pátek 19. října 2012

Lemon curd

laskominyodmaryny

V M & S asi zapláčou nad tím, že lemon curd už nechodím nakupovat k nim, díky mé závislosti jim totiž asi dost klesne zisk :-). Lemon curd je oblíbená britská a severoamerická pochoutka. Základními ingrediencemi jsou ovocná šťáva, žloutky a cukr, pro zjemnění a krémovitost se přidává máslo. Lemon curd má pudingovou konzistenci a používá se jako náplň do koláčů, palačinek, k namazání na bílý chléb nebo k ochucení krémů. Já jej mám ale nejraději s řeckým jogurtem nebo jen tak lžičkou přímo ze skleničky.

Ingredience
200 ml citronové šťávy (asi ze 3 velkých citronů)
120 až 160 g moučkového cukru (podle chuti)
2 vejce
2 žloutky
100 g másla
nastrouhaná kůra ze 3 citronů

Všechny suroviny, kromě másla, smícháme v hrnci se silnějším dnem. Na mírném plameni směs za stálého míchání metličkou zahříváme 2 minuty. Hrnec sejmeme z plamene a ve směsi rozmícháme máslo nakrájené na kousky. Hrnec vrátíme na mírný plamen a za stálého míchání vaříme 3 minuty, směs během této doby zhoustne do podoby pudingu. Poté ji propasírujeme přes sítko a přendáme do uzavíratelné skleničky. Během chladnutí lemon curd ještě víc ztuhne. V uzavřené skleničce uchovejte v ledničce týden.



22 komentářů:

  1. Ajaj, a je to jasné, zajtra musím kúpiť biocitróny!Ďakujem za recept, vyzerá to tak jednoducho, snáď sa i mne vydarí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, je to jednoduché a hlavně rychlé.

      Vymazat
    2. Maryna milá, ďakujem za skvelý tip! Práve som ho dokončila a je úžasný! Hneď mu/Vám idem urobiť reklamu na mojom blogu ;)

      Vymazat
    3. To jsem ráda, že se povedl a chutná.

      Vymazat
  2. Milá Maryno,Barborka má pravdu....tahle mňamka vypadá moc lákavě,jednoduchost....to je něco pro mne
    Není to tak dlouho,co jsem Vás viděla připravovat dobrůtky v ČT v ranním vysílání na dvojce...jenomže webovou adresu jsem si nenapsala a ne a ne na ni přijít,tak teď už konečně vím
    Přeji Vám mnoho dalších chutných kulinářských počinů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Elán a nápady ještě stále jsou, tak pokračování určitě bude. Tak se snad budete mít proč vracet.

      Vymazat
  3. Jujky, tak to zní víc než božsky!!! V poslední době sice spíš sirupuju, protože mi rodina téměř bez přestání choří, takže ráda vyměním vůni bylinek za čerstvý závan citronku. Díky za naprosto famózní tip!!! L.

    OdpovědětVymazat
  4. Mary, dopadlo to dobře, jen bych dodala, že na indukci je ten "mírný plamen" stupeň 4, začínala jsem na slabších hodnotách a netuhlo to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! A díky za radu, třeba se bude někomu hodit. Já jsem těmito technologiemi absolutně nepolíbená :-)

      Vymazat
  5. Vypadá to skvěle! Nakoupím potřebné a hned to zkusím. Myslíte, že by šel i zavařit? V pěkné sklenici by to byl pro mou kamarádku skvělý dárek k Vánocům. Vzhledem k množství sladkého během Vánoc na něj ale asi přijde chuť až později než do týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenko, zda se dá lemon curd zavařit opravdu netuším, ani jsem se s tím nikdy nesetkala. Je hodně kyselý a tak určitě vydrží i delší dobu než týden. Pokud jej ihned zavřete do skleničky, tu bych možná ještě během chladnutí obrátila dnem vzhůru, tak vydrží před otevřením určitě i 14 dnů.

      Vymazat
    2. Anonymní11.05.13 0:33

      Na jednom americkem blogu psali - v lednicce ve sterilnich sklenicich 2-3 tydny,v mraznicce 1 rok (Once cooled, label and refrigerate for 2-3 weeks or freeze for up to 12 months).

      Vymazat
  6. Uz mi chladne, tesim se az ho zamicham do bileho jogurtu a posypu oriskama :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Uvařila jsem a zůstala jak opařená...může být něco tak dobré? Opravdu výborný recept, ještě musím vyzkoušet grepový :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže další závislačka :-)

      Vymazat
  8. Anonymní07.06.13 1:09

    Moc jsem se těšila na výsledek, ale na naši rodinu je to až moc kyselé. Možná jsem použila až příliš velké citrony. Tak jsem z části vyrobila domácí citronovou zmrzlinu, zdá se být fajn. Většina inspirací od Vás je u nás vysoko ceněna, tož občas se musí najít něco, co není pro nás to "pravé ořechové". Ráda budu zkoušet dál, rozhodně to za to stojí! Alena V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak aspoň budete mít zmrzku :-) Asi to chtělo víc cukru, ale úplně chápu, že to na někoho může být moc kyselé. Díky za komentáře.

      Vymazat
  9. Právě umícháno, chuť úžasná :-) Nevím, nevím jak dlouho mi vydrží.

    OdpovědětVymazat
  10. Jednoznačně výborné

    OdpovědětVymazat
  11. a na kolik sklenic je uvedené množství? chci to udělat jako dárek, tak abych věděla jaký objem mají mít sklenice :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byly to asi dvě sleničky po 200 ml? Už si to moc nepamatuji.

      Vymazat