pondělí 7. října 2013

Kávový koláč s arašídovým máslem

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Dnes končí týden kávy v rámci nějž jsem připravila několik kávových dezertů do kavárny V Melounového cukru. První z nich je tento koláč s kávovým krémem, arašídovým máslem a krémem z mascarpone. Oba se prodaly v cukuletu, tak snad bude chutnat i vám. Inspiraci jsem opět našla na stránce Moje wypieki.

Suroviny na korpus
280 g kakaových sušenek (kakaové věnečky, koka)
120 g másla

Dno dortové nebo koláčové formy s odnímatelným dnem o ∅ 22 až 24 cm vyložíme pečicím papírem.

Máslo roztopíme a necháme lehce vychladnout. Mezitím rozdrtíme sušenky – rozemeleme je v mlýnku na maso, nebo rozsekáme v mixéru, případně rozdrtíme válečkem zavázané v igelitovém pytlíku. K sušenkám přidáme máslo a dobře promícháme. Směs přendáme do dortové nebo koláčové formy, rozložíme po celé ploše i bocích formy (do výšky 1½ cm) a rovným dnem skleničky dobře umačkáme. Formu dáme na 30 minut do mrazničky.

Můžete zvolit i korpus z kakaového křehkého těsta podle tohoto receptu. Tato varianta je lepší i pro začátečníky, protože sušenkový korpus je velmi křehký.

Suroviny na kávovou náplň
310 g zahuštěného neslazeného plnotučného mléka (1 plechovka)
397 g slazeného kondenzovaného mléka (1 plechovka)
5 žloutků
20 ml silné kávy (můžete použít i rozpustnou – na uvedené množství 3 lžičky kávy)
1 lžička vanilkového extraktu

Všechny suroviny promícháme metličkou. Vznikne velmi řídká směs, kterou nalijeme na připravený vychlazený korpus. Pečeme 50 až 60 minut v troubě vyhřáté na 140°C s ventilátorem. Po upečení musí kávová směs při dotyku bříškem prstu lehce pružit. Koláč necháme vychladnout a poté jej dáme na 12 hodin do ledničky.

Suroviny na krém
200 g smetany ke šlehání
125 g mascarpone
1 lžíce moučkového cukru
2 lžíce kávového likéru
40 g arašídového másla – crunchy
kakao
zrnka kávy na ozdobu

Do mísy dáme mascarpone, vychlazenou smetanu a cukr a vyšleháme hustý krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 2 minuty, až bude krém téměř vyšlehaný. Přidáme kávový likér, přepneme šlehač na nízkou rychlost a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se. 

Vychlazený koláč opatrně potřeme tenkou vrstvou arašídového másla. Na něj nastříkáme cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou nebo jen rozetřeme krém z mascarpone. Poprášíme lehce kakaem a ozdobíme kávovými zrnky. 

Na ozdobu se dá použít pouze šlehačka bez mascarpone z přibližně 300 g smetany ke šlehání.



18 komentářů:

  1. No to je ale chuťovka!!!! V neděli ji musím udělat,budu mít návštěvu a chci se blejsknout!!! Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím pěsti, ať se povede a zazáříte.

      Vymazat
  2. Tak to bude pořádný mls!! Kaloriše bombiše :)) Mňam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, kalorická bomba je to pekelná :-)

      Vymazat
  3. Jsem stálým navštěvovatelme stránek a nejeden recept jsem s uspěchem vyzkoušela.
    Ted už vím co s arašídovým máslem co nikdo nechce, v tomto podání určitě zmizne hned :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na využití arašídového másla je to super recept, také ho moc nemusím a tady mi nevadí, právě naopak.

      Vymazat
  4. Ten vypadá báječně, akorát by se mi hodil teď ke kafíčku :))

    OdpovědětVymazat
  5. Wow, tak tohle musím vyzkoušet, mamina bude mír brzy svátek, takže moc díky za inspiraci, tohle myslím zmizí do pár minut z talíře! Dokonalé!

    OdpovědětVymazat
  6. Aaa ten vypadá úžasně! A je v něm maslicko, nomnomnom :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Už nějakou dobu mám v lednici arašídové máslo, nejsem ten typ, co by ho jedl třeba na toustu nebo jen tak, a tak pořád přemýšlím, do čeho jej dát. Tohle je krása! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, v něm se arašídové máslo dobře schová.

      Vymazat
  8. Anonymní13.11.13 7:04

    Neměl chybu :-).
    Upekla jsem o víkendu a jako soupeře kaštanovám koláčem, který bude lepší. Nebylo vítěze. Oba jsou skvlí, jako vše zde.
    Díky Luca

    OdpovědětVymazat
  9. Nadherny blog, vdaka Vam zan :) Uz som vyskusala mnohe recepty,skusila by som aj tento. MYslite,ze mozem pouzit aj slane arasidove maslo ? Dakujem a tesim sa na dalsie inspirujuce recepty:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Používá se tam klasické arašídové máslo, které se prodává v obchodech, je jedno jestli hladké nebo s kousky arašídů a je myslím lehce slané.

      Vymazat
  10. Achjo!!!! peču toho hajzlika dobroučkýho už po 3. ....a 3. se pi při pečení prohodí vrstvy... je to kouzlo, ale začínám s korpusem dole a na tom krém a končím pečení s krémem naspod, korpusem (sušenkovým) a nahoře teňulinka vrstvička krému... co to je za čáry sakrapráca?!?! :-O :-D jinak je božsky dobrej, jinak bych ho nepekla znovu a znovu. a velké díky Maryno za Vaše supr receptíky, už jsem se u pečení nejednou inspirovala a pokaždé sklidím velký úspěch :-)
    Elis

    OdpovědětVymazat
  11. Nevydrzel ani ctyriadvacet hodin! Tak byl vynikajici, Marynko, dekuji, povedl se vyborne..
    V troube jsou prave Lemon meringue babovicky.... :-)

    OdpovědětVymazat