úterý 23. dubna 2013

Košíčky s fialkovým želé

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Další možností jak využít fialkové želé jsou košíčky z křehkého těsta, náplň tvoří želé a přelité jsou hořkou čokoládou. Tuhle podobu fialek v jídle byli schopni akceptovat i zarytí odpůrci všech předchozích variací, protože kombinace voňavého želé s hořkou čokoládou je fakt výborná.

12 košíčků z křehkého těsta
140 g hladké mouky
85 g másla
1 lžíce moučkového cukru
½ lžičky soli
2 až 3 lžíce vody
sklenička fialkového želé

Čokoládová poleva
100 g hořké  70% čokolády
1 lžíce řepkového oleje

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na ½ hodinu do ledničky.

K pečení košíčků jsem použila formičky na košíčky o ∅ 6 cm, můžete použít i jakékoli jiné, třeba formičky na muffiny.

laskominyodmaryny

Těsto rozdělíme na 12 stejně velkých dílů a namačkáme ho rovnoměrně do formiček. U nižších formiček, které mám já, můžete vytvarovat ozdobný okraj. Na dně těsto propícháme vidličkou. Formičky s těstem vložíme na 15 minut do mrazničky. Do každé formičky položíme na těsto papírový košíček nebo kousek pečicího papíru a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky). Pečeme 15 minut v troubě s ventilátorem vyhřáté na 180°C, poté odstraníme papírové košíčky se zátěží a dopečeme ještě dalších 5 minut. Upečené košíčky necháme lehce vychladnout a vyklopíme je z formiček.

Až budou košíčky úplně vychladlé (můžete si je upéct klidně i den předem), připravíme čokoládovou polevu. Čokoládu spolu s olejem rozpustíme ve vodní lázni. Košíčky naplníme fialkovým želé, které na povrchu co nejvíce uhladíme. Želé polijeme lehce prochladlou rozpuštěnou čokoládou a dáme na hodinu vychladit do ledničky. Podáváme ozdobené čerstvými nebo kandovanými květy violky vonné.  



4 komentáře:

  1. Uááá, škoda, že najíždím na bezlepkovou dietu, jinak bych košíčky hned udělala. Maryno, co myslíš, šly by květy violek zamrazit? Chtěla bych podle tvých fialkových receptů něco upéct na synkovu narozeninovou oslavu a nevím, jestli dza deset dní nebude už po violkách...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madli, se zamražováním to moc nevidím, také jsem to zkoušela a po rozmražení z nich bylo bahno :-( Tak nevím.

      Vymazat
  2. Mňam! Vypadá to výborně! Koukám, že to byla velká fialková úroda! Já měla fialek na dvě malé skleničky "džemu" - želé s medem a dost, doufám, že se fialky na zahrádce brzo rozrostou, abych mohla sklízet ve velkém :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, úroda byla celkem slušná, hlavně jsem neplenila jen naší zahradu, ale také kolegyně :-)

      Vymazat