laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Kynutá těsta ~ Záviny a rolády

Makový závin

20. 1. 2013

laskominyodmaryny

Pečivo s mákem je populární nejen u nás, ale také v celé střední a východní Evropě. V některých zemích bývá makový závin součástí i svátečního stolu o Vánocích a Velikonocích, protože má v lidových pověrách symboliku štěstí, úrody a plodnosti. Nejčastěji se připravuje z kynutého těsta, ale může být i z listového nebo plundrového. 


Aktualizace 17. 11. 2013 – Podrobněji jsem rozepsala přípravu makové náplně. Tento postup se více používá v Polsku a je vhodný pro ty, co nemají mlýnek na mák, ale vlastní mlýnek na maso. Náplň můžete připravit také z máku pomletého předem (tento recept), je potřeba si upravit poměr surovin. Inspirace Moje wypieki.

Těsto

340 g hladké mouky

100 g másla

120 ml mléka

4 žloutky

50 g moučkového cukru

10 g vanilkového cukru

15 g instantního droždí

1 lžíce slunečnicového oleje

1 lžíce rumu

velká špetka soli

Máslo roztopíme a ihned k němu přilijeme mléko. Ze všech surovin uhněteme hladké nepříliš hutné těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě 90 minut kynout.

Maková náplň

300 g máku

4 bílky

150 g moučkového cukru

60 g rozinek

40 g vlašských ořechů

1 lžíce medu

1 lžíce měkkého másla

1 lžička mleté skořice

1 lžička mandlového oleje (není nutné)

Mák přelijeme 300 ml vařící vody a necháme jej odstát, dokud voda nevychladne. Mák scedíme přes jemné sítko nebo plátno (necháme dobře vykapat) a 2x jej přemeleme v mlýnku na maso s deskou s nejmenšími otvory. Vlašské ořechy nasekáme nebo pomeleme nahrubo. Z bílků vyšleháme pevný sníh.

Mák dobře promícháme s cukrem, máslem, rozinkami, ořechy, medem, skořicí a olejem. Na závěr jen zlehka zamícháme sníh z bílků.

Z vykynutého těsta odebereme polovinu, rozválíme ji na čtverec silný asi 5 mm. Plochu těsta potřeme polovinou makové náplně tak, aby na třech stranách zůstaly volné 3 cm od kraje. Těsto zavineme od strany, kde je náplň namazaná, až k okraji. Konce těsta podehneme pod závin. Uřízneme si pečicí papír, aby byl asi o 4 cm delší než závin a dal se omotat alespoň ve dvou vrstvách kolem něj. Polovinu papíru potřeme slunečnicovým olejem. Závin položíme na část potřenou olejem a papír kolem závinu omotáme. Takto připravený závin položíme na plech spojem dolů, aby se papír nerozmotal, oba kraje papíru na koncích závinu necháme volně trčet. Stejně postupujeme s druhou polovinou těsta.

Pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C bez ventilátoru. Závin musí být na povrchu světle hnědý. Ihned po upečení rozstřihneme pečicí papír a závin posypeme moučkovým cukrem. Necháme vychladnout.

Print Friendly, PDF & Email
mákořechy

Related Posts

Oreo cupcakes

Oreo cupcakes

Blíží se mezinárodní den dětí a tady je jeden tip na laskominu, která jim určitě při této příležitosti udělá radost. Kakaovo-ořechové cupcakes se sušenkami Oreo a krém z mascarpone, šlehačky a opět sušenek Oreo. Těsto je hodně kakaové, takové hutné a vlhké (trochu připomíná brownies), […]

Print Friendly, PDF & Email
Bezé dort s mascarpone krémem

Bezé dort s mascarpone krémem

Dortík pro milovníky „mániček“.  Sladký, křehký, delikátní, nadýchaný. Mascarpone mu dodává svěžest a lehkost, ozdoba z kyselejšího ovoce zase chuťový kontrast. Lískové ořechy můžete nahradit i mandlemi nebo vlašskými ořechy. Bezé pláty 6 bílků (cca 240 g mražených bílků)200 g krupicového cukru100 g lískových ořechůšpetka […]

Print Friendly, PDF & Email
Carrot cake čili mrkvový dort

Carrot cake čili mrkvový dort

Nechápu, proč jsem se mu tak dlouho vyhýbala! Je totiž skvělý! Šťavnaté vláčné těsto vonící kořením proložené krémem z termizovaného smetanového sýra a másla. Vsadím boty, že ani odpůrci mrkve nepoznají, z čeho že tento dortík je 🙂 a její milovníci už na něj nemusí […]

Print Friendly, PDF & Email

Holandské vafle
Ciderová buchta

16 komentáře k “Makový závin”

  • Anonymní napsal:
    19. 11. 2015 (18:40)

    Prosím, kolik mám dát droždí, když používám čerstvé. Děkuji.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      22. 11. 2015 (11:15)

      30 g

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    5. 12. 2014 (20:01)

    Prosim vas, da se pouzit jiz hotovou namletou makovou napln? Pomer ostatnich surovin zustava stejny?

    Dekuji,
    Elvira

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      7. 12. 2014 (09:11)

      Nepoužívám, tak nevím.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    3. 8. 2014 (11:48)

    Mary, děkuji za naprosto dokonalý recept. Závin je luxusní 🙂
    Vyzkoušela jsem už mnoho receptů z Vaší sbírky a chodím na Vaše stránky moc ráda.
    Přeji ať se Vám daří …
    Lucie

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    10. 4. 2014 (22:13)

    Do makové nádivky dávám trochu rumu ,cukr a citronovou štávu nerbo kyselinu citr. aby byla nádivka pikantní.Ještě jsem zapoměl trochu másla na zjemnění a med.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    10. 4. 2014 (13:44)

    Maryno vy jste génius!!! Trik s pečícím papírem je skvělý (já jsem ho sice málo zasunula pod závin a praskl mi jak se papír uvolnil, ale i tak je to nejkrásnější závin, který jsem kdy upekla). Krásně voní a nejradši bych do sebe nacpala celou nohavici 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      10. 4. 2014 (16:51)

      To určitě nejsem 🙂 Někde jsem to vyčetla, ale funguje to skvěle, to je fakt.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Anonymní napsal:
      10. 4. 2014 (22:07)

      na zahuštění maku používám strouhanku a bílek našlehaný do nádivky nedávám. Váš Beda Koule

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    20. 1. 2013 (19:32)

    Zajímavé 🙂 Dá se přes papír nějak poznat, že už je to upečené? 🙂

    Katka

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      20. 1. 2013 (19:39)

      Jo, i přes papír bylo vidět, že je závin již hnědý a také se dá nakouknout těmi kraji papíru.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Anonymní napsal:
      20. 1. 2013 (19:44)

      Super, super, mletý mák jsem si dovezla, tak vyzkouším.. doufám, že se mi povede takhle úhledná rolka, rolády v mém podání jsou většinou katastrofa :-))

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      20. 1. 2013 (19:54)

      Určitě povede, neboj. Úhledná rolka je právě díky tomu obalení v papíru, který zabrání roztečení se závinu během pečení.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Anonymní napsal:
      20. 1. 2013 (22:00)

      Jakou to má vlastně konzistenci? Jako klasický závin a nebo je to křupavější? 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      20. 1. 2013 (22:16)

      Jako klasický závin, vláčné těsto. Jen mák je díky tomu, že se do něj dává bílkový sníh, nadýchanější.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Anonymní napsal:
      21. 1. 2013 (19:44)

      Dobře, ukecala jste mě :-)))) Nejdřív jdu ale utřít slinu z klávesnice 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020