chapu dobre, ze tech dat 8gr? Diky za odpoved a hezky den :)

    OdpovědětVymazat
  22. Včera jsem pekla a je to opravdu skvělé! Podávala jsem ho k vaší dýňové polévce z pečené dýně. Všem to moc chutnalo a sama mám problém s tím to nesníst najednou :D Jinak šly by použít i čerstvé kvasnice? A taky mi to těsto nevyšlo do celé formy chlebíčku, přitom jsem to řezala dle pokynů.
    Děkuji za recept, Verča

    OdpovědětVymazat
  23. sklidil vseobecny uspech, dokonce i u tchyne :-))) jeste jsem tam pridala male kousky slaniny a byl vyborny, jedli jsme k nemu jen zeleninu...

    OdpovědětVymazat
  24. Narazila jsem na Vaše stránky náhodou, musím říct, že šťastnou. Tolik úžasných a dobrých receptů! Moc děkuji, že je posíláte i nám.

    Nadchl mne trhací chleba, já ho tedy dělala ze 16 g čerstvého droždí, celozrnné mouky a s trochou kozího sýra, co nám zbyl od oslavy, a oblizovali jsme se za ušima celá rodina. Napadá mne, že s bylinkovým máslem by to mohla být skvělá příloha k letním salátům.

    A trhací buchta byla na řadě vzápětí, taky mňamka!

    OdpovědětVymazat
  25. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak chleba skladujete do druhého dne (pokud vám vydrží).
    Pekla jsem včera - byl vynikající a dnes už nic moc :( Pekla jsem tedy z droždí, neměla jsem kvásek, tak možná i proto není dnes tak výborný, jako včera.
    Děkuji, Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obvykle ho sníme hned, kynuté těsto není nikdy druhý den tak dobré.

      Vymazat
  26. Inspirativní blog, tleskám. Chléb zmizel rychlostí přímo raketovou, byl velice lahodný. Pár kousků jsem si vyzdobila grilovaným lilkem (kolečka) a vypadalo to, že se blahem rozplynu. Dík. Jo a chutný byl i druhý den. Pečen s kváskem, skladován zabalený do původního pečicího papíru a utěrky.
    S.

    OdpovědětVymazat