laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Bezmasé pokrmy

Nakládaný hermelín

12. 5. 2012


Původně jsem vůbec neměla v plánu sem tento recept dávat, ale minulý víkend jsme pořádali během bečky i košt nakládaných hermelínů a překvapilo mne, že z 8 přihlášených vzorků byl každý jiný. Různé druhy koření, jemné, pálivé, cibule, petržel, olivy, sušená rajčata, česnek, no naprostá všehochuť. Všechny byly vynikající, ale vyhrát mohl jen jeden a musím se pochlubit, že to byl právě ten můj! 🙂 Vzhledem k tomu, že jsem pekla i cenu pro vítěze, vyhlásili se nakonec vítězové dva – druhým byl Lubor s ostrým hermelínem. Nebudu si tedy návod na nakládaný hermelín syslit a předávám dál.

1. Patrik a Andrea – hermelín se sušenými rajčaty a česnekem v oleji ze sušených rajčat
2. Maryna – hermelín s česnekem, rozmarýnem, tymiánem a mrkví v olivovém oleji
3. Jirka a Romana – hermelín se zeleným pepřem, česnekem, paprikou, feferonkami, cibulí, tymiánem a černými olivami v oleji
4. Miloš a Růžena – hermelín s olivami, cibulí, česnekem a kořením v olivovém oleji
5. Jitka – hermelín plněný ořechy a česnekem přelitý olivovým olejem s česnekem a bylinkami (tymián, pažitka, bazalka a máta)
6. Majkl – hermelín s cibulí, petrželí, chilli a římským kmínem v oleji
7. Patrik a Andrea – hermadur s česnekem a provensálským kořením v oleji ze sušených rajčat
8. Lubor – hermelín s cibulí, česnekem, pálivou paprikou, sušenými feferonkami a grilovacím kořením ve slunečnicovém oleji

Košt hermelínů, Brno, 5. 5. 2012
Košt hermelínů, Brno, 5. 5. 2012

Suroviny

4 ks hermelínu (průměrem do sklenice od okurek se ideálně hodí Sedlčanský)

1 menší mrkev

5 plátků sušeného rajčete

6 stroužků česneku

2 chilli papričky

2 snítky čerstvého rozmarýnu

2 snítky čerstvého tymiánu

pařížský pepř (rozemletá směs barevných pepřů)

olivový olej

0,7 l sklenice od okurek

Hermelíny rozřízneme podélně na půl. Očištěnou mrkev nakrájíme nebo nastrouháme na tenká kolečka. Na plátky nakrájíme stroužky česneku a na menší kousky rozkrojíme sušená rajčata.

Do každé půlky z vnitřní strany (tedy té bez plísně) zapícháme asi 4 plátky česneku, potřeme je trochou pařížského pepře, položíme pár lístků rozmarýnu a tymiánu a kousek sušeného rajčete. Hermelíny opět přiklopíme řezem k sobě.

Na dno dobře vymyté sklenice nahážeme několik koleček mrkve, vložíme do ní první hermelín, na něj nahážeme opět mrkev, sušená rajčata, plátky česneku a lístky rozmarýnu a tymiánu. Takto to uděláme i s třemi dalšími hermelíny. Kolečka mrkve, kousky rajčete a čerstvé bylinky během plnění sklenice vkládáme i mezi sklo a boky hermelínů. Na poslední hermelín nahoru položíme chilli papričky a přelijeme olivovým olejem. Hermelíny musí být celé ponořeny.

Sklenici dobře uzavřeme a necháme ji stát na kuchyňské lince 3 dny. Po třech dne mi připadá konzistence hermelínu ideální, po delší době je již moc rozbředlý.

Print Friendly, PDF & Email
kořenová zeleninasýr

Related Posts

Trhací chleba se sýrem, česnekem a bylinkami

Trhací chleba se sýrem, česnekem a bylinkami

Trhací buchta je na Laskominách docela trhák, tak jsem se konečně přinutila vyzkoušet i slanou variantu. Se sýrem, česnekem a bylinkami to byla mňamka. K ultra lenošnému víkendu na chatě byl ideální, protože jsme jej nejen poobědvaly, povečeřely, ale i posnídaly – jen ten řízek […]

Print Friendly, PDF & Email
Sýrové rohlíčky babičky hodonské

Sýrové rohlíčky babičky hodonské

Tip na (nejen) Silvestrovské občerstvení třeba k vínu. Babička hodonská dělá tyto rohlíčky na každou rodinnou oslavu a pokaždé se po nich jen zapráší. Ona je vyrábí z Eidamu a hery, já je vyzkoušela s Cheddarem a máslem. Můžete do nich použít jakýkoli tvrdý sýr, […]

Print Friendly, PDF & Email
Żurek – polévka z žitného kvásku

Żurek – polévka z žitného kvásku

Minulý týden jsem byla čerpat inspiraci v Polsku, a to dost důkladně, po návratu jsem neměla ani odvahu vlézt na váhu :-). Největším překvapením pro mne bylo, jak všem, s kterými jsem tam trávila nejvíce času, chutnala polská kuchyně, a tak se zbavili některých předsudků. […]

Print Friendly, PDF & Email

Rebarborovo-jahodový pohár
Vídeňský Genuss Festival

6 komentáře k “Nakládaný hermelín”

  • Anonymní napsal:
    25. 7. 2014 (16:43)

    A co se prosím dělá se zbylým olejem, když se hermelín sní? přijde mi ho škoda vylít. Já jen, že už mám jeden skoro snědený v lednici. Dá se olej použít opakovaně? Nebo by pro něj bylo nějaké jiné využití?
    Olga

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      26. 7. 2014 (06:44)

      Většinou tam oleje moc nezbude, já ho dávám do salátu do zálivky.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    22. 12. 2012 (13:53)

    Ty jo, nakládaný hermelín s mrkví a sušenými rajčaty jsem ještě neviděl. Vypadá to moc pěkně, musím vyzkoušet! Dosud dělám podle základního receptu, co jsem objevil zde: http://www.nakladany-hermelin.eu/

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • happy.lenulka napsal:
    28. 5. 2012 (19:47)

    jééé tak to musí být super… je fajn že tady v brně pořádáte takové akce… to já mám samé negurmánské kamarády 😀

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      28. 5. 2012 (20:20)

      Musím říct, že jsem byla příjemně překvapená zodpovědností kamarádů a jejich hojnou účastí 🙂 Už loňský první ročník, kdy se koštovaly sekané, byl úspěšný. Těch bylo myslím i víc!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Martina F napsal:
    12. 5. 2012 (20:38)

    Hermelín miluju v jakékoli podobě, takže tento recept si ukládám. Taková koštovačka hermelínů by se mi moc líbila.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020