Když slaví narozeniny náruživá čtenářka příběhů o kocourovi Fiškusovi, tak je jasná volba, jak jí udělat radost – palačinkovým dortem. Fiškus totiž slaví narozeniny několikrát do roka, aby si s jeho spolubydlícím Pettsonem mohli právě ten udělat. Neteřince jsem se snažila vytvořit luxusní, palačinky jsou se šlehačkou, promazané dvěma druhy krémů a zasypané hromadou čerstvého ovoce. K tomu pokračování Fiškusových příběhů, tentokrát o stanování, čelovka, a byla z toho radost velikánská. Určitě bude někdy v budoucnu následovat recept na nějakou dobrotu z kotlíku, protože jsem jí hned po prvním přečtení nové knížky musela slíbit, že taky pojedeme tábořit. Teď už musíme jen počkat do příštího roku na lepší počasí.
Vanilkový a čokoládový puding
500 ml mléka
30 g hladké mouky
20 g bramborového škrobu
4 žloutky (bílky nevyhazujte, můžete je zamrazit a použít později na bílkové pečivo)
50 g třtinového cukru
semínka z ½ vanilkového lusku
150 g hořké čokolády (čočky nebo nalámané na malé kousky)
Polovinu mléka svaříme se semínky z vanilkového lusku a třtinovým cukrem. Jak dostat semínka z vanilkového lusku zjistíte třeba zde. Druhou polovinu mléka ušleháme se žloutky, moukou a škrobem. Tuto směs přilijeme za stálého míchání k vroucímu mléku s vanilkou. Vaříme, dokud nevznikne hustý puding.
Z pudingu odebereme polovinu do misky a ve zbývající polovině rozmícháme čokoládu.
Oba pudingy přikryjeme potravinářskou folií, aby nevznikl na povrchu škraloup, a necháme úplně vychladnout.
Můžeme uvařit den předem a nechat přes noc v ledničce
Těsto na 16 palačinek
300 g hladké mouky
6 vajíček
700 ml plnotučného mléka
200 ml smetany na šlehání
3 lžíce moučkového cukru
velká špetka soli
trochu másla na smažení
Mouku prosejeme, přidáme zbývající suroviny a vyšleháme metličkou hladké řídké těsto, které necháme odstát 30 minut. Plochou nízkou pánev o ∅ 18 cm potřeme trochou másla a dobře ji nahřejeme. Na pánev nalijeme tenkou vrstvu těsta tak, aby se rozlilo po celé ploše. Palačinky smažíme po obou stranách, dokud se lehce nezbarví dozlatova. Pánvičku stačí potřít máslem pouze před smažením první palačinky.
Vanilkový a čokoládový krém
400 g mascarpone
vanilkový a čokoládový puding
Půlku mascarpone krátce vyšleháme a postupně do něj po lžících vetřeme vanilkový puding. Stejně to uděláme s druhou polovinou mascarpone a čokoládovým pudingem.
Skládání dortu
400 g malin
400 g borůvek
1 granátové jablko
200 ml smetany na šlehání
100 g mascarpone
1 lžíce moučkového cukru
Vyloupeme si granátové jablko na jednotlivá semínka.
První palačinku položíme na servírovací talíř nebo dortový podnos, potřeme ji čokoládovým krémem, přikryjeme další palačinkou, tu potřeme vanilkovým krémem, takto to střídáme až po poslední palačinku – tu nahoře krémem nepotíráme. Na vanilkový krém dáme vždy pár kousků ovoce, střídáme zvlášť maliny, borůvky a granátové jablko.
Mascarpone spolu se smetanou a cukrem vyšleháme do krému. Během šlehání postupně zvyšujeme rychlost. Ale opatrně, ať se krém nepřešlehá a nesrazí. Krém naplníme do pytlíku se zdobicí špičkou (třeba Wilton 1M). Šlehačkou nazdobíme horní palačinku a poklademe hojně ovocem.
Před podáváním necháme alespoň 2 hodiny v ledničce.