
Opět má oblíbená kombinace – čokoláda a pomeranč. Jednoduché a rychle udělané sušenky, které můžete klidně použít i jako vánoční cukroví. Pokud by někomu připadaly málo zdobné, může na jejich špičku přilepit rozpuštěnou čokoládou kousek kandované pomerančové kůry. Rozhodně ovšem platí, že čím kvalitnější kakao použijete, tím budou lepší.
Suroviny na 25 sušenek
50 g hladké mouky
25 g kakaa (doporučuji kvalitní s vyšším podílem kakaového másla)
70 g moučkového cukru
25 g změklého másla
1 vejce
3 lžičky pomerančové kůry nebo pomerančových vloček
½ lžičky prášku do pečiva
1 lžička pomerančového likéru nebo pomerančové šťávy
moučkový cukr na obalování
Pomeranč omyjeme, odrhneme kartáčkem a přelijeme 3x vařící vodou, aby se zbavil voskování a chemikálií. Oranžovou část kůry ostrouháme na jemném struhadle.
Mouku prosejeme s kakaem, práškem do pečiva a 70 g moučkového cukru. Přidáme jedno rozšlehané vejce, máslo, pomerančové vločky nebo kůru, a likér nebo šťávu. Vypracujeme těsto, které je hodně lepivé. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce.
Vychlazené těsto rozdělíme na 25 částí, vytváříme z nich kuličky, které ihned obalujeme v silné vrstvě prosátého moučkového cukru. Kuličky klademe na plech vyložený pečicím papírem ve velkých rozestupech, během pečení hodně naskočí.
Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Necháme je částečně vychladnout na plechu a poté je přeneseme na rošt. V uzavřené nádobě vydrží cca 14 dnů.







Ještě prosím jeden dotaz, pečete na horkovzduch, nebo normálně jen vyhřát trouba? Obvykle peču na horkovzduch, ale trochu se bojím, aby se nepeklo moc rychle na úkol kvality pečeného. Děkuji, Ajda
s horkovzduchem
Dobrý den Maryno, chtěla jsem se zeptat. sušenky mají v puse křupat, nebo se rozleží jako rohlíčky? děkuji Lenka
Jsou spíše měkčí.
Jednoduše dokonalé, určitě se budou každoročně objevovat mezi vánočním cukroví 🙂
Upečené úžasné, neupečené těsto ještě lepší 😉
Děkuji za skvělý recept! V pátek jsem pekla a zítra musím znova, jen se po tom zaprášilo 🙂
Taktéž děkuji za inspiraci. Letos to bude vánoční novinka.
Díky za inspiraci! Jdu do toho 🙂
Mňam, moje oblíbená kombinace chutí! A protože máme rádi na Vánoce spíš sušenkoidní cukroví, tyhle dobroty určitě brzy udělám 🙂
hmm, sliny se sbíhají, určitě zkusím, má oblíbená kombinace chutí. hezký večer, Marynko!
Jé, tyhle popraskané jsem taky chtěla dělat!