pondělí 19. prosince 2016

Vánočka




Trochu to tu zanedbávám, přiznávám, nestíhám :-) Tuhle vánočku jsem ovšem zvládla i vyfotit! Takže konečně zase nějaký recept a dokonce ho stíhám i do Vánoc. Vánočku jsem trénovala předem, musela jsem totiž vzít něco sladkého na uzení ke kamarádům...

Suroviny
500 g polohrubé mouky
12 g instantního droždí
50 g krupicového cukru
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
3 žloutky
150 ml plnotučného mléka
100 ml smetany ke šlehání
1 lžíce tuzemského rumu
60 g medu
125 g změklého másla
30 g rozinek naložených v rumu
20 g blanšírovaných mandlí
20 g kandované pomerančové kůry
1 vejce na potření
15 g vlašských ořechů na posypání

Mouku prosejeme a promícháme s droždím, cukrem, solí a citronovou kůrou. Přidáme žloutky, mléko, smetanu, rum a med a hněteme, dokud se nepropojí. Máslo nakrájíme na malé kostičky a postupně je zapracováváme do těsta jednu po druhé, vznikne lesklé, lehce lepivé a elastické těsto. Na závěr do něj zapracujeme rozinky, pomerančovou kůru nakrájenou na menší kousky a mandle posekané na drobno.

Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout asi 2 hodiny na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejně velkých dílů. Z nich vyválíme rukou válečky dlouhé asi 40 cm. Základnu vánočky spleteme ze čtyř válečků, střední část ze tří a horní ze dvou.


Vánočku položíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme opět 2 hodiny kynout. Před pečením ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Před kynutím na plechu ji můžeme ještě zpevnit zapíchnutím několika špejlí po její délce. Špejle z vánočky vytáhneme až po upečení.

Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200°C s ventilátorem, poté snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 40 až 50 minut.









11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jedna rozinka u půl mandle na decimetr čtvereční? Takovou u teda nás nee ;) Kateřina

Maryna řekl(a)...

A nutí Vám ji někdo? Moc nechápu potřebu takto komentovat práci někoho jiného, zvlášť když ji dělá pro jiné zcela zdarma.

Anonymní řekl(a)...

Super děkuji určitě vyzkouším ���� a z paní si nic nedělejte ať si udělá vánočku jen z rozinek a mandlí a jde se s ní vyfotit ������Naďa

Anonymní řekl(a)...

Paní taky nechápu. Já dělám vánočku úplně bez mandlí a rozinek. Prostě to tak máme rádi. A není to důvod k tomu, abych byla na kohokoliv hnusná. Naopak Vaši vánočku ráda vyzkouším a upravím si recept podle sebe..

Anonymní řekl(a)...

Také ráda vyzkouším. Něčí práci hanit je velmi jednoduché, ráda bych viděla a ochutnala její výtvory... Jsem ráda za Vaše stránky. Hezké svátky

Anonymní řekl(a)...

Tak to je jasné, proč se šetřilo ... Pěkné Vánoce :)

evule kotule řekl(a)...

Ja taky pecu bez mandlí a rozinek, i kdyz mi vic chutna s nimi, ale deti by nejedly nebo oboji vydloubavaly.

H. řekl(a)...

Vánočka je moc dobrá; úplně dokonalá by byla, kdybych ji nezapomněla osolit :-D Asi budu podle tvého receptu péct pokaždé.

Zdenka řekl(a)...

Dobry den. Chtela bych upect vasi vanocku. Vanocku budu pect poprve v zivote a nevim jak poznat jestli je vanocka hotova. Treba ze pichnu do babovky spejli a je sucha. Existuje nejaky podobny figl na vanicku? Jinak sem vybrala vasi vanocku, protoze casto vybiram recepty z vaseho webu a vzdy jsou super a vsem nam chutnaji :). Tesim se az vyzkousim i vabocku.

Maryna řekl(a)...

Je to stejné, vyzkoušejte to špejlí

Anonymní řekl(a)...

Vaše recepty jsou skvělé, vánočku dle vašeho receptu připravuju druhým rokem a musím říct, že lepší jsem ještě nejedla. Děkuji.