laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Zmrzliny

Jasmínová zmrzlina

2. 6. 2012

Pokud chcete, aby se Vaším bytem linula intenzivní vůně jasmínu, tak se pusťte do výroby této zmrzliny. Čerstvé jasmínové květy se nejdříve namáčí 3 hodiny ve vodě, která se následně svaří. Po celou dobu se z nádoby s květy line opravdu neuvěřitelná vůně. Po prvním ochutnání mě tato zmrzlina moc nenadchla, protože je na můj vkus až příliš aromatická, ale v kombinaci s rozšlehanými jahodami byla skvělá! Jen přišla všem, kteří ji ochutnali, hodně sladká, tak jsem poměr cukru v receptu trochu upravila. Inspirací mi byl recept z krásné kuchařky Culinaria Itálie, který jsem částečně modifikovala.

Suroviny

50 g květů jasmínu

120 g krupicového cukru

4 bílky

1 svitek skořice

2 lžíce bílého rumu

500 ml vody

Na břehu řeky Svratky… trháme jasmínové květy, foto: Jola Whyte

Květy jasmínu namočíme na 3 hodiny do 500 ml vody. Po třech hodinách vodu zcedíme, přimícháme do ní 60 g krupicového cukru, přidáme skořici a krátce povaříme. Vyjmeme skořici a přilijeme bílý rum. Necháme vychladit do dalšího dne v ledničce.

Bílky dáme do mísy na šlehání, kterou je možné vložit do vodní lázně. K bílkům přidáme zbývající cukr, mísu postavíme do vodní lázně a ohříváme za stálého míchání metličkou, dokud se cukr v bílcích nerozpustí. Zda je cukr rozpuštěný, nejlépe zjistíme, když si trochu směsi rozetřeme mezi dvěma prsty a necítíme žádné hrudky. Ohřívání ve vodní lázni trvá jen pár minut, bílky se nesmí uvařit!

Bílky necháme vychladnout a poté je vyšleháme do pevného sněhu. Na závěr do nich zašleháme jasmínovou vodu. Směs dáme do zmrzlinovače a dále postupujeme podle návodu k němu.

Zmrzlina je měkká, nadýchaná a dobře se nabírá a tak ji můžete podávat ihned po vytažení z mrazničky.

Print Friendly, PDF & Email
bílky

Related Posts

Bezé dort s mascarpone krémem

Bezé dort s mascarpone krémem

Dortík pro milovníky „mániček“.  Sladký, křehký, delikátní, nadýchaný. Mascarpone mu dodává svěžest a lehkost, ozdoba z kyselejšího ovoce zase chuťový kontrast. Lískové ořechy můžete nahradit i mandlemi nebo vlašskými ořechy. Bezé pláty 6 bílků (cca 240 g mražených bílků)200 g krupicového cukru100 g lískových ořechůšpetka […]

Print Friendly, PDF & Email
Dort Raffaello

Dort Raffaello

Přemýšlela jsem co udělat z bílků, které se v mrazničce rozmnožily do několika krabiček, a jako by zafungovala telepatie a má oblíbená Dorota z Moich wypieków zveřejnila recept na tento dortík. Chuť na něco z kokosu již několik dní + bílky = jasná volba co […]

Print Friendly, PDF & Email
Dort Andalusie

Dort Andalusie

Dort pro opravdové čokoholiky, skládající se z mandlovokakaového bezé, proloženého čokoládovým krémem a osvěžujícím citronovým krémem. Kombinace obou krémů vytváří chuťový i vizuální kontrast a citronový odlehčuje celkovou hutnost čokoládového dortu. Krémy mají být ve vrstvách obráceně, tedy citronový nahoře a čokoládový dole, hold chybička se vloudila […]

Print Friendly, PDF & Email

Restované brambory s chřestem a pošírovaným vejcem
Ovocný koláč z třeného těsta s drobenkou

10 komentáře k “Jasmínová zmrzlina”

  • Maryna napsal:
    6. 6. 2012 (18:20)

    to Zmrzlinář: chuťově až tak výrazná není, proto je lepší ji s něčím kombinovat, ale voní opravdu omamně

    to Zahrada mojí duše: tak se potom pochlubte, jaký je sirup

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • zahrada mojí duše napsal:
    6. 6. 2012 (08:59)

    Tak jsem neodolala a už mám pustoryl naložený ve vodě…jen asi nebude zmrzlina, ale prozatím "pouze" pustorylový sirup, jsem zvědavá, jak to dopadne :-)))

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Zmrzlinář napsal:
    6. 6. 2012 (08:32)

    Když jsem to zprvu viděl, docela jsem byl skeptickej, a to hlavně kvůli tomu jasmínu, ale teďka si řikám, že nakonec proč ne, že 🙂 Vonět to musí fakt božsky, už kvůli tomu by to stálo za to zkusit

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anetka napsal:
    5. 6. 2012 (23:09)

    toto je prvotriedny recept, maryno!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      6. 6. 2012 (05:41)

      Díky!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Cucinare con Amore napsal:
    2. 6. 2012 (22:16)

    Zajímavý nápad :))) !! Jojo tenhle "český" jasmín miluju, teda jeho vůni, ta je dokonalá,ale nějak nemám ráda jasmín v jídle, ani ve formě zeleného čaje či rýže, takže by mi asi zmrzlinka moc nechutnala,ale za to by mi určitě skvěle voněla:)

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Maryna napsal:
    2. 6. 2012 (12:12)

    Zahrada mojí duše: Děkuji za doplnění. Chtěla jsem do úvodu napsat, že se jedná o tzv. jasmín zahradní (pustoryl), ale nějak mi to vypadlo. Ona většina květů je jedlých a i tyto květy jasmínu zahradního jsme si přidávali třeba do čaje. Zmrzlinu jedlo 5 lidí a nikomu nic nebylo, tak nemusíte mít obavy. 🙂

    Madla: Směle do toho a díky! Zmrzlinovač si na sebe musí vydělat. 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • zahrada mojí duše napsal:
    2. 6. 2012 (09:33)

    Tak jsem zapátrala a na některých stránkách v angličtině uvádějí pustorylové květy jako bezpečné k jídlu…tak jdu asi do toho, bude pustorylová zmrzlina..nebo sirup, nebo voňavé něco :-). Našla jsem, že se kdysi i jedly listy v salátech a údajně listy obsahují saponiny, tak se dají používat jako náhražka mýdla :-)…zas ale ty saponiny nejsou na jídlo moc dobré :-).

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    2. 6. 2012 (09:19)

    Taková voňavá zmrzlina, na tu bych se hned nechala pozvat! Já jsem teda strašný botanik, rozpoznám tak maximálně růži od bodláku, ale jestli jsou ty kvítky na fotografii jasmín, tak jdu do toho, protože plno těchle krásně voňaých keřů mám kolem sebe (na rozdíl teda od bezu :-()
    Ty jsi normálně zmrzlinová královna!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • zahrada mojí duše napsal:
    2. 6. 2012 (08:51)

    Vypadá to výborně a musí to nádherně vonět…jen si tedy nejsem jistá tím jasmínem – koukám totiž, že byly použité květy pustorylu – který se u nás v ČR často nazývá jasmín, ale s jasmínem nemá nic společného a asi není jedovatý, ale jíst by mne ho taky nenapadlo…ale vzhledem k tomu, že patrně žádný z účastníků ochutnávky neměl žádné zdravotní potíže, tak to bude asi v pohodě :o))). Takže teď v sobě lámu pokušení vyzkoušet/ nevyzkoušet, ale asi to nechám až za rok až nebudu těhotná, radši :-).

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020