Na ozdobu dezertů si můžete připravit kandované květy fialek, které Vám vydrží déle než čerstvé. Uchovat je můžete i několik týdnů, pokud je tedy připravíte správně.
Suroviny
čerstvě natrhané květy violky vonné
30 g moučkového cukru
30 g vody
moučkový cukr na posypání
Moučkový cukr svaříme spolu s vodou na sirup, nesmí být moc hustý. Sirup necháme jen chvilku zchladnout. Pomocí malého štětečku potíráme sirupem okvětní lístky fialky a klademe je na plech s pečicím papírem. Květy následně zlehka poprášíme moučkovým cukrem a sušíme v troubě při teplotě 60°C asi 20 minut. Uchováváme v uzavíratelné krabičce.
Použiji levanduli, té je dost a je také krásná
A jak dlouho takové fialky vydrží? Jaké máte zkušenosti? Tři měsíce to asi nedají, co? Chtěla jsem je dát na srpnové svatební cupcake. Tak asi budu muset vybrat jinou jedlou sezóní kytku 🙂 L.
Tak to nevím, použila jsem je hned. Můžete to zkusit, ale já bych volila nějaké sezonní květy.
Asi jo, bude to jistější. Četla jsem, že by mohly vydržet pár týdnů. Ale do srpna jsou to měsíce. Fialky zkusím teď na Velikonoce a v létě se vydám na chrpy nebo sedmikrásky, ty kvetou pořád. Každopádně díky moc za odpověď. Lí
Díky moc za skvělý recept!
Vyzkoušejte také fialkový sirup.
http://www.mujherbar.cz/recepty/violka-vonna-viola-odorata-lidove-fialka-jarni
Ty fialky se asi neuší horkovzduchech, což? Právě jsem vytáhla fialkové škvarky. Po té piplačce z natíráním jsem z toho dost otrávená..Nevpadají jako na obrázku aní náhodou. Nestačilo by sušení na prostém vzduchu?
Sušila jsem bez horkovzduchu.
Marynko, kam ty na ty violky chodíš, k dvanácti měsíčkům ???? U nás není jediná …. a ty tvoje violkové recepty přitom vypadají táááák lákavě …. Marki
Marki, tomu se mi nechce ani věřit. Tady kvete všechno a naráz, takže i má senná rýma si užívá 🙂
V hlavě se mi rodí plán vskutku ďábelský – violkový cheesecake, něžně zdobený kandovanými violkami.
Je to jasné, musím jít na fialový lov, než ta krása odkvete!
Tak to jo! To bych si dala taky říct.