Vybraný příspěvek

Pečeme i v době koronaviru

Ve Velikonočním týdnu budeme mít otevřeno takto: Pondělí 12 - 16, rezervace držíme do 15 Úterý 12 - 16, rezervace držíme do 15 Stř...

středa 24. července 2013

Rybízový krémový koláč

laskominyodmaryny
laskominyodmaryny
laskominyodmaryny

Tenhle koláč sice není moc fotogenický, zvlášť když vám stejně jako mně během pečení vybuble rybízová náplň z formy, ale určitě jej zkuste. Krémová rybízová náplň v křehkém těstě je totiž skvělá. Tento koláč je variací na broskvový od Mary Berry. 

Těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
1 lžíce moučkového cukru
ledová voda

Mouku promícháme s cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, 1 až 2 lžíce ledové vody a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce. Vychladlé těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy o ∅ 24 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem. Po upečení vyjmeme z formy papír se zátěží a korpus naplníme.

Náplň
250 g červeného rybízu
30 g třtinového cukru
150 ml kysané smetany
3 žloutky
170 g krupicového cukru
30 g hladké mouky
20 g mandlových lupínků

Rybíz omyjeme, zbavíme stopek a promícháme s třtinovým cukrem. V misce utřeme kysanou smetanu se žloutky, cukrem a moukou, vznikne hladký řídký krém. Rybíz rozprostřeme po předpečeném korpusu koláče, přelijeme jej krémem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem. Po upečení necháme vychladnout na roštu.

Pokud vám zůstalo ještě trochu červeného rybízu, můžete si připravit na ozdobu rybízové želé
200 g rybízu
60 g krupicového cukru (podle chuti)
1 plátek želatiny
1 vrchovatá lžička bramborového škrobu
1 lžička citronové šťávy


Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat. Rybíz promícháme v hrnci s cukrem a citronovou šťávou a pomalu ho za občasného míchání zahříváme do momentu, kdy se rozpustí cukr. Škrob rozmícháme v jedné lžíci vody a přilijeme jej do rybízu a chvilku provaříme. Hrnec odstavíme z plotny a zamícháme do něj nabobtnalou želatinu. Dochutíme podle potřeby cukrem. Před podáváním necháme hodinu vychladit v ledničce.



15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Proč by nebyl fotogenický? Je krásný. Máte zajímavou formu, takovou jsem nikde neviděla. Lenka

Esmé (Kulturní kulinárium) řekl(a)...

Taky jsem toho názoru, že fotky vypadají moc chutně :) Já dělala o víkendu něco ve své podstatě typově dost podobného a rozhodně to chutnalo mnohem, líp, než vypadalo na fotkách :)

http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/07/zahradni-kolac-ze-skoricoveho-krehkeho.html

Anonymní řekl(a)...

a z černého rybízu by to nešlo?

Maryna řekl(a)...

Děkuji, forma je z Anglie od firmy Silverwood. Mohu vřele doporučit, mám jich několik a všechny naprosto výborné.

Maryna řekl(a)...

Můžete si ho upéct téměř z jakéhokoli ovoce, záleží na vás.

Mariana řekl(a)...

je překrásný, a určitě moc dobrý :), díky za recept!

Maryna řekl(a)...

Asi tak, také mám pocit, že byl o dost lepší než vypadal :-). Skořicové těsto musí být super.

Cucinare con Amore řekl(a)...

Krásný koláč, zrovna nedávno jsem dělala rybízový :)

Unknown řekl(a)...

Ten je krásný. Miluju rybíz! ♥

Terez (sweet melange) řekl(a)...

To vypadá parádně. Myslím, že někdy zkusím :)

Anonymní řekl(a)...

Už se peče, snad se povede!

Maryna řekl(a)...

Určitě jo. Jsem zvědavá, jak bude chutnat.

Lenka řekl(a)...

Výborný!

Maryna řekl(a)...

:-)

Anonymní řekl(a)...

Dnes vyzkoušen a je LUXUSNÍÍÍÍ ..děkuji za recept ..Olí