laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Koláče ~ Třená těsta

Pomerančový makovec

14. 1. 2014

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Neobvyklé teplo, v Brně se konečně ukázala i modrá obloha a slunce, tak jsem si po čase zahrála opět na výletního koordinátora. Asi úspěšného, protože řidič MHD se podivoval, co se to na Na Spáleništi děje, že tam jede půlka autobusu :-). No tentokrát to hold nebyl jen babinec! Premiéru měla také destinace, ač jsme téměř všichni Brňáci od narození, Těsnohlídkovo údolí nikdo neznal. Výlet bez proviantu by nebyl ono, tak vznikl mimo jiné i tento makovec. Řízky opět nebyly :-(. 

Makovec je jednoduchý a rychlý, výhodou je, že do něj nemusíte mák mlít. Kdo si ho chce ještě vylepšit, může přidat lžíci nadrobno nakrájené kandované pomerančové kůry.

Suroviny

2 pomeranče

170 g hladké mouky

1½ lžičky prášku do pečiva

70 g máku (nemletý)

200 g másla

120 g třtinového cukru

3 vejce

1 lžíce mandlových plátků

1 lžíce nerozpustného granulovaného cukru

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.

Pomeranče omyjeme, odrhneme kartáčkem a 3x je přelijeme vařící vodou, aby se zbavily voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z nich na jemném struhadle oranžovou vrstvu kůry. Z jednoho pomeranče vymačkáme šťávu, budeme jí potřebovat 5 polévkových lžic.

Dno dortové formy o ∅ 20 cm vyložíme pečicím papírem a boky formy vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

Mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva a promícháme s mákem a pomerančovou kůrou. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny (cca 10 minut), poté do něj zašleháme vejce – jedno po druhém, dokud se to předchozí dobře nepropojí s máslem. Na závěr zašleháme mouku s mákem a pomerančovou šťávu.

Těsto nalijeme do formy a rozetřeme po celé ploše. Vršek těsta posypeme plátky mandlí a nerozpustným cukrem, pokud jej máme.

Pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Zda je makovec upečený, zjistíme špejlí. Po vytažení z trouby jej necháme vychladnout ve formě. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.

Print Friendly, PDF & Email
mákovocepomeranč

Related Posts

Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestr v lesku zlata a luxusu? Naštěstí ani ten poslední takový nebyl, protože tohle organizované veselí moc neprožívám. Hry Dixit, Česko… to byla pohoda! Zlatem se tak blyštěl alespoň slavnostní dort. Čokoládový korpus s mandlemi proložený krémem z malin a sektu, s čokoládovým lemem a […]

Print Friendly, PDF & Email
Borůvkové košíčky

Borůvkové košíčky

Mí oblíbení kolegové otevírali klenotnici na zámku v Rájci nad Svitavou, a tak jsem jim na vernisáž udělala taky takové malé „klenoty“ :-). Nová instalace je opravdu nádherná, tak jestli Vás zavedou nohy do Moravského krasu, navštivte i tento překrásný zámek, který na Vás dýchne […]

Print Friendly, PDF & Email

Chléb s ovesnou moukou a jablkem
Salát ze sleďů na carpacciu z červené řepy

10 komentáře k “Pomerančový makovec”

  • Anonymní napsal:
    17. 5. 2016 (19:45)

    Včera upeceno, dnes testovano na tchanovi☺. Olizoval se za ušima. Aby byl makovec "slavnostnejsi", na vrch jsem vyslehala krém z luciny, trocha másla, trtinoveho cukru a stavy z pomeranče a citrónu. Děkuji za skvely recept. Hezký den, Janina��.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      17. 5. 2016 (20:08)

      Tak to si dokážu představit, někdy vyzkouším

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    15. 5. 2014 (10:22)

    Včera večer jsem ho pekla a už půlka chybí 🙂 Měla jsem čerstvě udělaný red berries curd, tak jsem makovec prokrojila a promazala ho. Byla to prima obměna.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      15. 5. 2014 (17:56)

      Tak to jo, s red berries curd to musela být pecka! 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    23. 1. 2014 (10:40)

    Makovec jsem před chvílí dopekla, už jsem i ochutnala a je luxusní!!!!!!!!!! Děkuji za recept, je úžasný.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      23. 1. 2014 (15:36)

      Díky!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Dagmar Janíková napsal:
    16. 1. 2014 (09:31)

    Včera úspěšně upečeno, příště koláč udělám z dvojnásobné dávky:-) díky za recept

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      23. 1. 2014 (15:36)

      Také trpím závislostí na máku 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    14. 1. 2014 (09:33)

    Jů, mňam, tak ten by mi moc chutnal! Všechny makovcové varianty fakt můžu (naposledy jsem pekla makovec banánový a byl parádní) a navíc mák si s pomerančem moc dobře rozumí. Já chci taky takového výletního koordinátora, který se ještě postará o perfektní svačinku 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      17. 1. 2014 (11:44)

      Už vyzkoušeno i se sušenými brusinkami a také velká dobrota.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Polentová kaše s brynzou a slaninou
  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020