pátek 8. srpna 2014

Křehký koláč s jostou





Další rychlý a jednoduchý koláč z křehkého těsta, do kterého se hodí jakékoli ovoce. Dělala jsem jej s jostou, ale dobrý bude i s rybízem, malinami, meruňkami, borůvkami, švestkami... 

Suroviny na těsto
300 g hladké mouky
170 g másla
130 g moučkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce studené vody

Dno kulaté dortové formy o ∅ 23 cm nebo čtvercové o stranách 24 cm vyložíme pečicím papírem.

Všechny suroviny zpracujeme na hladké měkké těsto, to rozdělíme na poloviny. Jednu zabalíme do potravinářské folie a uložíme ji do mrazáku. Druhou polovinu těsta rozmačkáme po celé ploše formy. Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem.

Náplň
400 g josty
30 g bramborového škrobu
50 g třtinového cukru
1 lžíce čerstvého nebo sušeného citronového tymiánu
30 g blanšírovaných lískových ořechů

Ořechy nasekáme nahrubo nebo pomeleme na plátky.

Jostu zbavíme stopek a promícháme ji s cukrem, tymiánem a škrobem. Rozložíme ji na předpečený korpus. Druhou polovinu těsta nastrouháme nahrubo na jostu. Těsto posypeme ořechy. Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Po upečení necháme vychladnout ve formě. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.




9 komentářů:

  1. Mňam mňam. Potřebuju jostu!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní10.08.14 9:06

    Vypadá krásně! Akorát bych ho chtěla dělat do formy o průměru 30cm... Poradíte mi prosím jak mám zvednout množství surovin? Myslíte že udělat například z dávky a půl? Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, dávka a půl bude stačit.

      Vymazat
  3. Chystám se ho dělat z rynglí, zajímavý recept děkuju za výborný tip!

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den Maryno,

    jste úžasná, já jdu nakupovat a péct :) krásný blogg, vytáhla jste mě ze splínu, děkuji :). Nevydáte také kuchařku? Koupila bych si jí hned!
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, zatím se na to nechystám :-)

      Vymazat
  5. Vypadá to nádherně! Škoda, že už máme všechnu jostu 'požranou', s ní to musí chutnat náramně. Příští rok ale musím vyzkoušet! :)
    Káča

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá dokonale! Koláč s jostou jsem ještě neměla :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dnes som ho piekla uz druhykrat... Fakt jednoduchy, rychly a mnam! Jostu nemam, ale s broskynami je fajnovy!!! :)

    OdpovědětVymazat