laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Masité pokrmy ~ Slané pečivo

Škvarkové pagáčky

27. 3. 2012

Poprvé jsem škvarkové pagáčky z kynutého těsta jedla ještě v době totality v maďarském Miskolci v místní vinném bufetu – borozo na Széchenyi utca, který byl opravdu úžasný. Rozlévané víno z oblasti Eger zde měli v takových hliníkových kádích na mléko zabudovaných v pultu (jak to kdysi bývalo v mlékárnách) a nalévali ho do skleniček kalibrovanými naběračkami. Návštěvníci se rychle střídali, protože víno se popíjelo „na stojáka“ u typických bufetových vysokých pultů. Protože to bylo koncem listopadu a byla hrozná zima, tak jsme v tomto borozu strávili snad půl dne, já byla ještě nezletilá, a tak jsem místo popíjení vína pojídala místní vynikající pagáčky. Kdybyste někdo jeli do Miskolce, pozdravujte prosím v tomto borozu, pokud ještě existuje.

Pagáčky se vyrábějí z různých těst, ale tyto z kynutého mi chutnají nejvíce. Kynuté těsto se při jejich přípravě několikrát překládá a proto trochu lístkuje. Takže pokud Vám někdy zbudou škvarky, tak směle do nich!


Plán města Miskolc, vydal Inforg GMK 1987.

Suroviny na 25 pagáčků

325 g hrubé mouky

150 g škvarků

5 g sušeného droždí

120 g mléka

1 vejce

15 g másla

1 lžička moučkového cukru

1 lžička soli

kmín

Kynuté těsto

Máslo rozpustíme, rozmícháme v něm cukr a přilijeme do něj mléko. 175 g mouky přesejeme, zamícháme do ní droždí a ½ lžičky soli, přidáme žloutek a rozpuštěné máslo s mlékem. Vypracujeme těsto, které není moc tuhé. Necháme hodinu kynout na teplejším místě bez průvanu.

Škvarkové těsto

Škvarky nasekáme nebo je pomeleme – neměly by být úplně na jemno, aby byly v pagáčcích cítit. Rozemleté škvarky promícháme se zbytkem mouky a soli (sůl nemusíme dávat vůbec, pokud jsou již škvarky dost slané).

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozválíme je na čtverec o tloušťce 0,5 cm. Na tento plát navršíme škvarkové těsto, snažíme se opět vytvořit čtverec, jehož rohy leží na delších stranách kynutého těsta. Přečnívající kraje kynutého těsta přehneme přes škvarkové těsto – vypadá to jako obálka – a spoje k sobě dobře přitlačíme, aby škvarková náplň během válení nevypadla. Takto vytvořený bochánek rozválíme na obdélník, který je 3 x delší než širší. Obdélník 3 x přehneme, přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout. Rozválení těsta a jeho přeložení zopakujeme ještě 2x. Příprava těsta je podobná přípravě listového těsta, foto postup naleznete zde.

Po posledním kynutí těsto rozválíme na plát silný 1 cm, vykrajujeme z něj kolečka o průměru 4 cm. Každé kolečko nahoře několikrát nařízneme, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme kmínem. Klademe na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme dozlatova (cca 20 minut) v troubě vyhřáté na 170°C.

Print Friendly, PDF & Email
škvarky

Murzin
Koláč se sušenými švestkami, fíky a tvarohem

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020