laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky bílá čokoláda citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Smažené moučníky

Karnevalové růže

19. 2. 2012


Ej, už sa fašank krátí, ej, už sa nenavrátí… se zpívá v jedné obřadní obchůzkové písni a tak i já přidávám poslední recept v letošním roce vážící se k masopustnímu období. 

Karnevalové růže (róże karnawałowe) jsou obdobou našich Božích milostí a smaží se v Polsku nejčastěji na tlustý čtvrtek (poslední čtvrtek před Popeleční středou).


Ingredience na 40 růží

500 g hladké mouky

20 g moučkového cukru

200 g kysané smetany

5 žloutků

4 lžíce rumu

špetka soli

tuk na smažení

moučkový cukr

višně naložené v rumu nebo višňová marmeláda

Mouku a cukru prosejeme, přidáme k nim žloutky, kysanou smetanu, rum a sůl a vypracujeme těsto. Těsto zpracováváme asi 15 minut, až je dokonale elastické, vláčné a lesklé. Následně je 15 minut vytloukáme o vál nebo válečkem. Dobře vypracované těsto poznáme podle toho, že se na něm začnou tvořit puchýřky a praská pod rukama. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme na hodinu odležet do lednice.

Těsto rozválíme na co nejtenčí plát, aniž bychom je příliš podsypávali moukou. Vykrajujeme stejný počet koleček o třech průměrech (použila jsem vykrajovátka o průměru 7,5, 5 a 3 cm), každé kolečko nařízneme kolmo k okraji na několika místech. Takto připravená kolečka naskládáme na sebe, vždy od největšího po nejmenší, v jejich středu přitlačíme dobře těsto k sobě, aby se růže při smažení nerozpadly (viz. foto).

Růže smažíme dozlatova ve vysoké vrstvě tuku rozehřátého na 165°C vždy nejdříve nejmenším kolečkem dolů. Necháme je okapat na papírové utěrce a vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a do středu růže dáme jednu višeň nebo lžičku višňové marmelády.

Print Friendly, PDF & Email
karnevalovocevišněžloutky

Related Posts

Zázvorky

Zázvorky

Recept na tyto zázvorky stále vede z těch mnoha, které jsme doma postupně nasbírali. Svou konzistencí po upečení totiž připomínají rakvičky. Zázvorky jsou nadýchané, jemné a křehké. Není potřeba je nechat několik dnů uležet, jsou chutné hned po upečení a výborně se hodí k vínu. […]

Print Friendly, PDF & Email
Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestr v lesku zlata a luxusu? Naštěstí ani ten poslední takový nebyl, protože tohle organizované veselí moc neprožívám. Hry Dixit, Česko… to byla pohoda! Zlatem se tak blyštěl alespoň slavnostní dort. Čokoládový korpus s mandlemi proložený krémem z malin a sektu, s čokoládovým lemem a […]

Print Friendly, PDF & Email

Fašankové koblihy
Listové těsto – návod na výrobu krok za krokem

8 komentáře k “Karnevalové růže”

  • Anonymní napsal:
    23. 2. 2012 (08:55)

    Bracha rika…skvele…mnam

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Amelie napsal:
    21. 2. 2012 (21:00)

    to vypadá nádherně.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • happy.lenulka napsal:
    21. 2. 2012 (19:52)

    zbožňuji tvůj blog. narazila jsem na něj u Vandy a nemůžu se od něj odtrhnout. Ještě že jsem už večeřela!!! 🙂 a koukám že jsi taky z Brna 🙂 to je super 😉 Jeden recept lepší než druhý! Piškoty se želé v čokoládě vyzkouším asi jako první.
    Tímto tě zvu na návštěvu na svůj blog. gurmankalenulka.blogspot.com

    Přeji krásný den a co nejvíc příspvěků, ať mám nad čím slintat 😉

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      22. 2. 2012 (18:50)

      Díky a slibuji, že se budu snažit dál.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    19. 2. 2012 (18:57)

    Tak tohle je neskutečná nádehra! Smažení se nějak dosti bojím, ale tohle vypadá opravdu nádehrně, křehce a nadýchaně, že snad překonám svůj strach a pustím se do nich 🙂
    Mimochodem, máte úžasný blog, nádherné fotky a luxusní recepty!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      20. 2. 2012 (09:09)

      To překonejte, Boží milosti fakt stojí za to. Jsou úžasně křehké a nejsou moc sladké.
      A děkuji za pochvalu, moc mě těší.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Martina F napsal:
    19. 2. 2012 (16:43)

    To je moc krásné. To by mě nenapadlo, co všechno se dát tak jednoduše a hezky vytvořit z těsta.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      19. 2. 2012 (17:12)

      Děkuji! Je to asi nejlepší a hlavně nejkřehčí těsto na Boží milosti. A jak dopadly levandulové sušenky?

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Oříškové sušenky s čokoládovou ganache
  • Jablečné košíčky s jablečnou ganache
  • Polentová kaše s brynzou a slaninou
  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky bílá čokoláda citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020