pátek 9. května 2014

Pistáciový dort



Pistáciové cupcakes některým chutnaly tak, že jsem byla požádána i o podobný dort k narozeninám. A protože byly fakt super, tak jsem změnila jen poměr surovin :-)

Suroviny na korpus
180 g másla
75 g bílé čokolády
180 g hladké mouky
75 g hrubě mletých nesolených pistácií
1 lžička jedlé sody
¾ lžičky prášku do pečiva
3 vejce
75 g třtinového cukru
150 g kysané smetany


Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.

1. Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.

2. Máslo rozpustíme, odstavíme ze sporáku, dáme do něj bílou čokoládu a až se roztopí, tak směs dobře promícháme.

3. Mouku prosejeme se sodou a práškem do pečiva a přimícháme do ní mleté pistácie.

4. Celá vejce spolu s cukrem šleháme 5 minut při nejvyšší rychlosti do pěny, poté do ní po lžících zašleháme máslo s čokoládou.

5. Vařečkou do pěny postupně zamícháme kysanou smetanu a mouku s pistáciemi, jen zlehka, aby se suroviny spojily, ale pěna nespadla. Těsto nalijeme do formy a uhladíme na povrchu.

6. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Zda je korpus upečený, zjistíme zapíchnutím špejle: pokud zůstane čistá, je hotový. Upečený korpus necháme vychladnout na roštu a poté jej podélně prořízneme na dvě poloviny.



Suroviny na krém
50 g vyloupaných nesolených pistácií nebo pistáciové pasty
350 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
300 g višňové nebo rybízové marmelády
1 lžíce pistácií na posypání


1. Pistácie musíme v minidrtiči nebo food processoru rozmixovat na úplně jemnou moučku.

2. Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Mascarpone spolu s pistáciemi a cukrem vyšleháme do hladkého krému. Následně přilijeme smetanu a šleháme, dokud nevznikne pevný krém, ale opatrně, aby se krém nepřešlehal.

3. Jeden díl korpusu uzavřeme do dortové obruče, potřeme jej polovinou marmelády a na ni dáme polovinu krému. Ten přikryjeme druhým dílem korpusu a potřeme jej zbývající marmeládou.

4. Cukrářský sáček se zdobicí špičkou (použila jsem Wilton 2D) naplníme krémem a nazdobíme povrch dortu malými růžemi. Pistácie rozsekáme na menší kusy a posypeme jimi povrch dortu.




22 komentářů:

  1. och, ten vypadá úžasně! hezký víkend přeju. Mariana

    OdpovědětVymazat
  2. wow, ta torta vyzerá božsky! Krasne zdobenie.

    OdpovědětVymazat
  3. Marynko, to je kráááása .... jedla bych očima !!!! Ty růžičky z krému vypadají božsky !!!! Marki

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Marynko,zas a znova opakuji, jsi vynikající kuchařka!!!!!!!Vydej knížku,moc by se mi šikla.Zdraví Dája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dajo, děkuji, ale myslím, že na to ještě pořád nenastal čas :-)

      Vymazat
  5. Knizku?! To je skvely napad. Urcite by sa dobre ujala. Podla mna si cukrarsky poloboh a urcite nie som jedina co si to mysli.
    Pekny den
    Karolina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě se mám hodně co učit :-), ale děkuji.

      Vymazat
  6. Jů nádhera, zrovna jsem uvažovala, čím uctít babičku mého muže, tohle bude na návštěvu a ještě k tomu pětasedmdesáté narozeniny myslím super :-) Jen nevím, jestli se mi povede tak krásně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to dopadlo výborně, dort byl skvělý a měl úspěch, jen se po něm zaprášilo, díky moc :-)

      Vymazat
  7. Tak jsem dort zkusila, záměr byl jasný, chci ho....ale kde sehnat nesolené pistcie, to byl problém :-) po útrpném shánění jsem sehnala, dort je krásně vláčný, dobrý...jen cena pistácií ho řadí do ligy SLAVNOSTNÍ :-)
    někde jsem slyšela, že prý je možné propláchnout solené pistácie, ale to se mi moc nezdá....nemáte s tím někdo zkušenost? Přijde mi to jako divočina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Lidlu mají na váhu pražené nesolené pistácie kolem 400 Kč za kilo.

      Vymazat
  8. Excelentní chuť, vypadá báječně a chutná ještě líp! Skutečně se vyplatí pohrát si s výrobou tohoto dortu, odměnou budou vždy prázdné talířky :) Petra

    OdpovědětVymazat
  9. Dort byl prostě boží. Děkuju za skvělý recept :) Natálie

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní16.03.16 8:23

    Dobry den, dort vypada fakt dobre. Chci se zeptat, ten trtinovy cukr ma byt tmavy s melasou nebo staci obycejny svetlejsi? Dekuji Marie

    OdpovědětVymazat
  11. Dort vypadá úžasně:) zrovna hledám nějaký dobrý pistáciový krém, tak určitě vyzkouším, můžu se jen zeptat, pokud se použije místo pistácií pistáciová pasta, je množství také 50 g?

    OdpovědětVymazat
  12. Ať koukám jak koukám, v těstu chybí kakao. Korpus je hnědý a kakao nikde:-)
    Jdu zrovna péct a hledám množství. Samozřejmě intuitivně dám dle sebe

    OdpovědětVymazat
  13. Dort jsem pekla synkovi k narozeninám.Nevím ovšem,kde se stala chyba,ale rozhodně jsem korpus neměla tmavě hnědý jako vy,ale světlý jako piškot...Chuťově nebyl špatný,oslavenec si pomlaskával :-) Jinak pistácie nesolené kupuji v takových těch "oříškárnách",Diana apod. Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ten korpus byl uprostřed scětlý, tedy spíše nazelenalý.

      Vymazat
  14. Dort se povedl a byl opravdu výborný! Jen se za ním zaprášilo :)... A pro ty, co jako já nemají čas shánět nesolene pistácie, nebo pastu, tak to vůbec nevadí, při troše práce se dají slané umýt a nikdo nic nepozná :)

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den, Maryno. Je dort opravdu pistáciový, že to v tom člověk ucítí na první dobrou? Nerada bych jen světlý korpus a světlý krém, víte... Díky za odpověď!
    Eliška

    OdpovědětVymazat