pondělí 12. srpna 2013

Kávový cheesecake

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Závisláci na kávě a sladkém zbystřete, tohle je dezert ideální právě pro vás! Káva a kávový likér je ve všech třech vrstvách – sušenkovém korpusu, tvarohové náplni i šlehačce.

Korpus
140 g máslových sušenek
60 g másla
1 lžíce silné kávy


Dno dortové formy o ∅ 22 cm vyložíme pečicím papírem. Sušenky rozemeleme nebo rozdrtíme válečkem na malé kousky. Máslo rozpustíme a spolu s kávou promícháme se sušenkami. Směs nasypeme do dortové formy a sušenky dobře přimáčkneme k jejímu dnu, nejlépe plochým dnem sklenice. Necháme půl hodiny ztuhnout v chladničce.

Kávový cheesecake
500 g tvarohu
(nejlépe v kostkách)
100 g krupicového cukru
2 vejce
2 žloutky
3 lžíce silné kávy
1 lžíce kávového likéru


Tvaroh 3x pomeleme na masomlýnku, aby byl jemný a hladký – i tak nebude řídký, jako ten ve vaničkách. Drátěnou metličkou tvaroh rozmícháme dohladka, přimícháme cukr, vejce a žloutky a na závěr kávu a likér. Směs moc nešleháme, aby se do ní nedostalo příliš mnoho vzduchu.

Těsto nalijeme na připravený korpus. Na povrchu uhladíme a lehce s formou praštíme, aby si tvarohová směs lépe sedla.

Na spodní příčku trouby umístíme plech nebo pekáč a nalijeme do něj vařící vodu. Troubu předehřejeme na 160°C. Pečeme na střední příčce 75 až 90 minut. Upečený cheesecake musí být na povrchu hladký a pevný, při dotknutí prstem musí pružit. Necháme jej vychladnout v pootevřené vypnuté troubě.

Na ozdobu
150 ml smetany ke šlehání

1 lžíce kávového likéru (není nutné)
kakao
kávová zrnka


Vychladlý cheesecake potřeme šlehačkou ušlehanou spolu s likérem, poprášíme kakaem a dozdobíme kávovými zrny.


16 komentářů:

  1. mňam, to je přesně pro mě! :) a líbí se mi bod - lehce s formou praštíme ;).
    hezké dny! Mariana

    OdpovědětVymazat
  2. Zkusím ho na rodinnou oslavu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ked použijem 24 formu, bude to velmi nízke, neviem to z tej fotky akosi odhadnut ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to by bylo moc nízké, doporučuji menší formu.

      Vymazat
    2. No tak si asi budem musieť upraviť pomer ingrediencii, menšiu žiaľ nemam .. no tak to som zvedava určite ho urobí, ďakujem.

      Vymazat
  4. Ach můj bože, to vypadá úžasně! Už vím, co upeču mámě k narozeninám!

    OdpovědětVymazat
  5. môžem sa opýtať, na fotke sú tie rezy štvorcové, tak ako ich môžem piecť v tortovej forme? ďakujem za odpoveď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Existují i čtvercové dortové formy. Jaký upečete tvar záleží přeci jen na Vás.

      Vymazat
  6. Odzkoušeno! Je luxusní! Kafíčko já můžu :). Díky!

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím!
    Velmi ráda bych tento dezert vyzkoušela, žel, nemám mlýnek na maso. Dá se tvaroh umlít i jinak? Nebo ho mám raději nahradit tvarohem vaničkovým?
    Přeji Vám hezké prázdninové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete ho také nechat posekat ve food processoru, pokud budete chtít použít tvaroh z vaničky, tak nějaký méně vodový a rozhodně plnotučný.

      Vymazat
  8. Zdravím :)
    Káva se nerozpouští ve vodě? Čistě se tam přidává jako sypká směs? díky

    OdpovědětVymazat
  9. Vynikajúci :-) mňam, objavila som Váš blog len minulý týždeň, ale je perfektný, najlepší aķý poznám, skúšala som už aj maslové sušienky s makom. Aj tie boli výborné ,v sobotu sa chystám na makový dort s pečenými švestkami :-) teším sa.

    OdpovědětVymazat
  10. Kávou se myslí uvařené káva nebo pomletá káva? Děkuji

    OdpovědětVymazat