laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Knedlíky, noky, taštičky ~ Vařené moučníky

Batátové knedlíky s lesním ovocem

5. 4. 2022

Jedním slovem skvělé! Delikátní, vláčné, mají krásnou barvu. Klasické tvarohové těsto obohacené vařenými batáty, které knedlíkům dodávají přirozenou sladkost. Naplnila jsem je lesním ovocem, ale stejně dobré by podle mne byly klidně jen s borůvkami nebo malinami. Tvaroh a perník na strouhání dodaly knedlíkům tu správnou tečku.

Na 8 ks knedlíků
500 g batátů
120 až 150 g dětské krupičky
125 g tučného tvarohu
(v kostce)
1 vejce
10 g změklého másla
lesní ovoce
kostkový cukr
sůl

Lesní ovoce můžete použít mražené. Využila jsem směs z Lidlu, která má 750 g a vystačila na náplň, ozdobu i omáčku. Z lesního ovoce odeberte několik kusů na ozdobu, ty uchovejte v ledničce. Část použijte na náplň a ze zbytku uvařte omáčku.

Batáty oloupeme a uvaříme do měkka ve slané vodě. Necháme vychladnout.

Vychladlé batáty rozmačkáme vidličkou nebo lisem na brambory. Tvaroh smícháme s hodně změklým máslem, přidáme batáty a většinu krupičky (cca 30 g si necháme na případné dosypání), a špetkou soli. Vypracujeme kompaktní, ale lehce lepivé těsto.

Těsto rozdělíme na osm dílů. Kousek těsta roztáhneme na placičku, na ni do středu položíme kostku cukru a několik kusů lesního ovoce, dávala jsem cca 8 kusů do každého. Těsto spojíme a opatrně vytvarujeme kulatý knedlík. Prsty jsem si poprášila hrubou moukou.

Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme ji, vložíme knedlíky, opatrně je oddělíme od dna lžící a za mírného probublávání vaříme 15 minut. Po uvaření je vytáhneme cedníkem a necháme okapat na papírové utěrce.

Omáčka z lesního ovoce
cca 500 g lesního ovoce
(můžete použít mražené)
100 g třtinového cukru

Lesní ovoce smícháme s cukrem a povaříme 5 minut v kastrolku, rozmixujeme a propasírujeme přes sítko.

Servírování
100 g tvarohu na strouhání
50 g perníku na strouhání
8 lžic moučkového cukru
80 g másla

Máslo rozpustíme v kastrolku. Tvaroh i perník nastrouháme najemno.

Na talíř dáme ovocnou omáčku, na ni položíme knedlíky, posypeme cukrem, tvarohem a perníkem, polijeme rozpuštěným máslem a dozdobíme kousky ovoce.

Print Friendly, PDF & Email
batáty

Velikonoční sušenky s rakytníkem
Kytičky s lemon curd

1 komentáře k “Batátové knedlíky s lesním ovocem”

  • Jana Vítková napsal:
    6. 3. 2023 (23:04)

    Knedlíky byly výborné. 🙂 Trochu se nám roztekly, ale to při vaření v páře nevadilo. Nevím, jak bych je vyndávala z vody. Asi kdybych dala větší množství ktupičky než minimální, tak by se to nestalo.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020