laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Bezé ~ Cheesecaky ~ Dorty

Smetanový jahodový dort

30. 5. 2013

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Milovníkům Pavlov a nepečených tvarohových dezertů udělá 100% radost tenhle dortík. Skládá se z několika vrstev křehkého těsta, bezé, jahod obalených v čokoládě, jahodového želé a tvarohu se šlehačkou. Prostě samé dobroty! Při slavnostní příležitosti určitě nebude vadit ani jeho kalorická hodnota 🙂 Recept byl na titulní stránce jarního vydání mého oblíbeného časopisu Sweet Dreams, množství surovin v receptu bohužel moc neodpovídalo obrázku v časopisu, proto doporučuji použít formu o průměru 24 cm.

Křehké těsto

160 g hladké mouky

80 g změklého másla

20 g moučkového cukru

2 žloutky

½ lžičky prášku do pečiva

špetka soli

Ze všech surovin vypracujeme hladké a vláčné těsto těsto, pokud by se moc drolilo, můžete přidat 1 až 2 lžíce studené vody. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme vychladit 30 minut v ledničce.

Dortovou formu o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem. Na něj rozválíme nebo prsty rozmačkáme křehké těsto. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 200°C, u horkovzdušné 180°C. Po upečení necháme vychladnout na roštu.

Bezé

4 bílky

200 g moučkového cukru

2 lžíce bramborového škrobu

2 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy

špetka soli

Během pečení křehkého těsta si připravíme bílkový sníh. Na plech si položíme pečicí papír a naznačíme si na něj 2 kruhy o ∅ 24 cm. Pokud se Vám kruhy nevejdou na jeden plech, použijte dva, ale je potřeba je péct zároveň.

K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících moučkový cukru (vždy se musí dobře zašlehat), následně škrobovou moučku a nakonec ocet.

Sušíme v troubě předehřáté na 150°C přibližně 60 minut. Troubu vypneme, necháme ji zavřenou a bezé v ní necháme úplně vychladnout.

Teplota pro pečení je jen orientační, každá trouba peče jinak, takže je potřeba zkoušet teplotu té Vaší, aby bezé zůstala po upečení bílé a na povrchu křupavé. Rozptyl v teplotě při sušení může být od 120°C do 150°C.

Jahody v čokoládě

300 g jahod

150 g hořké čokolády

2 lžíce řepkového oleje

Jahody omyjeme, zbavíme stopek a osušíme. Naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a dáme na 10 minut do mrazničky.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, poté do ní zamícháme olej a necháme lehce vychladnout. Jahody obalíme v čokoládě, položíme zpět na pečicí papír a dáme ztuhnout do ledničky. Lépe se obalují, když si je napíchnete na špejli.

Jahodové želé

300 g jahod

40 g třtinového cukru

5 plátků želatiny

Želatinu namočíme do vody, aby nabobtnala.

Jahody omyjeme, zbavíme stopek, rozkrájíme na půlky, přidáme k nim lžíci vody a cukru a dáme je na 4 minuty povařit. Následně je rozmixujeme na pyré. Z želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a rozpustíme ji v ještě teplém pyré. Na korpus ji budeme nanášet až v okamžiku, kdy bude vychladlá a začne lehce tuhnout.

Tvarohová náplň

500 g tvarohu (můžete použít klasické kostky i ten ve vaničkách)

100 g moučkového cukru

vanilka z půlky lusku

5 plátků želatiny

300 g smetany ke šlehání

Těsně před skládáním dortu, kdy začne lehce tuhnout jahodové želé a máme vychladlé bezé, si připravíme tvarohovou náplň.

Želatinu namočíme do vody a necháme ji nabobtnat.

Tvaroh rozmícháme s cukrem a semínky vanilky, můžete i v robotu metličkou ve tvaru „K“. Dvě lžíce tvarohu odebereme do kastrolku, přidáme k němu vymačkanou želatinu a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. Tuto směs postupně po lžících přimícháme do zbývajícího tvarohu. Ze smetany vyšleháme šlehačku a opatrně jen zlehka ji zamícháme do tvarohu.

Skládání dortu

Na talíř nebo podnos, na kterém budeme dort servírovat, položíme korpus z křehkého těsta. Potřeme jej 4 lžícemi jahodového želé a na něj položíme první plát bezé, tuto základnu uzavřeme do dortové obruče, která nám bude držet tvarohovou náplň, než ztuhne. Bezé potřeme 4 lžícemi tvarohové náplně, do které naskládáme jahody obalené v čokoládě. K hraně formy přikládáme jahody rozkrojené na půlky (3 jahody si nechte schované na ozdobu). Jahody překryjeme zbývající tvarohovou náplní a uhladíme ji. Na ni položíme druhý plát bezé, potřeme jej zbývajícím želé a dáme na 3 hodiny vychladit do ledničky.

Na ozdobu

400 g smetany ke šlehání

150 g jahod

3 jahody obalené v čokoládě

Těsně před podáváním jahody omyjeme, zbavíme stopek a osušíme. Ze smetany ušleháme šlehačku. Z dortu opatrně odstraníme obruč a jeho vršek potřeme šlehačkou. Můžete potřít i jeho boky, ale tak, aby byly vidět rozkrojené jahody v čokoládě. Nahoru do středu naaranžujeme celé a rozpůlené čerstvé i v čokoládě obalené jahody.



Print Friendly, PDF & Email
čokoládajahodyovocetvaroh

Related Posts

Cake pops čili těsto na špejli

Cake pops čili těsto na špejli

Foto by Lucie Vypadají jako lízátka, ale nejsou to lízátka. Děti z nich jsou ovšem úplně stejně nadšené! Cake pops jsou vyrobené z těsta smíchaného s krémem, obalené v bílkové polevě nebo čokoládě a ozdobené cukrovým sypáním. Poslední dobou jsou velmi módní, proslavila je Bakerella, která […]

Print Friendly, PDF & Email
Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Bezé dort s mascarpone krémem

Bezé dort s mascarpone krémem

Dortík pro milovníky „mániček“.  Sladký, křehký, delikátní, nadýchaný. Mascarpone mu dodává svěžest a lehkost, ozdoba z kyselejšího ovoce zase chuťový kontrast. Lískové ořechy můžete nahradit i mandlemi nebo vlašskými ořechy. Bezé pláty 6 bílků (cca 240 g mražených bílků)200 g krupicového cukru100 g lískových ořechůšpetka […]

Print Friendly, PDF & Email

Jahodové měšce
Rebarborové koláčky z tvarohového těsta

5 komentáře k “Smetanový jahodový dort”

  • M.A.R.K.I napsal:
    1. 6. 2013 (18:19)

    Marynko,
    úplně se mi sbíhají sliny, to musí být dobrota …. přeju ti krásný víkend … Marki

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    31. 5. 2013 (18:41)

    Ach, tak to je nádhera!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Iri napsal:
    31. 5. 2013 (16:11)

    To vypadá překrásně! A i ten podnos:)

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    31. 5. 2013 (14:47)

    Nechcete si mě vzít za ženu a péct mi každý den?? 😀 To vypadá úžasně!

    http://moniislifestyle.blogspot.cz/

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    30. 5. 2013 (19:20)

    To je nádhera, mňam, musím vyzkoušet. Jindra

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020