úterý 20. března 2012

Trhací buchta


Tak za tip na tuto dobrotu moc děkuji Vandě, je to náš domácí hit! Když se zeptám, co mám upéct sladkého, tak už slyším jen: "Trhací buchtu!"
V originále se jmenuje pull apart bread. Může se vyrábět slaný i sladký. Vyzkoušela jsem sladkou variantu se skořicí a vlašskými ořechy, proto jsme si doma název počeštili na "trhací buchtu". Pečivo vypadá komplikovaně, ale není tak náročné. Jednotlivé plátky se lehce odlamují a těsto je křehké a vláčné. První trhací buchta nestačila ani vychladnout a zmizela a rodinní mlsouni se hned dožadovali další. Čaj nebo kávu, ke kterým se má podávat, jsme nestihli ani uvařit :-).
Recept jsem si dost zjednodušila a vše odvážím do jedné mísy, proto uvádím i mléko v gramech. Mouky do těsta jsem použila méně, připadá mi, že je potom křehčí. Uvedené množství vyplní formu na biskupský chlebíček o rozměrech 26 x 11 cm.
Slaná varianta se sýrem a česnekem je tu.



Těsto
290 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
5 g sušeného droždí
60 g másla
80 g mléka
60 ml vody
2 větší vejce
půl lžičky soli

Máslo spolu s mlékem zahříváme v jednom kastrolku, dokud se máslo nerozpustí.
Zbývající suroviny odvážíme do hnětací mísy, přilijeme k nim trochu prochladlé mléko s máslem a uhněteme těsto. Těsto není moc hutné a trochu se lepí. Posypeme je lehce hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a postavíme ji na teplejší místo bez průvanu, dokud těsto nenakyne do dvojnásobného objemu (cca 1 hodina). Vodu přilévejte raději postupně, nemusíte ji použit ani všechnu, aby těsto nebylo příliš řídké, jak uvádí někteří v komentářích.


Náplň
60 g roztopeného másla
100 g třtinového cukru nebo krupicového
2 lžíce skořice
80 g pomletých vlašských ořechů

Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný hladkou moukou a rozválíme je na plát o rozměrech přibližně 30 x 50 cm. Plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, skořicí a ořechy. Plát rozřežeme na 6 stejně širokých pruhů, ty naskládáme na sebe a rozřízneme je opět na 6 stejně širokých obdélníků.

Formu na biskupský chlebíček dobře vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečicím papírem tak, aby byl i na bocích formy. Obdélníky z těsta naskládáme za sebou do formy, kterou přikryjeme utěrkou a těsto necháme opět 45 minut kynout.

Pečeme přibližně 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Podáváme lehce prochladlé.



82 komentářů:

  1. Hohó, tak to jsem ráda, že se recept u vás tak uchytl. Opět krásné fotky, jako vždy:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No během 14 dnů jsem ji pekla už 4x!

      Vymazat
  2. Vypadá to moc dobře, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem uslintávala u Vandy a tak mi nezbyde než slintat i tady :-) A svatosvatě slibuju, že se do ní brzy pustím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně, taky jsme měla sto chutí hned si tuhle buchtu upéct, jen se ještě nějak nezadařilo:)

      Vymazat
  4. Upekla jsem z půl kila mouky do chlebové formy. Půlku těsta jsem posypala skořicí, půlku celým mákem. Byla VYNIKAJÍCÍ! Taková méně pracná forma trdelníku, člověk sedí a uloupává :-) Díky, Renee

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrý tip s tím mákem, také vyzkouším a trdelníky mi to taky docela hodně připomíná. A díky za pochvalu blogu u jiného receptu.

      Vymazat
    2. Mi to připomíná recept na Estonský kringel. Mimochodem výborná záležitost váš recept trhací buchty. Zase nezhubnu! :-)

      Vymazat
  5. Objavila som tento nádherný blog len pred nedávnom a zo všetkých tých nádherných receptov bola trhacia buchta tým jedlom, o ktorom som vedela, že ho MUSÍM vyskúšať. Dnes bol ten večer, kedy na to došlo. Robila som ho v kakaovej verzii s trochou škorice, lebo orechy sa u nás nenosia a deti som musela od horúcej buchty riadne odháňať :-)))
    JEDNODUCHO FAMÓZNE. Ďakujem za inšpiráciu.

    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší. Díky za krásný komentář.

      Vymazat
  6. Děkuji moc za fotorecept, jen se slovním popisem bych asi postup nezvládla. Celým bytem se při pečení linula téměř vánoční vůně a hlavně jsme pak při konzumaci pochopili, jakou slast musel zažívat Jeníček s Mařenkou při loupání perníčků. Už se těším , až vyzkouším serniky! Rita H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo a já děkuji za krásný komentář. Návykovému odlamování zdar!

      Vymazat
  7. Ahoj,zdravím Vás. Takže i já jsem tuhle vynikající buchtičku upekla a musím teda říct,že na světě jsem nic lepšího ještě nejedla.Taková obyčejná a kolik radosti nám doma udělala.Všichni se do ní pustili a nic nezbylo.Jsem ráda za tento recept.Už i všechny moje kamarádky ho vyzkoušely a moc si pošmakovaly.Děkuji,děkuji,děkuji.Dnes ji budu péct znova.Už se na ni opět těším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dokážu si to živě představit, u nás to vypadalo úplně stejně :-) Jsem ráda, že chutná a třeba zkusíte i jiné recepty?

      Vymazat
  8. Anonymní29.03.13 8:49

    I já jsem objevila Váš blog a musím říct, že v něm s velkou radostí "listuji". I u nás došlo na trhací buchtu, která je vážně vynikající. Na Vánoce u nás byly Vaše rohlíčky Dana a linecké cukroví. A určitě vyzkouším i jiné recepty ... jste moc šikovná a je vidět, že vaříte i pečete s láskou. A VO TOM TO JE! :-)
    Hezký den a hodně radosti v kuchyni (já tam totiž taky stávám často a musím říct, že moc ráda) Vám přeje Marta :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní08.04.13 6:37

    Dakujem za uzasny recept , od ktoreho sa neda odtrhnut, pokial sa nezje :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Vidím, že i jinde to funguje úplně stejně.

      Vymazat
  10. Dobré odpoledne. Zase sedím u vašich obdivuhodných stránek.Moc se mi zalíbil tenhle recept. Nepoužívám ale sušené droždí. Řídím se poměrem 1 lžč sušeného = 1/4 kostky. Můžete mi prosím napsat množství droždí v poměru na lžičky. Fialkový cukr se mi taky zamlouvá. Zrovna včera mi dcerka trhala kytičky :-)Děkuji za skvělé nápady, kukuana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase raději používám sušené, protože s ním se mi kynuté těsto podaří pokaždé. U tohoto receptu by to mělo být asi 15 g kvasnic. Jeden sáček instantního by měl odpovídat 25 g kvasnic. Tak ať se povede.

      Vymazat
  11. Pekla jsem o víkendu. První těsto se nepovedlo, bylo moc řídké (ale nevyhodila jsem ho a zpracovala přes formu na beránka).
    Podruhé jem přidávala mokré věci postupně, takže mi vyšlo, že musím výrazně ubrat na vodě. Výsledek byl ... no jak tu píšete, sežrali jsme to (jinak se ten děj nedá nazvat) ještě teplý.
    Potřetí šla rovnou dvojitá dávka, opět opatrně s vodou, výsledek výborný - první půlka padla hned, druhá behěm odpoledne. Nezbyl ani drobeček.
    Díky za recept. MirkaP.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, je vidět, že tahle buchta účinkuje všude stejně :-) S tím řídkým těstem nevím, my jsme ji doma pekli už nesčetněkrát a pokaždé vyšla přesně podle dávky.

      Vymazat
  12. Anonymní27.05.13 9:14

    Tento recept jsem objevil náhodou, tak jako tento blog, ale ihned jsem si ho dal do záložek, že to někdy zkusím. Už jsem to nevydržel a jelikož mám plno práce s přípravami na státnice a sestra ráda peče, hodil jsem to na ni, jestli nechce zkusit takovou dobrotu.
    Večer byla buchta upečená, a ráno, jak jsem vstanul, tak z ní skoro nic nezbylo, ještě jsem si rychle ukradl poslední kousky a je skvělá, vlašské ořechy nebyly, byly nahrazeny mandlemi, a šíleně mi to chutnalo, připomínalo mi to hodně skořicové šneky.
    Chválím, a brzo budu dělat nejspíš pravidelně sám :)

    Jediný problém který při pečení nastal byl s řídkým těstem, nějak se mu nechtělo vykynout a pak nešlo válet, spíš jen tahat... I tak byl výsledek výborný!
    Kuba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář. Je super, že i nějací chlapi pečou sladké. S řídkým těstem měli problém i někteří jiní. Tekutiny je lepší přilévat postupně, každá mouka se chová jinak.

      Vymazat
  13. Anonymní07.06.13 7:13

    Dobrý den, ráda bych tuto "buchtu" upekla brzy ráno ke snídani, tak jsem se chtěla zeptat, jestli se může nechat nakynout přes noc na teplém místě a pak ráno pokračovat v přípravě? Děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nechat ji kynout přes noc jsem ještě nezkoušela. Rozhodně nemůžete nechat těsto celou noc v teple. U chleba se to dělá tak, že se nechá na první kynutí v teple a na druhé se dá do ledničky na celou noc. Možná bych to tak vyzkoušela i s touto buchtou. Těsto nechat vykynout, připravit buchtu do formy, formu přikrýt (aby těsto nevysychalo) a dát ji do ledničky. Ráno, během nahřívání trouby, formu vytáhnout do tepla.

      Vymazat
    2. Dá se to. Večer připravte těsto a dejte ho do ledničky. Ráno budete překvapený, jak dobře se s ním pracuje, je pružné a doslova hedvábné.

      Vymazat
  14. Dobrý den, váš blog jsem objevila náhodou, když jsem hledala ovocný dort pro syna:-)A jen chválím!
    Trhací buchtu jsem nezkoušela, ale připomíná mi estonský kringel, který je efektní a moc dobrý!
    http://www.brydova.cz/recepty/domaci-pekarna/856-kringel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Estonskému kringelu je to hodně podobné, na výrobu ovšem jednodušší a to odtrhávání je báječné :-)

      Vymazat
  15. Anonymní12.07.13 3:15

    Dobry den, pozdravujem z Kostariky :),
    vasu stranku mi preposlala sestra a musim povedat ze tato buchta mi hned padla do oka a bola vynikajuca! Zjedla sa hned, este sa niektori clenovia rodiny aj nahnevali ze nemali :).
    Tak nabuduce urcite dvojita alebo vacsia davka..
    A urcite vyskusam dalsie recepty.
    Dakujem za inspiracie!
    Daniela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a mám radost, že se podle mého blogu vaří i v takových dalekých krajích. A jedna dávka fakt nestačí :-)

      Vymazat
  16. Dobry den,Maryno,dekuji za vas blog,ktery je pro mne inspiraci do me kuchyne,sezona merunek a malin super recepty na kolace a vsem kteri jeste vahaji s timto receptem,jen vrele doporucuji,jen se zaprasilo.. nestacite postavit na kavu a bude snezeno...jeden den s vlasskymi orechy.druhy den s oprazenymi poml. mandlemi,trhaci buchta je proste žrava...pritel ke Ital,tak bylo slyset slastne BUONISSIMOOOOOOOOOOOOOOO...:-)
    Diky a krasne leto. fanynka
    Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Ivano. Taková chvála mě moc těší :-)

      Vymazat
  17. recept mě zaujal na první pohled, tak jsem neváhala a pustila se do něj, ale bohužel jsem také měla problém s řídkým těstem (ponaučení pro příště), nicméně jsem je nevyhodila a upekla... no trhací buchta to není, ale na vzhledu nezáleží že? a je to Mňaaaaaam ! Díky :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den, myslíte, že by bylo dobré přidat ještě švestky do této buchty? Mně totiž chutná kombinace švestky se skořicí. Dám na Váš názor, protože jsem již několik receptů vyzkoušela a vždy měly úspěch. Děkuji za odpověď. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to půjde i se švestkami, ale nakrájela bych je na malé kousky.

      Vymazat
  19. Už mi kyne těsto, tak jsem zvědavá, jen jsem zadala do vyhledávače buchta a zobrazila se mi tato tak už jsem nehledala dál a letěla do obchodu pro sušené droždí :-) jsem zvědavá, jak se mi povede a určitě pak pisnu jak chutnala :-) Ikdyž se nebojím, že u nás by se nesnědla :-))

    OdpovědětVymazat
  20. Zdravím, vyzerá to úžasne a podla reakcii to asi aj bude skvelé :) chcem to vyskúšať ale chcem sa spýtať či môžem použiť aspon časť múky celozrnnej. Vykysne to potom dobre? Máte s tým nejaké skúsenosti? Inak je celý blog úplne úžasný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S pečením sladkostí z celozrnné mouky nemám zkušenosti, tak třeba poradí někdo jiný.

      Vymazat
    2. Dobrý den Miško, s celozrnnou moukou těsto kyne hůř (nikdy nedávám jen celozrnnou, vždy max ze dvou třetin, ale spíš půl na půl). Já to řeším tak, že přidám na droždí - většinou tam hodím celý balíček sušeného, i když recept píše méně, a výsledek se vždy povede:)

      Vymazat
  21. Dobrý den, jak vypadá ta slaná verze? čim se to maže?

    OdpovědětVymazat
  22. Neskutečné!!! Do buchty jsem se dnes pustila a mám ji zrovna před sebou na talířku. Rovnou jsem to dělala z dvojité dávky...a to pro sousedy i pro nás. Bydlím v Norsku, tady je to s pečením kříž. Co jsem se setkala, tak se tady peče jen z prášku. Není zde polohrubá ani hrubá mouka, jako v ČR. Proto díky za Tvé recepty s hladkou mouku, úplně se při jejich čtení rozplývám, protože vím, že to bude "jednoduché" - díky tomu, že nemusím vymýšlet, jak bych nahradila polohrubé mouky. Máslo máme se solí, tak už jsem sůl nepřidávala. Ve srovnání s českými ingrediencemi, se mi zdá, že jsou ty norské - jaksi výraznější a funkčnější...proto mi buchta celkem nakynula a je trošku větší, ale to na chuti nic nemění. Mňám!! Díky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost, že se podle laskomin peče i v cizině :-). Ani mě nenapadlo, že se může hodit, že většinu receptů mám jen s hladkou moukou. Díky

      Vymazat
  23. Dobrý den Maryno, moc děkuji za váš úžasný blog!!!
    Trhací buchta byla prvním receptem, který jsem od vás zkusila a byla super!!! Hned jsem ji doporučila dál :)
    Pekla jsem ji předevčírem a dnes dojídala ke snídani a byla stejně skvělá jako 1. den! Díky, díky, díky!!!

    OdpovědětVymazat
  24. buchta i s návodem - úžasný! díky ;)

    OdpovědětVymazat
  25. Děkuji za recept. Dcerka právě přišla ze školy, a ještě žhavou buchtu otrhává kolem dokola. Sice mám asi větší formu na chlebíček, protože část těsta nestála, ale ležela, nicméně chuťově i vzhledově vypadá super. Dokonce zvládla i našeho rozbitého troubu, který nechce péct zespodu (už je objednaná oprava). Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  26. Anonymní30.03.14 9:42

    moc dobrý recept

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj Maryno, tak tu tvoji trhací buchtu jsem v posledních 3 týdnech pekla už 5 x, 3x na slano a 2 na sladko. Pekla jsem ji s uzeným sýrem, cihlou 45 %, s mákem i se skořicí. Všechny varianty byly výborné, dle hodnocení mého manžela na 1 místě je maková, pak se sýrem. Děkuji za vynikající recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já tu makovou také vyzkouším :-) Díky za reakci a jsem ráda, že tak chutná.

      Vymazat
  28. Dobrý den Maryno,dnes jsem objevila Váš blog s úžasnými recepty,jsou to neskutečné dobroty a už dobu sedím a vybírám co upeču a uvařím podle Vás....díky moc Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Pochlubte se potom s dojmy.

      Vymazat
  29. Dobrý den,
    trhací buchta nemá chybu :-)
    dělala jsem jí z dvojité dávky, jednu skořicovou a jednu makovou
    opravdu výborná
    myslím, že si projdu i ostatní recepty:-)

    OdpovědětVymazat
  30. Dobrý den, úžasný blog, jste šikovná... Jen jsem se chtěla zeptat, zda to už tady někdo zkoušel z té celozrnné mouky a když používáte místo skořice mák, dáváte celý a pak zbytek ingrediencí jako u skořicové verze? Děkuji za odpověď. Zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celozrnnou mouku už v diskuzi řešili, podívejte se na starší komentáře. S mákem jsme ještě buchtu nedělala a do ní bych dala mák mletý. Zbylé suroviny stejné.

      Vymazat
  31. Zdravím, vím, že se to řešilo, spíš jsem chtěla vědět, zda to někdo v reálu vyzkoušel a s jakým výsledkem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také bych doporučovala míchat celozrnnou s hladkou minimálně 1 : 1, ale mám zkušenost jen s chlebem.

      Vymazat
  32. Tak tato buchta měla tu čest mě neksutečně nas--- Nejdřív jsem omylem částečně jela podle slané verze, takže bude přesolená.. Těstomám taky řídké, bo jsem tam bez rozmyslu ve zmatku chrstla všechnu vodu..Pak jsem bojovala s roztopeným máslem při krájení těch obdélníků.. nějak mi vypadlo, že třeba na Kringel používám máslo jen rozměklé zamíchané se skořicí a cukrem, jinak že to jezdí a patlá se, jak tak bylo vše opatláno, nějak jsem nešikovně položila formu, která shodila hrnek a to mi vzbudilo dítě asi tak o dvě hodiny dřív, než je jeho "norma", což mě vždycky vytočí ze všeho nejvíc.. protože dvě hodiny klidu mít a nemít...jdu si poplakat nad slanou buchtou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, ale nebyl spíš určen na mimibazar?

      Vymazat
  33. Mila Maryno, dneska trhaci buchta poprve upecena a uz je ji pouze pulka. Je naprosto dokonala ve vsech smerech. Vody jsem dala pouze polovicku.
    Pozdrav z Francie

    OdpovědětVymazat
  34. Tak jsem také neodolala a zadělala těstíčko,tak jsem zvědavá,jak se povede.Už kyne.

    OdpovědětVymazat
  35. Zdravím, tak buchta je úžasná a nad každým receptíkem slintám. Stránky jsem našla náhodou před pár dny a jsem za ně velice ráda. Co recept to kulinářské dílo. MOc díky. Rozhodně toho vyzkouším víc. Krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, budu se těšit na další komentáře.

      Vymazat
  36. Ja teda nevim, ale nepridala jsem vodu vůbec a bylo to tak hnacave ze jsem pridala jeste tak sto mouky. Nevim kde je chyba. Zatim to kyne tak uvidíme

    OdpovědětVymazat
  37. Díky za nej recept mezi recepty!už se rozšířila po celé mojí rodině,vynikající,dělám ji celou v pekárně,udělám napřed těsto,pak rozválím,potřu skořicís cukrem a máslíčkem(to my milujeme)rozřežu na pruhy,naskládám na sebe,pak zase rozřežu a skládám do pekárny,peču asi 35minut,dělám z 1apůl dávky,no sní se ještě za tepla,prostě MŇAMÓZNÍ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohla by som poprosit o presnejsie vysvetlenie toho dvojnasobneho rozrezavania? Chcela by som ju tiez skusit v domacej pekarni... je tento postup nevyhnutny alebo by sa buchta podarila aj s jednym rozrezanim?

      Vymazat
    2. Je to úplně stejný postup, jaký je popsaný v receptu.

      Vymazat
  38. Dobrý den. Také jsem vyzkoušela, ještě kyne v srnčím hřbetě. Do těsta jsem dala jen minimum vody, je fakt hodně lepivé, že jsem i bojovala s vrstvením. Navíc jsem si trošku obměnila rcp - do těsta vanilkový cukr, na skořici jsem nakladla půlměsíčky jablek, rozinky a zapomněla na cukr :-( Uvidím, jak se upeče :-) Když se podaří, bude další obměna.

    OdpovědětVymazat
  39. Úžasně jednoduchý recet na mnoho variací, těsto je krásné, chutné a jak někdo psal připomíná trdelník. Dnes vyzouším s nutelou a oříšky, jen aby jsem to nesnědla zase skoro celé sama....člověk nemá cchuť se dělit :)

    OdpovědětVymazat
  40. Pokud jste se inspirovala Vandou, tak v receptu máte chybu v množství mouky - ona tam má na stejné množství tekutin a vajec 385 g mouky.

    OdpovědětVymazat
  41. Pořád jsem čekala, kdy na mě přijde ta nezvladatelná těhotenská chuť na NĚCO! A dnes to přišlo - musím mít tu úžasnou trhací buchtu od Maryny. :-) už se hřeje na kotli a já i "fafolka" už se na ní třesem. No, lepší varianta než kyselé okurky ne? :-) Jen tak dál.
    Bláža

    OdpovědětVymazat
  42. Uplne vynikajuca :) (síce tvar má trošku rozkysnutejší lebo nemám správnu formu, tak sa piekla v pekáči, ale chuť a "spôsob podávania" zostal podľa receptu zachovaný - a vzbudil úspech u všetkých osadníkov bytu) :) Do rána z nej nezostane jediný oriešok, hehe :) Ďakujem za tip! (foto: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152730247562752&set=a.10150090486082752.278318.789367751&type=1&theater)

    OdpovědětVymazat
  43. Na trhací buchtu si brousím zuby už pěkně dlouho. Dneska na ni přišla řada, ovšem vybila se mi baterie ve váze a zjistila jsem, že manžel dojedl vajíčka. Ale i když jsem ji dělala od oka, je výborná a těším se na "originál" i slanou variantu :) Děkuji za spoustu inspirace a přeji hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  44. Zdravím dá se upéct z bezlepkové mouky?dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, nemám zkušenost. Zkuste projít diskusi, mám pocit, že to tu už někdo řešil.

      Vymazat
  45. Byla úžasná!!! Těsto jsem teda měla podle těchto poměrů také hrozně řidké, ale trochu mouky navíc to spravilo. Po upečení provoněla celý byt a abych byla upřímná? Polovinu jsem zvládla sníst úplně sama. Rozhodně opět upeču. :))

    OdpovědětVymazat