neděle 13. ledna 2013

Citronové mini Pavlovy

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Pavlovu já ráda. Mini Pavlovu ještě raději. Má totiž daleko víc křupavých okrajů než jedna velká. Taky vypadá líp naservírovaná na talířku. A s citronovým krémem je báječná!

Suroviny na 6 mini Pavlov
5 velkých bílků (cca 190 g - pokud použijete mražené)
250 g moučkového cukru
2 ½ lžíce bramborového škrobu
2 ½ lžíce citronové šťávy
špetka soli

Na pečicím papíře na dva plechy narýsujeme 12 koleček o průměru 7 cm ve větších rozestupech, protože bílková hmota se při pečení trochu rozteče, a položíme je kresbou dolů na plechy. Troubu předehřejeme na 150°C.

Moučkový cukr prosejeme. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících moučkový cukr (vždy se musí dobře zašlehat), následně škrobovou moučku a citronovou šťávu.

Připravené těsto navršíme na kolečka na pečicím papíře.

Plechy vložíme do trouby a teplotu okamžitě snížíme ze 150°C na 120°C a pečeme cca 60 minut. Pavlova by měla být na povrchu křupavá a uprostřed vláčná. Po upečení troubu vypneme, zavřeme a Pavlovu v ní necháme úplně vychladnout.

Teplota pro pečení je jen orientační, každá trouba peče jinak, takže je potřeba zkoušet, aby Pavlova zůstala po upečení bílá a na povrchu křupavá. V jedné troubě jsem Pavlovu pekla na 150°C a nezhnědla, v jiné ji musím péct jen při 120°C.

Suroviny na citronový krém
200 g smetany ke šlehání
150 g mascarpone
150 g lemon curd

Všechny suroviny musí být dobře vychlazené. Mascarpone rozmícháme metličkou s lemon curd. Přilijeme k nim smetanu a vyšleháme. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 1,5 minuty až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.

Na vychladlý korpus natřeme vyšší vrstvu krému a tu přikryjeme druhým korpusem. Podáváme ještě týž den, jinak Pavlova příliš změkne vlhkostí z krému.



6 komentářů:

  1. Nadhera, na minipavlovy se chystam uz dlouho, ale nemam odvahu. Ty Vase jsou dokonale na prekrasnem sklenenem podnose. Dekuji za inspiraci. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádný strach, není to vůbec složité. Naopak bych řekla, že je to téměř nejjednodušší dezert a přitom efektní. A když se náhodou Pavlova rozpadne, tak se z ní dá udělat třeba pohár.

      Vymazat
  2. Óóó, taky jsem fanynka mini Pavlov a tvoje kombiance vypadá neskutečně báječně! Chtěla bych být jedním z tvých strávníků! Sakryš, teď jsem na sobotu chtěla péct cheesecake, ale jak to tak vidím, bude Pavlova :-) A aspoň si budu muset konečně střihnout i lemon curd ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem si říkala, že ty je jistě oceníš. Jsem zvědavá, jak Ti bude chutnat lemon curd?

      Vymazat
  3. Anonymní06.07.14 8:11

    Dobrý den, děkuji za recept, dělala jsem už třikrát a pro velký úspěch Vám upřímě děkuji. Je to skvělý zákusek ,dovolila jsem si tentokrát recept změnit, že jsem nahoru nazdobila malinami a borůvkami,lístkem meduňky. Na Váš blog chodím denně a prakticky, když chci něčím ohromit, peču podle Vás. Moc za všechny rady děkuji.

    OdpovědětVymazat