laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Koláče ~ Křehká těsta

Koláč s jahodami a mascarpone

1. 6. 2014

Když si pospíšíte, tak k svátečnímu obědu možná stihnete upéct jednoduchý koláč s jahodami z křehkého mandlového těsta s krémovou náplní z mascarpone a kondenzovaného mléka. Jahody můžete nahradit jiným sezonním ovocem, třeba malinami nebo borůvkami.
Na včerejší oslavě se k němu skvěle hodilo prosecco. Mono, všechno nej!

Těsto
150 g hladké mouky
30 g mandlové moučky (jemně mletých mandlí)
40 g moučkového cukru
90 g vychlazeného másla
1 žloutek
špetka soli
3 lžíce ledové vody

Ze všech surovin vypracujeme velmi rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo, hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na ½ hodinu do ledničky.

Vychlazené těsto rozválíme a vložíme do formy na koláč o ∅ 23 cm tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzduchem, poté vyjmeme papír se zátěží a pečeme dalších 5 až 10 minut. Po upečení necháme chvilku vychladnout.

Náplň
250 g mascarpone
200 g slazeného kondenzovaného mléka
2 vejce
400 g jahod
1 vrchovatá lžíce mandlových plátků

Mascarpone vyšleháme metličkou spolu s kondenzovaným mlékem a vejci. Směs nalijeme na předpečený podklad koláče. Formu vrátíme do trouby na spodní příčku a pečeme 15 až 20 minut, dokud náplň neztuhne, při teplotě 160°C s horkovzduchem. Formu můžete přikrýt alobalem, aby náplň zůstala na povrchu světlá. Po upečení necháme vychladnout na roštu a následně 2 hodiny vychladit v ledničce.

Na pánvičce nasucho lehce opražíme mandlové plátky.

Před podáváním rozkrájíme jahody na poloviny a čtvrtiny a navršíme je na koláč. Posypeme plátky mandlí a dozdobíme lístky čerstvé máty.


Print Friendly, PDF & Email
jahodymascarponeovoce

Related Posts

Cake pops čili těsto na špejli

Cake pops čili těsto na špejli

Foto by Lucie Vypadají jako lízátka, ale nejsou to lízátka. Děti z nich jsou ovšem úplně stejně nadšené! Cake pops jsou vyrobené z těsta smíchaného s krémem, obalené v bílkové polevě nebo čokoládě a ozdobené cukrovým sypáním. Poslední dobou jsou velmi módní, proslavila je Bakerella, která […]

Print Friendly, PDF & Email
Oreo cupcakes

Oreo cupcakes

Blíží se mezinárodní den dětí a tady je jeden tip na laskominu, která jim určitě při této příležitosti udělá radost. Kakaovo-ořechové cupcakes se sušenkami Oreo a krém z mascarpone, šlehačky a opět sušenek Oreo. Těsto je hodně kakaové, takové hutné a vlhké (trochu připomíná brownies), […]

Print Friendly, PDF & Email
Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email

Rebarborový koláč s vanilkovým krémem a pistáciemi
Quiche s lososem a listovým špenátem

23 komentáře k “Koláč s jahodami a mascarpone”

  • M.A.R.K.I napsal:
    22. 6. 2015 (17:23)

    Marynko, vypadá Ú.Ž.A.S.N.Ě !!!!!! Marki

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    11. 6. 2015 (10:40)

    Zbývají mi poslední dva kousky, koláč byl skvělý, takovou lahodu jsem už dlouho neměla.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    10. 6. 2015 (17:34)

    Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli to mleko muze byt odtucnene? (Mam omylem koupeno.) Dekuji predem za odpoved, Veronika

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      10. 6. 2015 (22:53)

      Netuším, zda nebude náplň moc řídká, ale můžete to zkusit.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Dagmar Janíková napsal:
    13. 7. 2014 (11:19)

    Koláč je výborný, pekla jsem ho již dvakrát, přidala jsem si ho na blog s uvedením zdroje. Tak doufám, že vám to nebude vadit. Děkuji

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      14. 7. 2014 (09:37)

      Díky

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    21. 6. 2014 (13:45)

    Koláč je úžasný! Peču po druhé ve dvou dnech, zmizel okamžitě 🙂 první várka byla s malinami ze zahrady, dnes zkusím s jahodami, jak má správně být.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    7. 6. 2014 (18:55)

    Dnes som upiekla tento kolac a je vyyyyborny!dakujem za inspiraciu. Monika

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    6. 6. 2014 (08:07)

    Díky moc. Já mám robot Bosch a tento hák tedy nemá.
    Celou dobu, co robot mám (6,5 roku) jsem s ním spokojená, ale
    jak tak zjišťuji, tak mu toho spoustu chybí 🙁
    Hezký den
    Lenka

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    4. 6. 2014 (13:22)

    Díky moc za odpověď. Asi seberu odvahu a vyzkouším toto těsto 🙂
    Můžu se ještě zeptat, jaký nádstavec v robotu používáte? Šlehací nebo hnětací?
    Moc děkuji. Lenka

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      4. 6. 2014 (13:26)

      Mám kenwood a oni mají kromě hnětacího háku a šlehací metly ještě nádstavec ve tvaru K a ten je na to ideální. Dřív jsem křehké těsto dělala ručně.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    3. 6. 2014 (13:20)

    Dobrý den,

    chci se zeptat, co si myslíte o tom, že bych upekla tento koláč z tvarohového těsta, které máte u rebarborových koláčků? To těsto je totiž výborné 🙂
    Nebo myslíte, že bude lepší se držet tohoto receptu a neměnit jej? Mám trochu obavu z toho křehkého těsta.
    Je možné jej dělat v robotu?
    Díky moc Lenka

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      3. 6. 2014 (13:58)

      Křehké těsto dělám i v robotu, ale můžete koláč klidně udělat i z toho tvarohového.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Ruzena napsal:
    2. 6. 2014 (10:45)

    To je neco pro me, krehke mandlove testo taky delam, mascarpone i jahody mam moc rada. Kondenzovane mleko tu sezenu,ale co kdyz tam dam slehacku? Je to pekna bombicka,ale jednou za cas…:-))

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      2. 6. 2014 (12:56)

      Se smetanou by to možná mohlo fungovat taky.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Jarmila napsal:
    1. 6. 2014 (12:35)

    nádhera!.) na jaro/léto jsou koláče a dorty s ovocem úplně dokonalé, hlavně někam ven na piknik:) a ten tvůj vypadá moc dobře

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Kim napsal:
    1. 6. 2014 (10:29)

    Krása, taky se na něj vrhnu, jen to vidím na trochu lehčí tvarohovou verzi 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      1. 6. 2014 (11:16)

      S tvarohem určitě může být také, ale rozhodně nebude tak jemný a delikátní.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    1. 6. 2014 (10:27)

    Fantazie!! Maryno, prosím, je reálné nahradit bez újmy mouku komplet mandlovou moučkou??

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      1. 6. 2014 (11:17)

      To nevím, nikdy jsem nezkoušela křehké těsto jen z mandlové moučky.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Anonymní napsal:
      1. 6. 2014 (13:39)

      Kde kupuješ mandlovou moučku? Pokud ji dělám doma, nikdy to není opravdu jemné a moučku to nevidělo ani z rychlíku 🙁

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      1. 6. 2014 (15:40)

      Melu si mandle sama, i když nejsou úplně jak moučka, tak mi to stačí.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Marie napsal:
    1. 6. 2014 (09:26)

    Mňáááám! Vypadá úžasně, určitě zkusím 😉

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020