sobota 30. března 2013

Vanilkové cupcakes

laskominyodmaryny

Ještě jeden tip na výslužku pro malé koledníky. Vanilkovo-máslové cupcakes, jsou jednodušší a rychlejší než hnízda z křehkého těsta, tak je ještě můžete stihnout udělat. K tomu hned dvě varianty krému! Složitější je bílkovo-máslový, zato úplně jednoduchý je z mascarpone.

Suroviny na 12 muffinů
120 ml plnotučného mléka
120 g másla
70 g bílé čokolády
½ vanilkového lusku
160 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
1 vejce
80 g krupicového cukru

laskominyodmaryny

Mléko spolu s máslem, čokoládou a semínky z půlky vanilkového lusku na mírném plameni ohříváme za stálého míchání, dokud se všechny suroviny nerozpustí a nespojí. Necháme lehce vychladnout.

Mouku prosátou s práškem do pečiva a sodou promícháme s cukrem a solí. Přimícháme k nim mléko s čokoládou a máslem a na závěr vyšlehané vajíčko.

Formičky na muffiny vyložíme papírovými košíčky a naplníme je ze ⅔ těstem. Pečeme 25 až 30 minut v troubě vyhřáté na 160°C bez horkovzduchu. Muffiny necháme vychladnout. Pokud je chcete ještě vylepšit, můžete z nich vydlabat část středu a naplnit je nutellou.

Bílkový máslový krém (swiss meringue buttercream)
3 bílky
165 g krupicového cukru
špetka soli
230 g másla
½ vanilkového lusku
na špičku nože žluté gelové barvy

Bílky dáme do mísy na šlehání, kterou je možné vložit do vodní lázně. K bílkům přidáme sůl a cukr, mísu postavíme do vodní lázně a ohříváme za stálého míchání metličkou, dokud se cukr v bílcích nerozpustí. Zda je cukr rozpuštěný, nejlépe zjistíme, když si trochu směsi rozetřeme mezi dvěma prsty a necítíme žádné hrudky. Ohřívání ve vodní lázni trvá jen pár minut, bílky nesmí projít varem!

Poté z bílků vyšleháme v robotu pevný sníh, použijeme šlehací metlu a šleháme asi 10 minut. Vyměníme v robotu šlehací metlu za míchací (metlička ve tvaru písmene K) a za stálého míchání postupně vetřeme do bílkového sněhu po částech máslo. Občas to vypadá, že je krém velmi řídký, ale nebojte se, on zhoustne. Na závěr do krému zamícháme semínka z půlky vanilkového lusku a barvu. Míchání krému trvalo asi dalších 10 minut.

Přípravu krému si můžete nastudovat na tomto videu.

Pokud se Vám nechce připravovat složitější máslový krém, můžete zvolit jednodušší a na přípravu o hodně rychlejší krém z mascarpone.

Mascarpone krém
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
½ vanilkového lusku
na špičku nože žluté gelové barvy

Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Dáme je spolu s cukrem, semínky z vanilkového lusku a gelovou barvou do mísy a vyšleháme z nich hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 1,5 minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.

K zdobení cupcakes potřebujeme
zdobicí špičku – otevřená hvězda, např. Wilton 1M
cukrová vajíčka nebo mandle v barevné polevě

Na každý muffin nastříkáme spirálu od středu k okraji, špička musí být kolmo k muffinu. Do středu položíme tři cukrová vajíčka. Pokud použijete krém z mascarpone, vajíčka na muffiny dejte až těsně před podáváním. Krém je vlhký a cukrová poleva na vajíčkách by se mohla rozpustit.



16 komentářů:

  1. Jé, ty jsou tak krásný! Ty si své koledníky vykrmíš tak, že se od vás jen tak neodvalí :-)
    Kde jsi koupila ty nádherné kytičkované košíčky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madli, košíčky i vajíčka jsou z Anglie :-(

      Vymazat
  2. Krásné !! Pěkně ty koledníky rozmazluješ:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám pocit, že oni to ani tak neocení, už to berou nějak automaticky :-)

      Vymazat
  3. Nádherné! Můžu malý dotaz ke krému z mascarpone? Když se na muffiny nastříká, jak dlouho si udrží pěkně řezané tvary? Myslím tím, jestli když je tam šlehačka, jestli seto prostě po pár hodinách celé nerozpustí a nesteče... Děkuju ;-)
    Zuzana (stálá fanynka Vašeho bolgu)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krém slehne, ale až tak následující den, nerozpustí se úplně. Druhý den byl na muffinech asi tak o třetinu slehlý. Je lepší jej podávat čerstvý. Maslovo-bílkový krém vydrží delší dobu.

      Vymazat
  4. Marynko, tvé muffinky vypadají nádherně,.... určitě je vyzkoučím, už jenom kvůli tomu krému z Mascarpone .... ještě nikdy jsem nezkoušela muffinky s krémem tak mě to moc láká .... vydlabáváš u muffinků trochu ty vnitřky nebo dáváš krém rovnou nahoru ???? Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, muffinky občas vydlabávám jen trochu, protože je naplním čokoládou, marmeládou nebo krémem. Většinou je jen nahoře nazdobím krémem.

      Vymazat
  5. Swiss meringue buttercream je moje No.1 - geniální máslový krém! A dá se s ním krásně zarovnávat, když to někdo umí (viz video: http://www.youtube.com/watch?v=XK1Pec79tXc)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, souhlasím. Už vlastně žádný jiný máslový nedělám. Líbí se mi, že je takový lehčí a nadýchanější. Na zdobení je nejlepší, třeba tady na volánkovém dortu .

      Vymazat
  6. prosím, kdy se přidává do těsta cukr? nějak to nemohu najít..... Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tam uvedené, promíchá se s moukou, práškem do pečiva a potom se přidá mléko.

      Vymazat
  7. Jsou prekrasne :-) Muzu se zeptat odkud z Anglie mate kosicky? Ziju V Anglii,tak bych si je rada objednala.A cupcakes mam zrovna v troube,tak doufam,ze se podari :-) Dekuji Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Košíčky jsem kupovala přímo ve speciálním obchůdku pro cukráře někde v Richmondu u Londýna.

      Vymazat
  8. Zase ta Hera! Vím, že jste s nimi již měla tu čest. V televizi běží reklama na Heru máslovou, pečou tam cupcakes a hádejte co?! Ne, vůbec nevypadají jako ty Vaše :-(

    OdpovědětVymazat