středa 24. července 2013

Rybízový krémový koláč

laskominyodmaryny
laskominyodmaryny
laskominyodmaryny

Tenhle koláč sice není moc fotogenický, zvlášť když vám stejně jako mně během pečení vybuble rybízová náplň z formy, ale určitě jej zkuste. Krémová rybízová náplň v křehkém těstě je totiž skvělá. Tento koláč je variací na broskvový od Mary Berry. 

Těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
1 lžíce moučkového cukru
ledová voda

Mouku promícháme s cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, 1 až 2 lžíce ledové vody a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce. Vychladlé těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy o ∅ 24 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem. Po upečení vyjmeme z formy papír se zátěží a korpus naplníme.

Náplň
250 g červeného rybízu
30 g třtinového cukru
150 ml kysané smetany
3 žloutky
170 g krupicového cukru
30 g hladké mouky
20 g mandlových lupínků

Rybíz omyjeme, zbavíme stopek a promícháme s třtinovým cukrem. V misce utřeme kysanou smetanu se žloutky, cukrem a moukou, vznikne hladký řídký krém. Rybíz rozprostřeme po předpečeném korpusu koláče, přelijeme jej krémem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem. Po upečení necháme vychladnout na roštu.

Pokud vám zůstalo ještě trochu červeného rybízu, můžete si připravit na ozdobu rybízové želé
200 g rybízu
60 g krupicového cukru (podle chuti)
1 plátek želatiny
1 vrchovatá lžička bramborového škrobu
1 lžička citronové šťávy


Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat. Rybíz promícháme v hrnci s cukrem a citronovou šťávou a pomalu ho za občasného míchání zahříváme do momentu, kdy se rozpustí cukr. Škrob rozmícháme v jedné lžíci vody a přilijeme jej do rybízu a chvilku provaříme. Hrnec odstavíme z plotny a zamícháme do něj nabobtnalou želatinu. Dochutíme podle potřeby cukrem. Před podáváním necháme hodinu vychladit v ledničce.



15 komentářů:

  1. Proč by nebyl fotogenický? Je krásný. Máte zajímavou formu, takovou jsem nikde neviděla. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, forma je z Anglie od firmy Silverwood. Mohu vřele doporučit, mám jich několik a všechny naprosto výborné.

      Vymazat
  2. Taky jsem toho názoru, že fotky vypadají moc chutně :) Já dělala o víkendu něco ve své podstatě typově dost podobného a rozhodně to chutnalo mnohem, líp, než vypadalo na fotkách :)

    http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/07/zahradni-kolac-ze-skoricoveho-krehkeho.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak, také mám pocit, že byl o dost lepší než vypadal :-). Skořicové těsto musí být super.

      Vymazat
  3. a z černého rybízu by to nešlo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete si ho upéct téměř z jakéhokoli ovoce, záleží na vás.

      Vymazat
  4. je překrásný, a určitě moc dobrý :), díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný koláč, zrovna nedávno jsem dělala rybízový :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ten je krásný. Miluju rybíz! ♥

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá parádně. Myslím, že někdy zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  8. Už se peče, snad se povede!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jo. Jsem zvědavá, jak bude chutnat.

      Vymazat
  9. Dnes vyzkoušen a je LUXUSNÍÍÍÍ ..děkuji za recept ..Olí

    OdpovědětVymazat