středa 22. května 2013

Jahodové cupcakes

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Brněnský Zelňák (trh s ovocem a zeleninou) je zaplavený jahodami z Řecka a Španělska a ony nejen nádherně voní, ale i chutnají. Takže jahodová sezona v mé kuchyni začala o něco dřív. 
Hodně jahod a máslové třené těsto vytvořily vláčné cupcakes, které spolu s nadýchanou jahodovou šlehačkou tvoří dokonalý pár. Křehké tak, že je lépe je pojídat lžičkou.  

Suroviny na 16 kusů
250 g jahod
180 g změklého másla
160 g krupicového cukru
1 vejce
8 g vanilkového cukru nebo semínka z půlky vanilkového lusku
150 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
85 ml mléka
16 papírových košíčků o průměru 5 cm

Jahody omyjeme, zbavíme stopek a rozkrájíme na menší kousky. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a zamícháme do ní sůl. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Následně do něj vetřeme vajíčko a vanilku nebo vanilkový cukr. Po lžících vtíráme do těsta střídavě mouku a mléko. Na závěr do těsta zamícháme jahody.

Papírové košíčky vložíme do formiček na muffiny a naplníme je do ⅔ jejich výšky. Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Upečené muffiny necháme na roštu úplně vychladnout.

Jahody v čokoládě na ozdobu
10 jahod
100 g hořké čokolády
1 lžíce řepkového oleje

Během pečení muffinů si připravíme na ozdobu jahody v čokoládě. Jahody omyjeme, zbavíme stopek a osušíme. Naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a dáme na 10 minut do mrazničky.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, poté do ní zamícháme olej a necháme lehce vychladnout. Jahody obalíme v čokoládě, položíme  zpět na pečicí papír a dáme ztuhnout do ledničky.

Jahodová šlehačka
400 g smetany ke šlehání
150 g jahod
1 vrchovatá lžíce moučkového cukru

Jahody spolu s cukrem rozmixujeme na pyré. Vychlazenou smetanu vyšleháme na polotuhou šlehačku, přilijeme do ní jahodové pyré a došleháme do tuha.

Cukrářský sáček se zdobicí spičkou (použila jsem otevřenou hvězdu 1M) naplníme krémem a nastříkáme jej na muffiny. Jahody v čokoládě rozřízneme na čtvrtiny nebo kolečka a zapíchneme je do krému.


15 komentářů:

  1. Vypadají úžasně! Mít doma jahody, tak se okamžitě pouštím do pečení. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příležitost určitě bude, jahodová sezona je teprve před námi :-)

      Vymazat
  2. Aaach, vypadají úžasně, určitě je vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skutečná laskomina! Těsto bylo nadýchané a šlehačka s jahodami, přestože je jinak kalorická, působila jako vánek. Jeden kousek nestačí. Ani dva...

    OdpovědětVymazat
  4. Marynko, ty vypadají báječně ..... úplně se mi na ně sbíhají sliny .... hned jak dozrají jahody na zahradě, pustím se do nich .... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... mě se také sbíhají, asi znovu vyrazím na Zelňák. Jedna dávka byla málo.

      Vymazat
  5. vypadají úchvatně. Tak ještě někoho, kdo mi to udělá:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. co si člověk neudělá sám... :-)

      Vymazat
  6. Zítra vyzkouším. Přemýšlím jestli by šel udělat krém ze šlehačky, mascarpone a jahod. Potřebuji totiž spotřebovat mascarpone. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, doporučuji třeba půl na půl mascarpone se šlehačkou. Šlehat dohromady (oboje vychlazené), nejdříve při nízké rychlosti a potom ji zvyšovat. Na závěr jen krátce zašlehat rozmixované jahody. Krém je moc dobrý a vydrží i delší dobu než samotná šlehačka.

      Vymazat
    2. Díky moc za radu. Už jsem ho jednou dělala se sušenkami Oreo a byl skvělý. Jenom jsem nevěděla co by v něm udělaly ty jahody. Lenka

      Vymazat
  7. Ahoj :) Můžu se zeptat jak velké košíčky používáš? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyto byly větší a bylo jich tak méně. 16 jich bude při rozměru 4,5 až 5 cm.

      Vymazat
  8. to je překrásné!!

    OdpovědětVymazat