laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce víno zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Koláče ~ Křehká těsta

Švestkovo-ricottový koláč se skořicovou drobenkou

4. 9. 2013

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Přepadla mě nějaká předčasná podzimní letargie a tak se flákám, což je poznat i na periodicitě příspěvků na blogu v poslední době. Z mých pochmurných myšlenek mě alespoň na chvilku vytáhlo nové číslo časopisu Sweet Dreams, které ke mně doputovalo z Vídně. Najdete v něm záplavu nádherných fotek a receptů ze švestek, hroznů, jablek a máku. Mezi nimi byl jeden i na tento koláč, já jsem si v něm jen nahradila celozrnnou mouku v těstě za hladkou a tvaroh za ricottu. S ricottou byl delikátní, ale s tvarohem bude určitě také skvělý. Každopádně výborně zahání podzimní chmury 🙂

Skořicové těsto

100 g vychlazeného másla

200 g hladké mouky

50 g moučkového cukru

1 žloutek

2 lžíce sladké smetany

1 lžička mleté skořice

špetka soli

Mouku promícháme s cukrem, skořicí a solí, přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, žloutek, smetanu a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce. Vychladlé těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy o ∅ 24 cm nebo obdélníkové o stranách 28 x 19 cm tak, aby pokrývalo i boky formy. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Nejlepší je takto připravené těsto i s formu vložit před pečením ještě na 30 minut do mrazničky. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem.

Švestkovo-ricottová náplň

700 g švestek

250 g ricotty/tvarohu

2 vejce

50 g moučkového cukru

10 g vanilkového cukru

80 g sladké smetany

2 lžíce kukuřičného škrobu

Švestky omyjeme, rozkrájíme na poloviny a zbavíme stopek a pecek. Ricottu rozmícháme se smetanou, cukry, vejci a škrobem. 

Z předpečeného korpusu odstraníme papír se zátěží a nalijeme na něj ricottovou náplň, na ni položíme švestky řezem nahoru.

Skořicová celozrnná drobenka

80 g pšeničné celozrnné mouky

80 g moučkového cukru

80 g másla

2 lžičky mleté skořice

Máslo necháme roztopit. Mouku s cukrem a skořicí promícháme v míse a přilijeme k nim máslo, prohněteme tak, aby vznikla drobenka, kterou posypeme švestky. Koláč pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem.

Po upečení necháme úplně vychladnout ve formě. Před podáváním můžeme ještě lehce poprášit moučkovým cukrem.

 

Print Friendly, PDF & Email
ovocericottašvestky

Related Posts

Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestr v lesku zlata a luxusu? Naštěstí ani ten poslední takový nebyl, protože tohle organizované veselí moc neprožívám. Hry Dixit, Česko… to byla pohoda! Zlatem se tak blyštěl alespoň slavnostní dort. Čokoládový korpus s mandlemi proložený krémem z malin a sektu, s čokoládovým lemem a […]

Print Friendly, PDF & Email
Borůvkové košíčky

Borůvkové košíčky

Mí oblíbení kolegové otevírali klenotnici na zámku v Rájci nad Svitavou, a tak jsem jim na vernisáž udělala taky takové malé „klenoty“ :-). Nová instalace je opravdu nádherná, tak jestli Vás zavedou nohy do Moravského krasu, navštivte i tento překrásný zámek, který na Vás dýchne […]

Print Friendly, PDF & Email

Polévka z pečených rajčat
Sušenky Síla květů s brusinkami

13 komentáře k “Švestkovo-ricottový koláč se skořicovou drobenkou”

  • Unknown napsal:
    22. 8. 2018 (19:11)

    Moc výborný koláč 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Beka napsal:
    16. 8. 2016 (06:59)

    Koláč je vynikající!! Postupovala jsem přesně podle receptu, jen jsem vyměnila moučkový cukr v drobence za třtinový a dala jsem jí asi o 1/4 méně.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    9. 10. 2013 (12:41)

    Díky za fajn recept, zase něco jiného, už šířím dál světu 😉 Zuzka http://piettet.blog.cz/1310/svestky-a-mak-v-hlavni-roli

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      10. 10. 2013 (20:29)

      Zuzko, díky a mám radost, že se osvědčil.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    21. 9. 2013 (10:37)

    Tento koláč jsem dostala od své skvělé kolegyně Zdenky v práci, která peče naprosto famózně a musím uznat, že je to teda bomba 🙂 Jeden kousek mi rozhodně nestačil:-)

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      21. 9. 2013 (16:15)

      Mě taky jeden kousek nestačil :-), ale asi je to tím, že jsem strašně mlsná!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • M.A.R.K.I napsal:
    8. 9. 2013 (13:53)

    Marynko, koláč vypadá fantasticky …. švestkový s tvarohem nám moc chutná, s ricottou jsem ho ještě nepekla, děkuju za inspiraci …pa, pa Marki

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Kaya napsal:
    5. 9. 2013 (18:14)

    Koukám, že obě teď jedem v ricottě, já slaně, ty sladce, mňam!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      7. 9. 2013 (06:52)

      Jo, ricotta je mňam! Nějak jsem si ji teď oblíbila víc než tvaroh 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Hanka napsal:
    5. 9. 2013 (11:23)

    Včera jsem pekla švestkový koláč s mákem a tvarohem, řečený klobáskový 🙂 No, ještěže jedu na víkend pryč, protože švestky v mrazáku a tenhle recept by jednoznačně znamenal, že budu nutit rodinu konzumovat švestky třetí den po sobě. Později určitě vyzkouším.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      7. 9. 2013 (06:51)

      Švestky, mák, tvaroh a kynuté těsto je ta NEJ kombinace. Dej vědět, jestli Vám bude chutnat i tento, pokud ho budeš dělat.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    5. 9. 2013 (11:06)

    jojo, takhle se zahání jakékoli chmury krásně. Já se jdu dnes vrhnout do ořechového dortíku se švestkami a čokoládovým krémem (bezlepkovým), aby bylo zítra co k snídani…

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      7. 9. 2013 (06:49)

      Vy si tedy snídáte, dortík s krémem 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce víno zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020