pondělí 27. června 2016

Pita chléb





Suroviny na 6 ks
320 g hladké mouky
5 g sušeného droždí
4 g moučkového cukru
½ lžičky soli
250 ml vlažné vody

Suché suroviny promícháme v míse, přilijeme k nim vlažnou vodu a hněteme, dokud nevznikne lehce lepivé, ale elastické těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 45 minut).

Vykynuté těsto rozdělíme na šest stejně velkých dílů. Každý díl rozválíme na pomoučeném válu na placku silnou asi 3 mm a tu položíme na plech vyložený pečicím papírem a lehce poprášený moukou. Na plechu necháme odpočívat 15 minut.

Troubu předehřejeme na 250°C. Plech vložíme na spodní příčku a teplotu snížíme na 220°C s ventilátorem. Pečeme přibližně 4 minuty, placky se musí nafouknout a začít lehce zlátnout. Následně placky otočíme a pečeme ještě po druhé straně 2 až 3 minuty.

Upečené placky sundáme z plechu, vyfoukneme z nich vzduch (přes utěrku na ně zatlačíte), naskládejte je na sebe a uzavřete do vzduchotěsné nádoby.

Takto upečené placky vydrží několik dnů, ale nejlepší jsou čerstvé.




6 komentářů:

  1. Moc díky za recept, Maryno. Určitě se do nich pustím.
    Krásné léto, Monika

    OdpovědětVymazat
  2. Krása! Hned jsem na ně dostal chuť a musím je udělat.
    m.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za inspiraci, určitě je vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mmm...mňam! Dúfam, že to rovnako funguje aj s celozrnnou múkou :)

    OdpovědětVymazat
  5. Když nemám droždí sušené, kolik mohu dát čerstvého?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sušeného bývá vždy polovina, takže cca 10g?

      Vymazat