sobota 27. července 2013

Třešňová zmrzlina z mascarpone

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Labůžo! K této zmrzlině se nedá nic jiného dodat :-). Zmrzlina z mascarpone a šlehačky, takže nic pro dietáře, a v ní zamíchané pečené třešně. Inspirací mi bylo několik různých receptů a za třešně děkuji Vendule. S taškami ovoce a zeleniny vás může chodit víc a častěji :-).

Suroviny
350 g třešní (mohou být i mražené)
100 g krupicového cukru
2 lžičky bramborového škrobu
250 g mascarpone
300 ml smetany ke šlehání
semínka z půlky vanilkového lusku
50 g moučkového cukru
¼ lžičky mořské soli

Omyté třešně rozkrojíme na půlky, vypeckujeme a zbavíme stopek. Promícháme je s krupicovým cukrem a škrobem a v zapékací misce je pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Upečené třešně necháme vychladit v ledničce do následujícího dne.

Mascarpone dobře rozmícháme se smetanou, moučkovým cukrem, solí a vanilkou. Směs necháme vychladit v ledničce do následujícího dne. Druhý den směs přelijeme do zmrzlinovače. Dále postupujeme podle návodu k němu. Do hotové zmrzliny dáme zmrzlinovačem jen velmi krátce zamíchat  vychlazené pečené třešně. Umíchanou zmrzlinu přendáme do uzavíratelné nádoby a dáme do mrazničky. Zmrzlinu před podáváním musíme nechat povolit alespoň 15 minut.

Zmrzlinu můžete vyrobit i bez zmrzlinovače. Připravenou vychladlou směs vložíme do mrazničky. Každých 30 minutách ji musíme dobře prošlehat, dokud dostatečně nezmrzne, na závěr přimícháme pečené třešně.


12 komentářů:

Kaya K.R. řekl(a)...

Tak tu bych si dala hned! :)

Madla řekl(a)...

Óó, tak ta je teda úžasná! vyzkouším ji z višní, protože těch mám až nad hlavu. Mrazák je sice plnej zmrzlin, ale co, v tom vedru poletí jedna zmrzka za druhou :-)

Maryna řekl(a)...

Madli, tak potom napiš, jaká byla višňová varianta, na tu mám také zálusk.

Maryna řekl(a)...

Já se právě chystám vyškrábat poslední zbytky z mražáku :-)

Madla řekl(a)...

Tak zítra ti dám vědět, dneska dopoledne jsem pekla višně (a krom toho ještě zavařovala okurky a dělala višňové džemy) a už se na ni moc těším!

Shraven řekl(a)...

To je nádhera! Já teď v kuchyni stávkuju, k troubě mě nikdo nedostane, ale tvoje zmrzlina vypadá prostě božsky...

Petr Pecinka řekl(a)...

Tahle zmrzlina nemá chybu! Byl to můj první domácí zmrzlinový výtvor, ale určitě nezůstane poslední :-)

Maryna řekl(a)...

A s višněmi je také super! Doporučuji

Kopečková zmrzlina řekl(a)...

Tak zmrzlinu bych si teď dala, asi kvůli Vám budu muset zajít do cukrárny :D

Anonymní řekl(a)...

Milá Maryno, zkusila jsem třešně uchovat na později (přijedou vnoučata, milují zmrzlinu a mrazák není nafukovací): po upečení (třešně, cukr, škrob) jsem dala do sklenic, zavíčkovala a obrátila dnem vzhůru - stejně jako pečený čaj. Z jedné vaší dávky je 1 sklenice cca 350 ml. Je to už 14 dnů a jsou všechny OK, takže to asi jde ... já jsem totiž měla obavy z toho škrobu, protože jsem s ním nikdy nic nezavařovala :-)
Díky za receptík, ještě pár skleniček udělám
Vlasta

Dagmar Janíková řekl(a)...

Dělala jsem z třešní z mrazáku a je to vynikající zmrzlina, v těchto vedrech si ji dávám i k snídani:-)

Anonymní řekl(a)...

No a co mi s tím? :).. Tvoji vnoučata jsou určitě bezcitní fracci. A nikoho nezajímá že máš nafukovací mrazák. Raději si pořiď nový mozek :) A předem děkuji, za odpověď jak ti mozek jede. Protože tvůj mozek je určitě plný slámy. :) Ale pokud ti můj názor nesedí, zajdi k psychiatrovi :) S tvým problémem ti určitě pomůže. :)