sobota 20. dubna 2013

Fialkové želé

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Máte rádi želé? Já třeba úplně nepreferuji ovocné, ale zato mám hrozně ráda vinné. Tak jsem si řekla, proč nevyzkoušet fialkové, u kterého jsem předpokládala, že bude mít hezkou barvu a vůni. A fakt jo! Někteří konzervativci v naší domácnosti odmítli fialky pojídat v jakékoli podobě, tak aspoň zůstalo víc na mě :-). A příště nějaký recept, jak želé využít.

Suroviny
30 g okvětních lístků violky vonné (cca 2 skleničky)
1 l vody
125 ml citronové šťávy
500 g želírovacího cukru (použila jsem od Dr. Oetker extra 2:1)

Okvětní lístky přelijeme vařící vodou a necháme je zapařit minimálně 2 hodiny. Během té doby si připravíme čtyři 250 ml skleničky, dobře je vymyjeme a usušíme.

Nálev scedíme, nalijeme do něj citronovou šťávu a rozmícháme v něm cukr. Přivedeme k varu a na mírném plameni za stálého míchání vaříme 5 minut.

Nalijeme do skleniček a necháme ztuhnout. Pokud chcete želé uchovat delší dobu, tak skleničky ihned po nalití želé uzavřete a pasterizujte cca 20 minut ve vodní lázni (voda musí dosahovat do poloviny výšky sklenic) nebo v páře.



7 komentářů:

  1. Páni :O Musí to mít hrozně zajímavou chuť. Zatím jsem s želírovacím cukrem nic nedělala, takže by mě ani nenapadlo, že dokáže udělat želé v podstatě jenom z vody. Pojala jsem plán, díky za inspiraci ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ztuhne to dost, ale rozhodně ne tolik, jak s želatinou.

      Vymazat
  2. Tak i u nás na severu začínají trávníky fialovět, takže já určitě violkové želé vyzkouším a těším se na další fialové dobroty :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem zvědavá, co z něj vytvoříš za dobrotu.

      Vymazat
  3. Musí se na želé použít jen čerstvé fialky nebo by to šlo i ze sušených?

    OdpovědětVymazat