úterý 14. ledna 2014

Pomerančový makovec

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Neobvyklé teplo, v Brně se konečně ukázala i modrá obloha a slunce, tak jsem si po čase zahrála opět na výletního koordinátora. Asi úspěšného, protože řidič MHD se podivoval, co se to na Na Spáleništi děje, že tam jede půlka autobusu :-). No tentokrát to hold nebyl jen babinec! Premiéru měla také destinace, ač jsme téměř všichni Brňáci od narození, Těsnohlídkovo údolí nikdo neznal. Výlet bez proviantu by nebyl ono, tak vznikl mimo jiné i tento makovec. Řízky opět nebyly :-(. 
Makovec je jednoduchý a rychlý, výhodou je, že do něj nemusíte mák mlít. Kdo si ho chce ještě vylepšit, může přidat lžíci nadrobno nakrájené kandované pomerančové kůry.

Suroviny
2 pomeranče
170 g hladké mouky
1½ lžičky prášku do pečiva
70 g máku (nemletý)
200 g másla
120 g třtinového cukru
3 vejce
1 lžíce mandlových plátků
1 lžíce nerozpustného granulovaného cukru

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.

Pomeranče omyjeme, odrhneme kartáčkem a 3x je přelijeme vařící vodou, aby se zbavily voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z nich na jemném struhadle oranžovou vrstvu kůry. Z jednoho pomeranče vymačkáme šťávu, budeme jí potřebovat 5 polévkových lžic.

Dno dortové formy o ∅ 20 cm vyložíme pečicím papírem a boky formy vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

Mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva a promícháme s mákem a pomerančovou kůrou. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny (cca 10 minut), poté do něj zašleháme vejce – jedno po druhém, dokud se to předchozí dobře nepropojí s máslem. Na závěr zašleháme mouku s mákem a pomerančovou šťávu.

Těsto nalijeme do formy a rozetřeme po celé ploše. Vršek těsta posypeme plátky mandlí a nerozpustným cukrem, pokud jej máme.

Pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Zda je makovec upečený, zjistíme špejlí. Po vytažení z trouby jej necháme vychladnout ve formě. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.










10 komentářů:

  1. Jů, mňam, tak ten by mi moc chutnal! Všechny makovcové varianty fakt můžu (naposledy jsem pekla makovec banánový a byl parádní) a navíc mák si s pomerančem moc dobře rozumí. Já chci taky takového výletního koordinátora, který se ještě postará o perfektní svačinku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už vyzkoušeno i se sušenými brusinkami a také velká dobrota.

      Vymazat
  2. Včera úspěšně upečeno, příště koláč udělám z dvojnásobné dávky:-) díky za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také trpím závislostí na máku :-)

      Vymazat
  3. Makovec jsem před chvílí dopekla, už jsem i ochutnala a je luxusní!!!!!!!!!! Děkuji za recept, je úžasný.

    OdpovědětVymazat
  4. Včera večer jsem ho pekla a už půlka chybí :) Měla jsem čerstvě udělaný red berries curd, tak jsem makovec prokrojila a promazala ho. Byla to prima obměna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jo, s red berries curd to musela být pecka! :-)

      Vymazat
  5. Včera upeceno, dnes testovano na tchanovi☺. Olizoval se za ušima. Aby byl makovec "slavnostnejsi", na vrch jsem vyslehala krém z luciny, trocha másla, trtinoveho cukru a stavy z pomeranče a citrónu. Děkuji za skvely recept. Hezký den, Janina��.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si dokážu představit, někdy vyzkouším

      Vymazat