Tentokrát jsem zvolila Camino del Norte podél Biskajského zálivu. Celkově má přes 800 km, ale neměla jsem tolik času, proto jsem šla jen z Avilés. Skvělé bylo, že mi to vyšlo zrovna na Velikonoce, kdy se během svatého týdne (Semana Santa) konají ve Španělsku procesí. Pořádají je cofradíe (bratrstva) a kajícníci (nazarenos) v kápích v nich nesou tzv. pasos, tedy sochy s pašiovými výjevy (hlavně sochy Krista a Panny Marie) a děvčátka nesou nástroje Kristova umučení. Během svatého týdne jich bylo možno vidět v Santiagu hned několik a bylo to velmi působivé.
Ze Santiaga jsem ještě pokračovala na Muxíi a Finisterru a celkově jsem tak za 14 dnů našlapala 420 km a ochutnala spoustu místních dobrot. Toto je recept na jednu z nich – Tortu de Santiago – kterou můžete ochutnat po celé Galícii. Dnešní verze je složitější, protože je ze dvou těst, příště bude jednodušší varianta bez křehkého těsta.
Těsto
100 g změklého másla
200 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
1 vejce
½ lžičky mleté skořice
špetka soli
Mouku prosejeme spolu s cukrem a skořicí a zamícháme do ní sůl. Přidáme máslo nakrájené na kostičky, vejce a vypracujeme těsto. Vytvoříme z něj kouli, tu zabalíme do potravinářské fólie a dáme odležet do ledničky na 30 minut.
Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do koláčové formy o ∅ 24 cm, nejlépe s odnímatelným dnem. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.
Mandlová náplň
250 g mletých mandlí
180 g moučkového cukru
4 vejce
1 citron
½ lžičky mleté skořice
Citron propaříme: Omyjeme jej, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Kůra se tím také rozvoní. Ostrouháme z něj na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry.
Vejce vyšleháme s prosátým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Mandle promícháme se skořicí a zamícháme je do vaječné pěny. Mandlovou směs nalijeme na předpečený korpus koláče, uhladíme ji na povrchu a koláč pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem.
Upečený koláč necháme vychladnout ve formě, před podáváním jej pocukrujeme moučkovým cukrem.
![]() |
Caldo gallego – tradiční polévka z tuřínu nebo kapusty s fazolemi a bramborami |
![]() |
Muxía |
![]() |
Finisterra – to je konec, dál už to pěšky fakt nejde |
Jéé zrovna jsem se na něj chystala,ale nemoc vyhrála a jsem ráda,když si udělám sama zázvorový čaj :/ Ale tak ten tvůj je tak krásný , že jakmile se mi uleví musím ho upéct
OdpovědětVymazatTo vypadá úžasně, takovou cestu jen tiše závidím, obzvlášť o Velikonocích! Věřím, že jste musela opravdu načerpat, to se po zimě vždycky hodí :-)
OdpovědětVymazatWau ... to chtelo sakra odvahu takova cesta ...ale kdyz clovek vi, proc to jde , ma to svuj smysl.
OdpovědětVymazatKolac me laka a jelikoz vsechny suroviny jsou dostupne tady u nas, urcite brzy pohostim sousedy.
Dekuji a zdravim z Francie
Zdravím! Děkuji za super recept! Další z mnoha který vyzkouším :) chystám se na Cestu a chtěla bych jít Camino del Norte, prosím z jakých zdrojů/průvodců jste čerpala info před cestou? Děkuji za odpověď. Zuzana
OdpovědětVymazatAhoj Zuzko, info jsem čerpala především z těchto webů: http://www.santiago-compostela.net, http://www.ultreia.cz a http://www.caminodesantiago.pl. Cesta je značená dobře, jen asi dvakrát jsem trochu zakufrovala. Dobrý je tento průvodce v němčině http://www.amazon.de/Jakobsweg-Camino-del-Norte-Compostela/dp/376334392X. Buen camino!
VymazatMoc moc dekuji! dam vedet jak se povedl kolac - ten bude na cestu sebou :D aspon do te casti vlakove - kdo by se s tim pak tahal :)
VymazatJinak jsem ted docetla Nesmrtelna tura do Compostely od Rufina, docela zajimava (pro cloveka co to jeste nesel :) a pekna kniha
Kdy vyrážíš a odkud? Rozhodně doporučuji ze Santiaga ještě pokračovat na Finisterru a Muxíi, nejhezčí je asi úsek spojující tyto lokality.
VymazatRecept jsem našla v Marianne, ale pak jsem náhodou narazila na ten Váš. Líbila se mi ta skořice navíc. Nejsem teda žádná velká cukrářka, ale koláč se mi podařil a určitě zůstane na repertoáru. Márinka
Vymazat