středa 25. července 2012

Mini Pavlova




Pavlova je podle mě ten nejlepší a nejkrásnější letní dezert. Je lehká jak peříčko, nebo spíše v tomto případě jako baletní sukně, dezert totiž poprvé připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu na Novém Zélandu pro balerínu Annu Pavlovu. Australané si o tom ovšem myslí svoje! :-)
Klasickou Pavlovu si můžete upéct třeba podle Vandy. Já nabízím variantu v podobě mini dortíčků. Vypadají krásně a určitě ohromí nejednu návštěvu, nejen vizuální stránkou. 

Suroviny na 10 mini Pavlov
4 velké bílky (cca 150 g - pokud použijete mražené)
200 g moučkového cukru
2 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce vinného bílého octa
semínka z půlky vanilkového lusku
špetka soli

Na ozdobu
500 ml smetany ke šlehání
200 g borůvek a malin (případně jahody, broskve, kiwi, granátové jablko)

Moučkový cukr prosejeme. Vanilkový lusk rozkrojíme na dvě poloviny, jednu si schováme do skleničky, aby nevysychal, druhou rozřízneme podélně a hranou nože z ní vytáhneme semínka, viz video.

Na pečicím papíře narýsujeme 10 koleček o průměru 7 cm ve větších rozestupech, bílková hmota se při pečení trochu rozteče, a položíme jej kresbou dolů na plech. Troubu předehřejeme na 150°C.

K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících moučkový cukru (vždy se musí dobře zašlehat), následně vanilku, škrobovou moučku a nakonec ocet.

Připravené těsto navršíme na kolečka na pečicím papíře. Na okrajích by mělo být těsto vyšší než uprostřed, ve vytvořeném dolíčku potom lépe drží šlehačka a ovoce.

Dobře ušlehaný bílek s cukrem, škrobem a octem musí tvořit špičky, mini Pavlova před pečením a po upečení.
Plech vložíme do trouby a teplotu okamžitě snížíme ze 150°C na 120°C a pečeme cca 45 minut na spodní příčce trouby. Pavlova by měla být na povrchu křupavá a uprostřed vláčná. Po upečení troubu vypneme, zavřeme a Pavlovu v ní necháme úplně vychladnout.

Teplota pro pečení je jen orientační, každá trouba peče jinak, takže je potřeba zkoušet, aby Pavlova zůstala po upečení bílá a na povrchu křupavá. V jedné troubě jsem Pavlovu pekla na 150°C a nezhnědla, v jiné ji musím péct jen při 120°C.

Ušleháme šlehačku, kdo chce, může do ní přidat trochu moučkového cukru, ale Pavlova je sama o sobě dost sladká. Na vychladlý korpus natřeme vyšší vrstvu šlehačky a poklademe ovoce. Okamžitě podáváme, aby bílkový korpus vlhkem ze šlehačky příliš nezměkl.




28 komentářů:

  1. Už jsem párkrát tenhle recept viděla, ale zatím nezkusila. Ve formě mini mě to ale zaujalo a vyzkouším. Jen malý dotaz: troubu pouštíš na horkovzduch nebo pečení zespoda?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej, protože Pavlova je fakt skvělá - ať velká nebo tyto malé. Pro pečení pouštím spodní i vrchní ohřev bez ventilátoru.

      Vymazat
    2. Mohla bych misto 200 g mouč.cukru použít 200 g cukru krupice?

      Vymazat
  2. Jé, krásné mini Pavlovy. Já taky radši dělám Pavlovy v jednoprocovém provedení, přeci jen se lépe srvírují a lípe to vypadá (a není všechno zadrobené při krájení).
    Já Pavlovy obvykle podávám s nějakou ovocnou omáčkou, viz: http://madlinakuchyne.blog.cz/1103/srdickove-mini-pavlovy-s-malinovym-coulis
    http://madlinakuchyne.blog.cz/1201/kakaove-mini-pavlovy-s-boruvkovou-omackou-se-sirupem-z-dobromysli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo Tvoje mini Pavlovy vypadají krásně, kakaové jsem ještě nedělala, v mražáku jsou ještě nějaké bílky, tak asi brzo vyzkouším.

      Vymazat
  3. Nádhera, krásné fotky, krásná práce jako vždy...škoda jen, že se nedá přes pc ochutnat, ale technika jde stále kupředu, tak uvidíme .-))))) Ráda k Vám chodím se inspirovat...Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Tak a dost už tenhle dezert musím konečně zkusit a v tomhle mini podání do toho jdu :))) o víkendu je upeču :) Moc krásné fotky:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se potom pochlub, jak chutnalo.

      Vymazat
  5. Vypadají nádherně :-) Že bych se pokusila konečně překonat smůlu s bílky a zkusila to? Cokoli, co se podobá pusinkám, miluju...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, když se něco nepovede, tak to necháš sušit v troubě trochu víc a může z toho být Eton mess :-)

      Vymazat
  6. Z nějakého důvodu mi korpusy nejdřív trochu vyběhly, ale potom spadly. Netušíte proč? Troubu jsem neotevírala. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct, málo nebo naopak moc vyšlehané bílky, předčasně vytažená z trouby... ?

      Vymazat
    2. Právě, že spadly už v té troubě. Nemohla být teplota moc vysoká?

      Vymazat
    3. Lépe je sušit při nižší teplotě, ale příčin, proč nenaběhly může být víc. Bílkové pečivo je nevypočitatelné.

      Vymazat
  7. Děkuji za recept. Povedly a móc chutnaly. Byla jsem překvapená, jak je to jednoduché a rychlé.

    OdpovědětVymazat
  8. taky dělám,cukr jemný krystal a nedávám škrob a jsou výborné

    OdpovědětVymazat
  9. Prosím o radu. Jak moc je důleřité nechat chladnout pavlovu v troubě? Má to velký vliv na kvalitu? Mám bílků hodně a jestli budu po každém plechu čekat 1-2 hodiny tak to budu péct asi 3 dny. Nedá se to vyřešit nějak jinak?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozvolné chladnutí v troubě je proto, aby Vám Pavlova nepopraskala.

      Vymazat
  10. Prosím máte někdo zkušenost jestli se to dá upéct několik dní dopředu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete upéct i pár dnů předem, ale uchovat v suchu v uzavřené nádobě.

      Vymazat
  11. Dnes jsem pekla, povedly se náramně, díky moc za recept! Před chvílí jsme je ochutnali - se smetanou, malinami, ostružinami a přelivem. Hříšně dobré! A to jich tam sedm ještě čeká... ale dlouho nebude :))

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymní27.01.17 9:13

    Dobry den, muzu se prosim zeptat v cem a jak uchovavate bilky v mrazaku? A po vyndani je nechate rozmrznout, a pak je zpracujete? A jak dlouho v mrazaku muzou byt?

    Moc dekuji za odpoved.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bílky mám v plastové uzavíratelné krabičce, postupně do ní přidávám vždy další. Zmrzlé by nešly vyšlehat, je potřeba je nechat povolit.

      Vymazat