středa 11. prosince 2013

Brusinková hnízda



Sladké bílkové mini Pavlovy v podobě hnízd a k nim jako barevný i chuťový kontrast omáčka z brusinek a to vše propojeno vanilkovým krémem. Inspirace Moje wypieki.

10 bezé hnízd
4 bílky (cca 150 g mražených)
špetka soli
220 g krupicového cukru
1 lžička bílého vinného octa nebo citronové šťávy

Vychlazené nebo rozmrzlé bílky spolu se solí vyšleháme na pevný sníh, postupně  do něj po lžících zašleháváme krupicový cukr a na závěr ocet nebo citronovou šťávu. Musí vzniknou pevná, hladká a lesklá pěna.

Cukrářský sáček se zdobicí špičkou (např. 1M - Wilton) naplníme sněhem. Na plech vyložený pečicím papírem nejdříve nastříkáme koleček o průměru 6 cm a na něj boční stěny tak, aby vzniklo hnízdo vysoké cca 4 cm.

Sušíme 4 až 5 hodin v troubě vyhřáté na 90°C.


Krém z mascarpone
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
semínka z půlky vanilkového lusku

Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Dáme je spolu s prosátým cukrem a vanilkou do mísy a vyšleháme z nich hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 1½ minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.

Brusinková omáčka
200 g čerstvých nebo mražených brusinek
140 g krupicového cukru
160 ml vody

Vodu svaříme s cukrem, přidáme brusinky, přivedeme opět k varu a plamen zmírníme. Za občasného míchání vaříme 10 až 15 minut. Brusinky během varu popraskají a začnou želírovat.

Hnízda naplníme krémem a nahoře je dozdobíme brusinkovou omáčkou. Podáváme ihned.



13 komentářů:

  1. Sliny mi kapou až na zem!

    OdpovědětVymazat
  2. A mají proč. Hnízda s brusinkami byla skvělá!

    OdpovědětVymazat
  3. Hnízdečka jsou to přímo luxusní - snědla bych nejraději už očima !!! nádhera

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera, brusinky miluju !!!!!! Jindra

    OdpovědětVymazat
  5. No tak to vypadá přímo úžasně! Ideální dezert po štědrovečerní hostině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, na tu by se určitě hodily, zvlášť pokud u ní budou sedět milovníci Pavlov :-)

      Vymazat
  6. Marynko, ty jsi kouzelnice .... tohle budu muset upéct ke štědrovečerní večeři !!!! Marki
    PS: Myslíš si, že by to šlo i ze spařených sušených brusinek ????

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, díky. Sušené brusinky nedoporučuji, jednou jsem to zkoušela a nebylo to ono. Lepší by bylo udělat ovocné želé podle tohoto receptu z mražených višní, malin, lesního ovoce...

      Vymazat
    2. Marynko, děkuju ...... udělám želé ....pa, pa Marki

      Vymazat
  7. Zvlastne, ze radis mat bielka vychladene, ja som citala, ze bielka (na Pavlovu) maju byt aspon 2 dni 'odstate' pri izbovej teplote. Tie hniezda si robila, alebo su kupovane??
    Ale inak to vyzera velmi dobre.

    OdpovědětVymazat
  8. Už jenom na fotce to vipadá úžasně a co teprve ve skutečnosti, a chuť musí být neodolatelná. Tenhle blog mám opravdu ráda, člověk zde může čerpat inspiraci, nebo se jen tak kochat.

    OdpovědětVymazat
  9. Naprosto úžasné....
    povedly se už vloni,i když jsem bezé nikdy nedělala. Ale viděla jsem obrázek a dostala na to chuť. Povedly se hned napoprvé.
    Moc děkuji, už jsem vyzkoušela i jiné recepty ale hlavně krémy.Je to báječný blog.

    OdpovědětVymazat