laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Koláče ~ Křehká těsta

Kaštanový koláč

5. 11. 2013

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Minulý týden mi přišla krásná zpráva: Mám plno jedlých kaštanů a ráda bych Vám nějaké věnovala, budete-li mít zájem. Tomu jsem samozřejmě nemohla odolat, a tak jsem celé jedno odpoledne strávila pečením, loupáním a vařením kaštanů a zapojila jsem rovnou i všechny doma 🙂

První, co z nich vzniklo, je tento koláč. Nejlepší byl odležený po několika dnech. Příště do něj ještě zkusím přidat nějakou výraznou marmeládu nebo švestková povidla, samotné kaštany jsou totiž chuťově trochu fádní. 

Křehké těsto

200 g hladké mouky

100 g másla

75 g moučkového cukru

1 žloutek

2 lžíce studené vody

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na hodinu do ledničky.

Těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm a vložíme jej do koláčové nebo dortové formy o ∅ 23 až 24 cm. Pokud použijeme dortovou formu, vytvoříme v ní okraj z těsta vysoký cca 3 cm. Těsto je velmi křehké, tak se s ním trochu hůře pracuje. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky). Pečeme 15 minut v troubě s ventilátorem vyhřáté na 180°C, poté odstraníme pečicí papír a necháme lehce vychladnout.

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Náplň

cca 500 g jedlých kaštanů (250 g vyloupaných)

2 vejce

1 bílek

120 g másla

120 g moučkového cukru

10 g vanilkového cukru

1 lžička skořice

špetka soli

2 lžíce mandlového likéru


pikantní marmeláda nebo povidla (není nutné)

Během chlazení těsta si připravíme kaštany. Nařízneme je na špičatých koncích do kříže, položíme na plech a dáme je na 10 minut péct do trouby vyhřáté na 200°C. Upečené kaštany necháme jen lehce vychladnout a oloupeme je, včetne vnitřní tenké hnědé slupky. Oloupané kaštany dáme do hrnce, zalijeme je trochou vody a 20 minut je dusíme na mírném plameni. Z podušených kaštanů slijeme přebytečnou vodu a rozmixujeme je na pyré.

Máslo vyšleháme spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí do pěny, na závěr do ní zašleháme 2 žloutky. Z bílků vyšleháme spolu se špetkou soli pevný sníh. Sníh s kaštanovým pyré zamícháme do máslové pěny.

Směs ve vysoké vrstvě rozetřeme na předpečený korpus. Náplň může dosahovat až po okraj těsta. Korpus můžeme také pod kaštanovou směsí potřít švestkovými povidly nebo nějakou pikantní marmeládou (rybízovou, meruňkovou). Koláč pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Po upečení jej ihned pokapeme mandlovým likérem a necháme vychladnout. 

Podáváme pocukrovaný se šlehačkou, kysanou smetanou nebo crème fraîche. Nejlepší byl pořádně odležený po dvou dnech.

Print Friendly, PDF & Email

Dýňové lívanečky
Kaštanový chléb

5 komentáře k “Kaštanový koláč”

  • Anonymní napsal:
    9. 11. 2013 (15:45)

    Rostou někde kaštany v Brně či u Brna? Na Zelňáku bývají podle mě dost drahé, nebo kde je sehnat?

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      9. 11. 2013 (16:06)

      Tak to bohužel vůbec netuším, vím jen o jednom na Petrově 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    7. 11. 2013 (09:32)

    Od dětství si pamatuju chuť sladkého kaštanového pyré se šlehačkou. Hned se jdu kouknout jestli už mají kaštany na Zelňáku :-))
    Luca

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    6. 11. 2013 (18:03)

    Hmm, s domácími povidly by byl určitě super!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Kaya napsal:
    5. 11. 2013 (20:10)

    Ach jo, díky tobě a těm tvým skvostným výtvorům ze mě i přes mou nelibost ke sladkému bude koule! 😀

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020