laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Bezmasé pokrmy

Liškové risotto

24. 9. 2012

Mám děsný houbařský absťák, a tak mi nezbylo nic jiného, než při poslední služební cestě do Prahy navštívit Holešovickou tržnici a nakoupit čerstvé houby tam. Koupila jsem jich rovnou víc, a tak jsme měli doma hotové liškové orgie, takže toto není rozhodně poslední recept. Teď už jen zasněně vzpomínám, jaká byla, tohle risotto, dobrota. Pokud máte někdo tip, kde koupit lišky v Brně (kromě té trošky, kterou prodává pán na Zelňáku), tak sem s ním!

Suroviny na 4 porce

200 g rýže na risotto (krátká kulatozrná – Arborio, Carnaroli)

200 g hub – liška obecná

1 l zeleninového nebo drůbežího bujonu

100 g másla

1 velká cibule

300 ml bílého suchého vína

1 velké rajče

2 stroužky česneku

40 g Parmesanu nebo sýru Gran Moravia

1 snítka rozmarýnu

1 lžíce olivového oleje

Lišky očistíme, omyjeme a necháme dobře okapat, případně osušíme v utěrce. Polovinu – menších a hezčích odebereme na ozdobu – druhou polovinu nasekáme na kostičky. Cibuli nakrájíme na drobno, rajče zbavíme semínek a nakrájíme na malé kostičky, bujon ohřejeme a necháme jej bublat na nejmírnějším plameni.

V hluboké pánvi nebo kastrole rozpustíme 40 g másla a necháme na něm zesklovatět cibuli, přidáme nasekané lišky a smažíme 1 minutu. Přidáme rýži a za stálého míchání smažíme další minutu. Přilijeme víno a necháme jej za stálého míchání odpařit. Do risotta postupně přiléváme po troškách bujon, dokud ho rýže všechen nevstřebá, s poslední částí bujonu přidáme do risotta také rajčata. Risotto vaříme cca 20 minut, poté sejmeme z plamene a zamícháme do něj 40 g másla a nastrouhaný sýr, přikryjeme pokličkou a necháme odstát 3 minuty.

Během této doby si připravíme lišky na ozdobu. Na pánvičce rozpustíme 20 g másla a osmahneme na něm během půl minuty česnek nakrájený na plátky a lístky rozmarýnu. Přidáme celé lišky a za stálého míchání smažíme 2 minuty, na závěr přidáme lžíci olivového oleje.

Risotto na talíři ozdobíme liškami a hoblinkami parmesanu.

Print Friendly, PDF & Email
houbyrýže

Related Posts

Pomerančovo-rýžový nákyp

Pomerančovo-rýžový nákyp

Uplynulé tři týdny jsem strávila ve španělské Asturii a Galícii. Zlákalo mě Camino Primitivo, po kterém jsem putovala po vlastních nohou do Santiaga de Compostela a na Fisterru. Kdyby mi čas dovolil, tak tam putuji ještě dnes, jak se mi to zalíbilo. Leč dovolená není […]

Print Friendly, PDF & Email
Żurek – polévka z žitného kvásku

Żurek – polévka z žitného kvásku

Minulý týden jsem byla čerpat inspiraci v Polsku, a to dost důkladně, po návratu jsem neměla ani odvahu vlézt na váhu :-). Největším překvapením pro mne bylo, jak všem, s kterými jsem tam trávila nejvíce času, chutnala polská kuchyně, a tak se zbavili některých předsudků. […]

Print Friendly, PDF & Email
Omáčka z lišek

Omáčka z lišek

Další dobrota z lišek. Jednoduchá a rychlá. Hodí se k minutkovým masům, těstovinám nebo kluskám (bramborové knedlíky ze Slezska – recept někdy příště). Lišky můžete nahradit jinými houbami, třeba hříbky. Inspirací mi byl recept ze stránky Kwestia smaku. Na 4 porce 400 g hub – […]

Print Friendly, PDF & Email

Pain au Levain – pšeničný chleba s žitným kváskem
Červené macarons s nutellou

4 komentáře k “Liškové risotto”

  • Madla napsal:
    25. 9. 2012 (10:19)

    Mražené lišky teď prý zavádějí do prodeje v Albertu.
    Jinak tohle liškové risotto vypadá úžasně, já prostě miluju krémové, hebké italské risotto a tohle s liškami je prostě mana nebeská. Těším se na další liščí recepty 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      25. 9. 2012 (20:30)

      Škoda, že neprodávají čerstvé, ony ty mražené nejsou úplně ono. Jak já jim záviděla minulý týden v Polsku, kde je měli téměř všude. Příště bude slaný koláč 😉

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    24. 9. 2012 (19:19)

    Včera byly lišky v Tescu v Králově Poli, ale bývají i v dalších, běžně mají lišky v Makru. Olga

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      24. 9. 2012 (20:08)

      Díky za tip! Na Makro jsem taky sázela, ale když jsem tam byla, tak zrovna žádné neměli.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020