sobota 9. července 2016

Čokoládový dort s nutellou a jahodami



Hutný čokoládový korpus připomínající brownies, krém z nutelly a hromada šlehačky a jahod. Pro mě osobně nejlepší dort letošní jahodové sezony.

Suroviny na korpus
280 g změklého másla
230 g krupicového cukru
3 vejce
280 g hladké mouky
60 g kakaového prášku
1 lžička jedlé sody
½ lžičky prášku do pečiva
špetka soli
200 ml kysané smetany

Dna dvou dortových forem o ∅ 25 až 26 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme kakaovým práškem.

Mouku prosejeme s kakaem, sodou, práškem do pečiva a solí.

Máslo utřeme s cukrem do nadýchané světlé pěny, následně do ní vetřeme jedno po druhém vejce. Na závěr přidáváme, za stálého míchání, na střídačku po lžících kysanou smetanu a suché suroviny. Vznikne husté těsto. To rozdělíme na poloviny a každou rozetřeme rovnoměrně do připravených dortových forem. Na povrchu uhladíme a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení necháme vychladnout ve formách na roštu. Vychladlé korpusy vyjmeme z forem.

Krém z nutelly
200 g mascarpone
250 g nutelly
60 g hořké čokolády (50%)

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, dobře ji rozmícháme a necháme lehce prochladnout.

Mascarpone vyšleháme spolu s nutellou na hladký krém, po lžících do něj zašleháme čokoládu. Krém dáme na chvilku vychladit do ledničky.

Smetanový krém
300 g smetany na šlehání
50 g mascarpone
1 lžíce moučkového cukru

Mascarpone spolu se smetanou a cukrem vyšleháme do krému. Během šlehání postupně zvyšujeme rychlost. Ale opatrně, ať krém nepřešleháte a nesrazí se.

Skládání dortu
400 g jahod
10 lístků bazalky

Jahody opláchneme, polovinu zbavíme stopek a všechny překrojíme na půlky. Pět lístků bazalky nasekáme na jemno.

Na dortový podnos položíme jeden dortový korpus, potřeme jej polovinou nutellového krému, polovinou smetanového krému a na něj poklademe jahody bez stopek a posypeme nasekanou bazalkou. Přikryjeme druhým korpusem a celý postup opakujeme. Nahoře nazdobíme jahodami se stopkami a celými lístky bazalky.







8 komentářů:

  1. Ten je ale opravdu krásný :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dokonalosť. Uložím si ho pre časy, keď si trúfnem na niečo takéto veľkolepé :) PS: Moc by ma potešilo, keby si zavítala na môj úplne nový (a prvý) foodblog → https://nutri-licious.blogspot.sk/ x

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, to by mi asi moc chutnalo :D

    OdpovědětVymazat
  4. Takhle si představuju dort pro sebe!

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli můžu dort upéct v jedné dortové formě a tu pak proříznout? :) Velmi děkuji.

    OdpovědětVymazat
  6. vypadá skvěle, na přítelovi narozeniny se do něho pustím :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Náš svatební :-)

    OdpovědětVymazat