sobota 21. července 2012

Melounový sorbet s malinami, mátou a bílým rumem



Léto se začíná pomalu vracet, na trhu je nepřeberné množství melounů, a tak je tu recept na melounový sorbet. Sorbet je mražený dezert vyráběný ze sladké vody a ovoce nebo ovocného pyré. Často se do něj přidává víno, likéry a pálenky. Sorbet a zmrzliny obecně se prý do Evropy rozšířily přes Itálii z Blízkého východu, což dokládá i jejich etymologie - v perštině sharbat a v turečtině şerbet. 
Pro barevný kontrast s malinami a mátou jsem nezvolila vodní meloun, ale Piel de Sapo, tedy meloun Želví kůže. Tento druh melounu je velmi aromatický a sladký. Výborný byl i s parmskou šunkou.

Suroviny
1,5 kg melounu
100 ml vody
2 lžíce medu
2 lžíce bílého rumu
10 lístků máty
100 g malin

Vodu svaříme, rozmícháme v ní med a necháme ji vychladnout. Meloun zbavíme pecek a slupky a nakrájíme jej na kostičky. Rozmixujeme spolu s medovou vodou na pyré. Pokud chcete sorbet krásně hladký, je dobré pyré přetřít přes sítko. Do pyré přimícháme bílý rum a nadrobno nasekané lístky máty. Vše nalijeme do zmrzlinovače a dále postupujeme podle návodu k němu.

Maliny trochu rozmačkáme a zamícháme je jen zlehka do hotového sorbetu.




2 komentáře:

  1. Osvěžující, pikantní, opilé, jedním slovem úžasné! Hned bych si dala, mňam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě máme, ale musíš do Brna :-) Na mě to bylo moc aromatické.

      Vymazat