laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky bílá čokoláda citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Bezé

Mini Pavlova

25. 7. 2012

Pavlova je podle mě ten nejlepší a nejkrásnější letní dezert. Je lehká jak peříčko, nebo spíše v tomto případě jako baletní sukně, dezert totiž poprvé připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu na Novém Zélandu pro balerínu Annu Pavlovu. Australané si o tom ovšem myslí svoje! 🙂 

Suroviny na 10 mini Pavlov
4 velké bílky (cca 150 g – pokud použijete mražené)
200 g moučkového cukru
2 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce vinného bílého octa
semínka z půlky vanilkového lusku
špetka soli

Moučkový cukr prosejeme. Vanilkový lusk rozkrojíme na dvě poloviny, jednu si schováme do skleničky, aby nevysychal, druhou rozřízneme podélně a hranou nože z ní vytáhneme semínka, viz video.

Na pečicím papíře narýsujeme 10 koleček o průměru 7 cm ve větších rozestupech, bílková hmota se při pečení trochu rozteče, a položíme jej kresbou dolů na plech. Troubu předehřejeme na 150°C.

K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících moučkový cukru (vždy se musí dobře zašlehat), následně vanilku, škrobovou moučku a nakonec ocet.

Připravené těsto navršíme na kolečka na pečicím papíře. Na okrajích by mělo být těsto vyšší než uprostřed, ve vytvořeném dolíčku potom lépe drží šlehačka a ovoce.

Plech vložíme do trouby a teplotu okamžitě snížíme ze 150°C na 120°C a pečeme cca 45 minut na spodní příčce trouby. Pavlova by měla být na povrchu křupavá a uprostřed vláčná. Po upečení troubu vypneme, zavřeme a Pavlovu v ní necháme úplně vychladnout.

Teplota pro pečení je jen orientační, každá trouba peče jinak, takže je potřeba zkoušet, aby Pavlova zůstala po upečení bílá a na povrchu křupavá. V jedné troubě jsem Pavlovu pekla na 150°C a nezhnědla, v jiné ji musím péct jen při 120°C.

Na ozdobu
500 ml smetany ke šlehání
200 g borůvek a malin
(případně jahody, broskve, kiwi, granátové jablko)

Ušleháme šlehačku, kdo chce, může do ní přidat trochu moučkového cukru, ale Pavlova je sama o sobě dost sladká. Na vychladlý korpus natřeme vyšší vrstvu šlehačky a poklademe ovoce. Okamžitě podáváme, aby bílkový korpus vlhkem ze šlehačky příliš nezměkl.

Print Friendly, PDF & Email
bílkyborůvkymalinyovocevanilka

Related Posts

Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Bezé dort s mascarpone krémem

Bezé dort s mascarpone krémem

Dortík pro milovníky „mániček“.  Sladký, křehký, delikátní, nadýchaný. Mascarpone mu dodává svěžest a lehkost, ozdoba z kyselejšího ovoce zase chuťový kontrast. Lískové ořechy můžete nahradit i mandlemi nebo vlašskými ořechy. Bezé pláty 6 bílků (cca 240 g mražených bílků)200 g krupicového cukru100 g lískových ořechůšpetka […]

Print Friendly, PDF & Email
Dort Raffaello

Dort Raffaello

Přemýšlela jsem co udělat z bílků, které se v mrazničce rozmnožily do několika krabiček, a jako by zafungovala telepatie a má oblíbená Dorota z Moich wypieków zveřejnila recept na tento dortík. Chuť na něco z kokosu již několik dní + bílky = jasná volba co […]

Print Friendly, PDF & Email

Salát Niçoise
Meruňková zmrzlina s mandlemi a Amaretto

29 komentáře k “Mini Pavlova”

  • Anonymní napsal:
    3. 6. 2018 (13:29)

    Prosim vas,ako dlho to trva kym to v tej trube vychladne?dakujem

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    27. 1. 2017 (08:13)

    Dobry den, muzu se prosim zeptat v cem a jak uchovavate bilky v mrazaku? A po vyndani je nechate rozmrznout, a pak je zpracujete? A jak dlouho v mrazaku muzou byt?

    Moc dekuji za odpoved.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      29. 1. 2017 (14:06)

      Bílky mám v plastové uzavíratelné krabičce, postupně do ní přidávám vždy další. Zmrzlé by nešly vyšlehat, je potřeba je nechat povolit.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Kristýna napsal:
    6. 9. 2016 (21:04)

    Dnes jsem pekla, povedly se náramně, díky moc za recept! Před chvílí jsme je ochutnali – se smetanou, malinami, ostružinami a přelivem. Hříšně dobré! A to jich tam sedm ještě čeká… ale dlouho nebude :))

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    27. 4. 2016 (18:42)

    Prosím máte někdo zkušenost jestli se to dá upéct několik dní dopředu?

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      27. 4. 2016 (19:22)

      Můžete upéct i pár dnů předem, ale uchovat v suchu v uzavřené nádobě.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    26. 4. 2016 (11:55)

    Prosím o radu. Jak moc je důleřité nechat chladnout pavlovu v troubě? Má to velký vliv na kvalitu? Mám bílků hodně a jestli budu po každém plechu čekat 1-2 hodiny tak to budu péct asi 3 dny. Nedá se to vyřešit nějak jinak?

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      27. 4. 2016 (19:21)

      Pozvolné chladnutí v troubě je proto, aby Vám Pavlova nepopraskala.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    8. 4. 2016 (13:27)

    taky dělám,cukr jemný krystal a nedávám škrob a jsou výborné

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    22. 5. 2015 (22:48)

    Monika 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    22. 5. 2015 (22:46)

    Děkuji za recept. Povedly a móc chutnaly. Byla jsem překvapená, jak je to jednoduché a rychlé.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      25. 5. 2015 (19:52)

      To mám radost 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    29. 6. 2014 (14:58)

    Z nějakého důvodu mi korpusy nejdřív trochu vyběhly, ale potom spadly. Netušíte proč? Troubu jsem neotevírala. Díky.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      29. 6. 2014 (15:42)

      Těžko říct, málo nebo naopak moc vyšlehané bílky, předčasně vytažená z trouby… ?

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Unknown napsal:
      1. 7. 2014 (09:29)

      Právě, že spadly už v té troubě. Nemohla být teplota moc vysoká?

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      2. 7. 2014 (06:51)

      Lépe je sušit při nižší teplotě, ale příčin, proč nenaběhly může být víc. Bílkové pečivo je nevypočitatelné.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Michaela Samant napsal:
    19. 8. 2012 (16:35)

    nadherne su!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      19. 8. 2012 (17:07)

      díky!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Shraven napsal:
    26. 7. 2012 (07:20)

    Vypadají nádherně 🙂 Že bych se pokusila konečně překonat smůlu s bílky a zkusila to? Cokoli, co se podobá pusinkám, miluju…

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      26. 7. 2012 (18:45)

      Vyzkoušej, když se něco nepovede, tak to necháš sušit v troubě trochu víc a může z toho být Eton mess 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Cucinare con Amore napsal:
    25. 7. 2012 (15:22)

    Tak a dost už tenhle dezert musím konečně zkusit a v tomhle mini podání do toho jdu :))) o víkendu je upeču 🙂 Moc krásné fotky:)))

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      25. 7. 2012 (16:35)

      Tak se potom pochlub, jak chutnalo.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    25. 7. 2012 (13:33)

    Nádhera, krásné fotky, krásná práce jako vždy…škoda jen, že se nedá přes pc ochutnat, ale technika jde stále kupředu, tak uvidíme .-))))) Ráda k Vám chodím se inspirovat…Jana

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      25. 7. 2012 (16:33)

      Děkuji!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    25. 7. 2012 (12:44)

    Jé, krásné mini Pavlovy. Já taky radši dělám Pavlovy v jednoprocovém provedení, přeci jen se lépe srvírují a lípe to vypadá (a není všechno zadrobené při krájení).
    Já Pavlovy obvykle podávám s nějakou ovocnou omáčkou, viz: http://madlinakuchyne.blog.cz/1103/srdickove-mini-pavlovy-s-malinovym-coulis
    http://madlinakuchyne.blog.cz/1201/kakaove-mini-pavlovy-s-boruvkovou-omackou-se-sirupem-z-dobromysli

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      25. 7. 2012 (16:31)

      Madlo Tvoje mini Pavlovy vypadají krásně, kakaové jsem ještě nedělala, v mražáku jsou ještě nějaké bílky, tak asi brzo vyzkouším.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    25. 7. 2012 (07:03)

    Už jsem párkrát tenhle recept viděla, ale zatím nezkusila. Ve formě mini mě to ale zaujalo a vyzkouším. Jen malý dotaz: troubu pouštíš na horkovzduch nebo pečení zespoda?

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      25. 7. 2012 (07:15)

      Určitě vyzkoušej, protože Pavlova je fakt skvělá – ať velká nebo tyto malé. Pro pečení pouštím spodní i vrchní ohřev bez ventilátoru.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Unknown napsal:
      9. 4. 2017 (16:38)

      Mohla bych misto 200 g mouč.cukru použít 200 g cukru krupice?

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Vánočka
  • Jablečné košíčky s jablečnou ganache
  • Polentová kaše s brynzou a slaninou
  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky bílá čokoláda citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020