sobota 10. listopadu 2012

Martinské rohlíčky – rogale świętomarcińskie




Kdybyste se náhodou ocitli na sv. Martina v polské Poznani, tak určitě neuniknete těmto plněným rohlíčkům z plundrového těsta. Pro ty nejoriginálnější musíte opravdu do Poznanie a jejího blízkého okolí, jedná se totiž o geografickou specialitu uznanou i EU. Na svátek sv. Martina 11. listopadu jich zde prodají 250 tun!

K původu martinských rohlíčků se váže několik příběhů. Tradice pečení těchto rohlíčků v Poznani se zrodila v roce 1891, kdy před blížícím se svátkem sv. Martina kněz Jan Lewicki prosil místní farníky, aby po vzoru patrona této farnosti (sv. Martin) vykonali něco pro chudé. Mše se zúčastnil i místní cukrář Józef Melzer, který přemluvil svého šéfa, aby obnovili dávnou tradici a začali opět péct tyto rohlíčky. Bohatí měšťané je kupovali a chudí je dostávali zdarma. Tvarem mají rohlíčky připomínat turecký půlměsíc a odkazují tak na vítězství Jana III. Sobieskiego nad Turky u Vídně v roce 1683. Podle jiné pověsti se tvar váže k pohanským dobám, kdy se na podzim přinášely bohům oběti jako poděkování za úrodu. Volský roh býval nahrazován pečivem ve tvaru rohu. Třetí legenda praví, že tvar má připomínat podkovu z koně sv. Martina.

Vzhledem k tomu, že rogal świętomarciński dostal štempl, tak musí splňovat normy – tvarem musí připomínat půlměsíc vážící 200 až 250 g, dlouhý 14 cm a v největším objemu musí mít 10 cm. Vždy musí být z "ciasta półfrancuskiego", což je plundrové těsto s menším množstvím tuku. Náplň jedině z bílého máku s přidáním vanilky, rozinek, kandované pomerančové kůry, sušených datlí a fíků, ořechů nebo marcipánu. Upečený dozlatova a na povrchu politý cukrovou polevou (lukrem) a posypaný mandlemi nebo oříšky. Zdroj.

Už podle popisu jistě chápete, že pečení takových martinských rohlíčků nebude žádná brnkačka, ale jednou za rok se to zvládnout dá :-). Takže pokud si máknete, tak k zítřejší huse a mladému vínu můžete mít skvělý moučník.
Recept je od Bajaderki.

Na 24 rohlíčků potřebujeme
cca 1 kg plundrového těsta (celé podle tohoto receptu)
300 g bílého máku (sehnala jsem jej v prodejně se zdravou výživou, pokud použijete modrý, tak se také asi nic nestane)
100 g mletých vlašských ořechů
100 g mletých mandlí
100 g marcipánu
100 g moučkového cukru
10 piškotů
2 lžíce kandované pomerančové kůry
2 lžíce kysané smetany
5 lžic mléka

Na potření
1 vejce
1 lžíce mléka

Na ozdobu
150 g moučkového cukru
2 lžíce sladké smetany
1 lžíce vody
30 g nasekaných oříšků nebo mandlí

Mák a piškoty pomeleme, pomerančovou kůru nakrájíme na menší kousky. V míse utřeme marcipán s cukrem, přidáme mák, ořechy, mandle, pomerančovou kůru, piškoty a kysanou smetanu. Pokud by byla náplň moc tuhá, přimícháme ještě několik lžic vlažného mléka, ale pozor, náplň musí mít hutnější konzistenci.


Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé části vyválíme kruh o ∅ 40 cm, ten rozřežeme na 12 stejně velkých trojúhelníků. Na každém trojúhelníku rozetřeme po celé ploše 2 vrchovaté lžičky náplně. Prázdný necháme jen tenký okraj ramen trojúhelníku. Rohlíčky srolujeme od základny k vrcholu, hotový ohneme do tvaru půlměsíce a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Plech s rohlíčky odložíme na 2 hodiny na chladnější místo (můžete i na celou noc). Před pečením je potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem. Pečeme cca 15 minut v troubě nahřáté na 180°C.

Během pečení si připravíme cukrovou polevu. Cukr přesejeme a utřeme jej se smetanou a vodou. Musí vzniknout hladká a jednolitá poleva, která se lehce táhne a jen velmi pomalu stéká z vařečky. Pokud je poleva moc řídká přidáme cukr, pokud moc hutná smetanu. Rohlíčky potřeme ihned po vytažení z trouby a posypeme je mandlemi nebo ořechy nasekaným na menší kousky. Necháme vychladnout.





15 komentářů:

  1. Rohlíčky jako malované! Hned bych si zakousla a věřím, že u jednoho bych nezůstala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, potvrzuji, jsou návykové :-)

      Vymazat
  2. Marynko, vypadá to nádherně,..... ani se nedivím, že se jich tolik prodá,..... já bych jich určitě zvládla sníst na posezení celou mísu ...... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, díky. Jestli jsem počítala dobře, tak se vlastně prodají jen 2 rohlíčky na každého obyvatele Poznanie, což není až tak moc. Mě by totiž jen dva nestačily.

      Vymazat
  3. Takova dobrota a jeste krasne nafocena ....hnedle bych si dala.

    OdpovědětVymazat
  4. Haha. Když dva dělají totéž:-) Hele moje nejsou zdaleka tak nádherné. Ovšem ani tak pracné. A cpala bych je do sebe hrstma, škoda že si jich nemůžeme pár vyměnit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme se trefily, Vandi :-) Tak třeba uděláme nějakou výměnu u toho punče ;-)

      Vymazat
  5. Maryno, vy jste ďábel! Vždycky, když si řeknu, že nic péct nebudu, protože nemám čas, a pak vlezu na Vaše stránky... to je hrůza, už jsem asi osm laskomin pozadu :-D

    Bude i nějaké drobné cukroví? Vánoce se blíží... :-)

    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Katko, cukroví určitě nějaké přibude, minimálně nejoblíbenější v naší rodině – rohlíčky Dana.

      Vymazat
  6. Jéé to je skvělý recept i nápad na servírovaní a fotku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Foto je z nouze cnost :-) Na střeše bylo jediné přijatelné místo s přirozeným světlem a bude hůř.

      Vymazat
  7. Dobrý den, Maryno, Vaše rohlíčky jsem dělala o víkendu a byly vynikající. Poprvé jsem zkusila plundrové těsto a nadchlo mě, jak se s ním krásně pracuje a jak je po upečení vláčné a prostě dobré. Díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jen kdyby bylo trochu méně pracné :-)

      Vymazat
  8. Bílý mák používala moje babička místo ořechů, které na Liptově, odkud pocházela, nerostou.
    Ať se vám hezky peče a vaří, máte to tady moc pěkné.

    OdpovědětVymazat