pondělí 15. července 2013

Melounové dortíčky




Do tohoto dezertu jsem se zamilovala na první pohled, když jsem listovala nejnovějším číslem časopisu Sweet Dreams. Hned jsem nakoupila horu másla a dala se do výroby domácího listového těsta, jedině tato fáze je u tohoto dezertu zdlouhavá. Pokud použijete kupované, máte do hodinky lehké, svěží a efektní dortíčky hotové. Máslovým domácím listovým těstem zase zaručeně všechny odrovnáte tak, že blahem nebudou moci ani mluvit :-). Možná je rovnou udělejte z dvojnásobné dávky, protože jeden kousek fakt nestačí!

Suroviny na 6 ks
250 g listového těsta (nebo jedna role rozváleného chlazeného)
dva až tři druhy melounu (různé barvy dužiny – vodní, medový, Cantaloupe, Galia)
1 lžíce tekutého medu
1 lžíce citronové šťávy
100 g smetany ke šlehání
150 g crème fraîche nebo více procentní kysané smetany
10 g vanilkového cukru
moučkový cukr

Listové těsto rozválíme na plát silný 4 mm. Vykrájíme z něj 12 koleček o ∅ 7 cm. Kolečka naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je vodou a pečeme 10 až 15 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Upečená necháme vychladnout na roštu. Pokud v některých místech při pečení těsto moc vyrostlo, kolečka seřízněte do roviny.

Z melounů vykrájíme 18 kuliček o ∅ 2,5 cm. 

Smetanu ušleháme na pevnou šlehačku. Kysanou smetanu promícháme s vanilkovým cukrem, opatrně do ní zamícháme šlehačku, krém naplníme do zdobicího sáčku bez ozdobného nádstavce.

Na 6 koleček těsta položíme vždy po třech kuličkách melounu (na každé 2 nebo 3 různé barvy), mezi meloun a na něj nastříkáme krém, ten přikryjeme druhým kolečkem těsta. Na závěr dortíčky lehce poprášíme moučkovým cukrem.


6 komentářů:

  1. Domácí listové těsto nemá konkurenci, výborně chutná i samotné.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají fakt na výbornou. Myslím, že u jednoho bych rozhodně neskončila :D

    OdpovědětVymazat
  3. Další super tip na dezert z melounu, já zrovna teď v neděli dělala svůj melounový cheesecake a mohu jen potvrdit, že meloun je na léto nej! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a co teprv ten grilovaný. To je dobrota! Cheesecake vyzkouším, to zní dobře.

      Vymazat
  4. Vyzkoušela jsem s jahodami a byla to mňamka. Jen listová kolečka se mi nafoukla a byly z nich spíš duté bochánky, než placičky. Nevíte, jak na to, aby se nenafukovaly? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aby se těsto nenafouklo při pečení, musí se zatížit. Přikrýt pečicím papírem a na něj nasypat fazole, keramzit nebo se občas někde dají sehnat speciální keramické kuličky. U takových malých kousků je to trochu problematické. Trochu pomůže když těsto propícháte vidličkou.

      Vymazat