čtvrtek 15. února 2018

Maková bábovka




Jarní prázdniny - hory s kamarády - a po dlouhé době příležitost i něco připravit a vyfotit na blog. Třená máslová bábovka s mákem, ořechy, čokoládou, pomerančovou kůrou a rozinkami je krásně voňavá a hutná a hodně velká, tak té celé naší partě stačila nejen na snídani před nástupem na svah a do běžkařské tratě :-)

Suroviny
240 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
60 g celého modrého máku
100 g čokoládových vloček nebo 70% čokolády nasekané na menší kousky
100 g vlašských ořechů pomletých nebo posekaných na hrubo
30 g rozinek naložených v rumu
20 g kandované pomerančové kůry
1 lžíce hladké mouky
250 g másla
300 g krupicového cukru
6 vajíček

Velkou formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Ořechy spolu s čokoládou, rozinkami a kandovanou pomerančovou kůrou promícháme s jednou lžící mouky. Hladkou mouku prosejeme s práškem do pečiva a promícháme s mákem.

Máslo spolu s cukrem utřeme do pěny (cca 10 minut), po té do másla vetřeme vejce, jedno po druhém, dokud se to předchozí nespojí s máslem, musí vzniknout hladký krém. Do něj následně zamícháme mouku a všechny ostatní suché suroviny.

Těsto nalijeme do formy, na povrchu uhladíme a pečeme cca 70 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě, poté opatrně bábovku vyklopíme na rošt a necháme vychladnout.

Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Pivovar Cestář, Ostružná


Juan 13°, pivovar Cestář
Místo dětského koutku nepotištěné podtácky a fixy...





3 komentáře:

Jitka Matuszková řekl(a)...

Hned vyzkouším, sbíhají se mi sliny. JM

Anonymní řekl(a)...

Naprosto dokonaly recept. Je vynikajici. Lepsi babovku jsem nejedla. Je tak velka, ze nam vydrzi "az" do druheho dne:) prvni verze se snedla jeste tepla.
Dekujeme za recept.
Katka

Maryna řekl(a)...

:-) Tak to mám radost