laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Bezmasé pokrmy

Tapas

29. 4. 2015

Malé chuťovky k pivu nebo vínu – tapas – najdete v každém španělském baru. V Galícii a Asturii je to nejčastěji jen malý kousek vaječné tortilly s bramborami na bílém chlebu nebo jamón nakrájený na malé kousky a různé druhy sýrů. Rozhodně nic složitého a časově náročného na přípravu. Ve větších městech existují i tapas bary, kde najdete sofistikovanější kreace. Hodně se používají ryby a plody moře, v Galícii je velmi populární chobotnice a pomazánky z fazolí, v Asturii zase cizrna. Tyto tři různé tapas s pomazánkou z cizrny s černými olivami, lilkovo-paprikovou salsou a restovanými rajčaty s bazalkovým pestem jsem okoukala cestou do Santiaga a nejlepší jsou s čerstvou domácí bagetou.



Cizrnová pomazánka
100 g uvařené cizrny
50 g černých vypeckovaných oliv
100 g ricotty nebo cream cheese
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce lístků máty
sůl
pepř
celé černé olivy

Cizrnu rozmixujeme s vypeckovanými olivami a ricottou. Nemusíme mixovat úplně do hladka. Mátu nasekáme na drobno a zamícháme ji spolu s citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem do rozmixované směsi. Necháme odležet. Pomocí dvou lžiček tvoříme z cizrnové pomazánky knedlíčky, které klademe na opražené plátky bagety. Ozdobíme celou černou olivou.



Lilkovo-papriková salsa
1 lilek
1 červená paprika
olivový olej
1 citron
sůl
pepř
2 lžíce lístků koriandru

Lilek i papriku potřeme olivovým olejem, položíme na plech a pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Během pečení lilek i papriku pootočíme. Po upečení papriku ihned vložíme na pár minut do igelitového pytlíku, ten zabalíme, aby se paprika zapařila a lépe se oloupala. Ještě z teplé papriky oloupeme slupku.

Během pečení si propaříme citron: Omyjeme jej, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Kůra se tím také rozvoní. Ostrouháme z něj na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry a vymačkáme šťávu.

Upečený lilek rozkrojíme na půlky, vydlabeme z něj dužinu, ale tak, aby zůstala vcelku. Nakrájíme ji na malé kostičky. Na stejně velké kostičky nakrájíme i oloupanou papriku. Koriandr nasekáme nadrobno. Vše spolu s citronovou kůrou a troškou šťávy promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Dáme na hodinu vychladit a odležet do ledničky.

Podáváme s opraženými plátky bagety, grissinami…



Restovaná rajčata s bazalkovým pestem
10 cherry rajčátek
olivový olej

bazalkové pesto
krémové balsamiko
čerstvé malé lístky bazalky

Cherry rajčátka rozkrojíme na půlky. Na pánvi rozehřejeme trošku olivového oleje a rajčátka na něm z obou stran krátce orestujeme. Opražené plátky bagety potřeme troškou bazalkového pesta, na něj položíme dvě půlky rajčete, zakápneme krémovým balsamikem a ozdobíme čerstvým lístkem bazalky.


Print Friendly, PDF & Email
chuťovkycizrnalilekpomazánkyrajčataricotta

Related Posts

Ricottový chlebíček s citronem a malinami

Ricottový chlebíček s citronem a malinami

Svěží, výrazně citronový, vláčný chlebíček z ricotty. Jako překvapení se uvnitř skrývá ovoce, můžete použít maliny, borůvky… Čerstvé jsou určitě lepší, ale nebudou vadit ani mražené, ty se předem nemusí ani rozmrazovat.  Suroviny 170 g změklého másla 200 g krupicového cukru 350 g ricotty 3 […]

Print Friendly, PDF & Email
Toustové rolky

Toustové rolky

foto by Lucie Další recept z naší bratránkovsko-sestřenkovské akce. K sladkým řezům jsem vyrobila místo jednohubek tyto toustové rolky. Naplnit je můžete čímkoli, co Vás napadne. Nemusíte je ani smažit, srolovaný toust stačí zabalit do potravinářské folie a nechat takto ztuhnout.  Na 8 rolek potřebujeme […]

Print Friendly, PDF & Email
Švestkovo-ricottový koláč se skořicovou drobenkou

Švestkovo-ricottový koláč se skořicovou drobenkou

Přepadla mě nějaká předčasná podzimní letargie a tak se flákám, což je poznat i na periodicitě příspěvků na blogu v poslední době. Z mých pochmurných myšlenek mě alespoň na chvilku vytáhlo nové číslo časopisu Sweet Dreams, které ke mně doputovalo z Vídně. Najdete v něm […]

Print Friendly, PDF & Email

Malinovo-banánové smoothie s pistáciemi
Svatojakubský koláč (rychlejší verze)

5 komentáře k “Tapas”

  • Unknown napsal:
    1. 5. 2015 (11:52)

    Ta napichovátka s rybičkami jsou šíleně roztomilá! ^^ Odkud je máš, jestli se můžu zeptat? 🙂

    http://myfitmind.blogspot.cz/

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      6. 5. 2015 (09:13)

      To už opravdu nevím, máme je moc dlouho.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    30. 4. 2015 (05:30)

    Prosim Te, kde kupujes kremove balsamiko? Nemohu na to nikde narazit 🙁

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      30. 4. 2015 (05:39)

      Teď mám z Makra, ale určitě jsem ho zahlédla i v Tescu.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • luckapucka napsal:
    29. 4. 2015 (17:14)

    Ty rybicky jsou bozi!!!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020