neděle 18. srpna 2013

Čokoládová Nemesis

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek :-) Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich wypieków.

Suroviny
100 g moučkového cukru
75 ml vody
250 g hořké čokolády (alespoň 70%)
150 g másla
4 větší vejce
špetka soli
1 lžička citronové šťávy

Dno dortové formy o ∅ 20 až 22 cm vyložíme pečicím papírem. Boky formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Z vnějšku formu obalíme v několika vrstvách alobalu, velmi pečlivě, aby se do formy nedostala voda, protože se dort bude péct ve vodní lázni. Pokud máte silikonovou dortovou formu, můžete ji použít.

Do kastrolku se silnějším dnem dáme 65 g cukru a vodu, vaříme, dokud se cukru ve vodě úplně nerozpustí. Plamen zmírníme na minimum, přidáme čokoládu nasekanou na menší kusy a rozkrájené máslo, mícháme, dokud se čokoláda s máslem nerozpustí a nevytvoří jednolitou hladkou lesklou směs. Odstavíme z plamene.

V míse vyšleháme bílky se solí na pevný sníh, po lžících do něj zašleháme zbývající moučkový cukr a citronovou šťávu. Jako poslední zašleháme velmi krátce žloutky. Vznikne hustá našlehaná pěna, do které stěrkou nebo vařečkou opatrně zamícháme čokoládovou směs. Těsto nalijeme do připravené formy, tu položíme do většího hlubšího plechu nebo pekáče, na plech nalijeme vařící vodu, která musí dosahovat cca do ½ výšky dortové formy. Pečme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem.

Po upečení vytáhneme z trouby a necháme vychladnout ve formě. Poté korpus vytáhneme z formy a necháme jej přes celou noc vychladit v ledničce. Během pečení těsto hodně vyroste, vyleze až nad okraj formy. Ihned po vytažení z trouby začne klesat a během chlazení v ledničce se sníží téměř o polovinu. Může na povrchu také popraskat, což vůbec nevadí.

Podáváme jej poprášený kakaem s crème fraîche nebo s krémem z mascarpone a s ovocem.

Mascarpone krém
125 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
150 g ovoce

Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Dáme je spolu s cukrem do mísy a vyšleháme z nich hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 2 minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na minimum a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.

Krém lžící rozprostřeme po dortu a posypeme jej ovocem.



35 komentářů:

  1. já taky! jen proč takový název? něco děsně něžného by to chtělo :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to absolutní štěstí, upéct si tenhle dortík a podělit se o něj s nejbližšími, takže název chápu :-)

      Vymazat
    2. Vím-li, že Nemesis je bohyní spravedlnosti, divím se neopodstatněné zmínce o štěstí...

      Vymazat
    3. Nemesis, bohyně rozdávající lidem podle zásluhy štěstí nebo neštěstí a trestající zločin a zpupnost.

      Vymazat
  2. Jé, Marynko, díky moc za osvěžení téhle čokoládové úžasnosti! Kdysi jsem ho pekla podle originál receptury: http://madlinakuchyne.blog.cz/1103/jen-pro-cokoholiky-cokoladovy-kolac-nemesis
    Ale podávat ho s mascarpone a ovocem, to mě nenapadlo! Tak alespoň vím, co upeču o víkendu na rodinnou oslavu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tenhle čokoládový dort bez mouky miluju, ten Tvůj navíc vypadá skvěle jako vždy :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento dort si přeju na narozeniny, teď jen kdo ho pro mě vytvoří... toť otázka :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá do výborně, už vím, co mamča dostane k narozeninám. Jen bych měla dotaz, ta hořká čokoláda může být obyčejná, nebo to musí být na vaření? Děkuji.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U receptu uvádím, že by čokoláda měla být 70%, může být klidně i 80%. Rozhodně použijte kvalitní čokoládu, je to luxusní dezert a je škoda jej pokazit nekvalitní čokoládou. Čokoláda na vaření rozhodně 70% kakaové sušiny neobsahuje.

      Vymazat
    2. Můžu mít ještě dotaz? Dneska jsem pekla korpus a ze začátku po upeční, to bylo v pohodě, ale asi po 5 minutách mi dort propadl... A netuším proč, nemáš nějaký nápad, proč by to tak mohlo být?
      Děkuji..:)

      Vymazat
    3. Ano, během chladnutí se hodně sníží, doplnila jsem to do receptu.

      Vymazat
  6. Zkoušela jsem a vyvedl se perfektně! Děkuju za recept :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím Vás Maryno a zároveň se na Vás obracím s prosbou o radu.
    Pokoušela jsem se upéct Nemesis, ale korpus se mi vůbec nepovedl. Při pečení nevyběhl, takže mi z toho vznikla spíš taková čokoládová placka (, která ale byla stejně tak dobrá :D ). Nejsem nijak zdatná cukrářka a netuším, čím by to mohlo být. Mohla byste mi prosím poradit? Mám za to, že jsem postupovala podle návodu, jedině snad při přilévání čokolády do vajec se mohlo něco stát? Jak moc má být ta čokoláda vychladlá?

    Děkuji moc, Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kláro, čokoláda se přilévá do pěny hodně teplá, nechává se odstát jen po tu dobu, kdy se šlehají bílky. Důležité je, čokoládu do pěny zamíchat je stěrkou nebo vařečkou a velmi zlehka, rozhodně ne třeba metličkou. Pěna z bílků a žloutků musí být po vyšlehání hodně pevná. No a hlavně nezapomenout na tu vodní lázeň.

      Vymazat
    2. Dobře :) Na lázeň jsem nezapomněla, tak si myslím, že to musí být opravdu jen v tom zašlehávání. Budu to muset teda zkusit ještě jednou a budu doufat, že výsledek dopadne stejně tak báječně jako od Vás - (měla jsem V Melounovém cukru a byla jsem v nebi! )

      K.

      Vymazat
    3. Dobrý večer,
      tak jsem se dnes znovu dostala k pečení Nemesis. Dala jsem si pozor na zašlehání, jak jste mi doporučila, stejně mi ale znovu vůbec nevyběhla.
      Nezbývá mi teda asi nic jiného než zkoušet dál a doufat, že narazím na příhodnou konstelaci hvězd :D

      PS: Ostatní vaše recepty jsou taky úžasné, každý den netrpělivě chodím na Vaše stránky a očekávám nový recept, nad kterým se můžu rozplývat a zkoušet. Jinak u ničeho jiného jsem opravdu ještě problém neměla, jen tahle mrška mi odolává.

      Hodně úspěchů a radost z pečení i nadále přeje
      Klára

      Vymazat
    4. Já ji předevčírem pekla také a fakt nevím, jak ještě poradit.

      Vymazat
  8. Ahoj my jsme tento dort zkousely a dopadlo to tak ,ze to vypadalo jako cerstvy exkrement psa nebo jakeho koliv zvirete.Nakonec jsme upekly babovku v dortove forme a tu pak pomazali tim mascarpone kremem.
    Vypadalo to vyborne a taky to tak chutnalo...A vylizte si prdel....K,E !!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná bych chybu hledala jinde, už podle úrovně příspěvku :-)

      Vymazat
  9. Ahoj,
    Nemesis jsem podle tohoto receptu dělal už podruhé a vždy s velmi chutným výsledkem. Včera jsem ho pekl spolu s kávovým dortem z těchto stránek a všichni se shodli na tom, že nemesis je lepší. Pár poznatků ale mám. Poprvé jsem formu obalil alobalem, ale přesto do formy nějakou mini škvírkou zateklo a dort byl zespodu rozbředlý (ale byl jinak upečený, zaplať pánbůh). Podruhé jsem to už neriskoval a pouze jsem položil do trouby plech s vodou, tu jsem dal do trouby s předstihem, aby se udělala pára a pak už jsem jel dle receptu a bez rizika. Výsledek výrazně lepší. Krém z mascarpone je sázka na jistotu. Poprvé jsem zvolil stejnou ozdobu, jako je zde na fotkách. Teď jsem z důvodu nákladů zvolil posyp vlašskými ořechy - opravdu jen pár na ozdobu a taky dobré. U tohoto dortu je ta čokoláda tak dominantní, že to ovoce vůbec nechybělo.
    Těším se na další super bezlepkové recepty a zdravím,
    Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo, díky za doplnění jiné varianty pečení. Ještě by mohl někdo doplnit, zda to jde péct i v silikonové formě, já ji nevlastním.

      Vymazat
    2. Kvůli tomuto dortíku jsem si silikonovou formu koupila neb mě nebavilo pořád obalovat formu alobalem a můžu říci, že výsledek je stejný, jen se neobávám toho, že to někde proteče. Dortík je opravdu moc a moc dobrý, zatím všichni kdo ochutnali, byli nadšení. Díky za supr recepty, snad někdy vyzkoušíme i další.
      Martina

      Vymazat
    3. Děkuji za info se silikonovou formou, tak to si ji asi také pořídím.

      Vymazat
  10. Přeji krásný den, chtěla bych se zeptat, na kolik stupňů péct, když mám troubu bez ventilátoru. Děkuji moc! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží i na troubě, jak hřeje. Obvykle tak o 10 až 20°C víc.

      Vymazat
    2. Děkuji moc! Tak snad se povede, až budu péct :) Jinak moc děkuji za parádní blog a soustu inspirace! Nemesis jsem ochutnala v kavárně V melounovém cukru a je opravdu výborná!
      Přeji Vám mnoho úspěchů, Anežka :)

      Vymazat
  11. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li není moc hutný...? chci upéct kamarádovi dort a rozhoduji se mezi tímto a ještě http://www.chezlucie.cz/2010/07/cokoladovy-dort-narozeninovy.html chci ho pect do mensi formy (asi 18 cm) tak ktery myslite, že bude lepší? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oba dorty jsou úplně jiné, tak je těžké je poměřovat. Tento je bez mouky, jen vejce a čokoláda, tak je takový vlhký, hutný, ale přitom vláčný.

      Vymazat
  12. A tam nemusí být mouka a nebo prášek na pečení? (na ten korpus). Omlouvám se za blbý dotaz. Jen mě to zajímá.

    OdpovědětVymazat
  13. Zblázním se. Dort jsem dnes pekla, obalila ho naprosto šíleným množstvím alobalu - křížem zespoda asi patnáct vrstev a pak ještě dvě tak, že jsem obalila jakoby obvod formy a pod ní založila alobal pod sebe, a stejně se ta voda dovnitř dostala. Dort mi v troubě taky moc nevylezl a na poměrně dost nízko se mi srazil už než jsem jej vůbec dala do ledničky. Myslíte, že to bude tou vodou? Dostala se, jak jsem zatím zkoumala, jen na jedno místo které je o něco nižší. Nebo by to mohlo být i tím, že bych špatně našlehala bílky? (dělala jsem sníh ručním elektrickým šlehačem jehož i nejnižší rychlost je poměrně vysoká)
    Děkuji za případnou odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes je tu těch anonymů povícero :-) Bohužel nemůžu říct, proč Vám těsto při pečení nevyrostlo, může to být přešlehanými nebo málo našlehanými bílky, mohla jste je příliš rozmíchat v čokoládě. Opravdu těžko říct. Pokud se dostane trošinku vody do formy, tak to moc nevadí, důležité je hned po upečení sundat alobal z formy. Do rána v ledničce to pěkně zpevní.

      Vymazat