laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Koláče ~ Křehká těsta

Hruškový koláč s mandlemi

5. 11. 2011

Jednoduchý a rychlý koláč, který díky zajímavě nakrájeným hruškám vypadá i efektně. Autorem fotografií je Milda, moc mu děkuji.

Těsto:

250 g hladké mouky

1 vejce

150 g změklého másla

25 g moučkového cukru

1 lžíce mléka

špetka soli

Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto, vyrobíme z něj kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a hodinu necháme vychladit v lednici. Těsto rozválíme do koláčové formy, položíme na ně pečicí papír a na něj nasypeme vrstvu fazolí nebo keramzitu, aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 190°C, poté odstraníme pečicí papír se zátěží a dopečeme ještě 10 minut při teplotě 170°C.

Náplň:

4 hrušky

80 g krupicového cukru

600 ml vody

3 lžíce rumu

30 g pomletých mandlí

50 g moučkového cukru

2 lžíce smetany na šlehání

2 vejce

Během chlazení těsta oloupeme hrušky, rozřízneme je na polovinu a zbavíme jádřince. Připravíme si karamel na povaření hrušek: V kastrole za stálého míchání rozpustíme 80 g krupicového cukru, zalijeme 600 ml vody a ztuhlý karamel opět rozpustíme, přilijeme 2 lžíce rumu. Hrušky vložíme do karamelové vody a 15 minut je vaříme, pak je vyjmeme a necháme vychladnout. V originálním receptu bylo na povaření hrušek použito 250 ml vody a 250 ml bílého vína, jenže to jsem neměla, tak jsem experimentovala s karamelovou vodou a hrušky v koláči byly vynikající.

Vychladlé hrušky nakrájíme na tenké plátky a položíme je na předpečený podklad koláče a opatrně přelijeme mandlovou náplní, kterou připravíme rozšleháním dvou vajec, do nichž postupně zašleháme 50 g moučkového cukru, pomleté mandle, smetanu ke šlehání a 1 lžíci rumu.

Pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 170°C. Podáváme vychladlé.

Print Friendly, PDF & Email
hruškymandleovoce

Related Posts

Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Dort Raffaello

Dort Raffaello

Přemýšlela jsem co udělat z bílků, které se v mrazničce rozmnožily do několika krabiček, a jako by zafungovala telepatie a má oblíbená Dorota z Moich wypieków zveřejnila recept na tento dortík. Chuť na něco z kokosu již několik dní + bílky = jasná volba co […]

Print Friendly, PDF & Email
Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestr v lesku zlata a luxusu? Naštěstí ani ten poslední takový nebyl, protože tohle organizované veselí moc neprožívám. Hry Dixit, Česko… to byla pohoda! Zlatem se tak blyštěl alespoň slavnostní dort. Čokoládový korpus s mandlemi proložený krémem z malin a sektu, s čokoládovým lemem a […]

Print Friendly, PDF & Email

Tomatový Tarte Tatin
Dort Andalusie

4 komentáře k “Hruškový koláč s mandlemi”

  • mar napsal:
    15. 10. 2023 (20:15)

    Je výborný. A to jsem se vyprdla na karamelovou vodu i víno ..

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • barakum napsal:
    28. 9. 2014 (07:28)

    Včera jsem koláč zkusila, místo hrušek jsem ale použila jablka, těch je momentálně hodně a hrušek málo 🙂 Koláč je senzační, moc nám chutnal. Budu ho hned dělat znovu, naštěstí jsem si nechala vodu s karamelem, tak budu mít méně práce 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Maryna napsal:
    7. 11. 2011 (15:44)

    Příležitost se dá vždycky nějaká najít 😉 Díky za ohlas a doufám, že se Vám bude blog líbit i nadále.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Pavla napsal:
    6. 11. 2011 (10:02)

    Sbíhají se mi sliny a přemýšlím k jaké příležitosti koláč upeču! Díky za inspiraci a úžasný blog, který jsem objevila až nyní.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020