úterý 26. března 2013

Beránek s ricottou

laskominyodmaryny

Velikonočního beránka z tohoto těsta jsme si doma opravdu oblíbili. Zkoušeli jsme jej s tvarohem i s ricottou, s tou je chuťově jemnější. Výhodou tohoto těsta je, že beránek vydrží delší dobu vláčnější a tak koledníci v pondělí nemusí chroupat nějakou sušinku. A pokud nejsou právě Velikonoce, tak si můžete místo beránka upéct klasickou bábovku.

Suroviny
250 g hladké mouky
250 g másla
180 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
250 g ricotty nebo tvarohu
5 vajec
12 g prášku do pečiva

Formu na beránka (rozměry mé jsou 27 x 20 cm) dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Máslo roztopíme a necháme je trochu vychladnout. Celá vejce vyšleháme do pěny a postupně do nich zašleháme cukr, musí se ve vejcích úplně rozpustit. Za stálého šlehání přiléváme do směsi máslo a přidáváme ricottu.  Na závěr přimícháme mouku prosátou s pečicím práškem.

Těsto nalijeme do hlubší části formy tak, aby bylo téměř po okraj, přiklopíme horní částí a pečeme 50 až 60 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Zda je beránek upečený, vyzkoušíme špejlí, pokud na ní nic neulpí, je hotový. Beránka necháme chvilku chladnout ve formě a následně jej opatrně vyklopíme. Necháme jej úplně vychladnout a polijeme bílkovou polevou, čokoládou nebo jen pocukrujeme.

laskominyodmaryny

Bílková poleva (royal icing)
60 g bílků
290 g moučkového cukru
3 až 5 kapek citronové šťávy nebo bílého vinného octa

Bílky necháme přes noc odstát v ledničce, druhý den je procedíme přes sítko. Přidáme k nim prosátý cukr a citronovou šťávu. Vše třeme 15 až 20 minut, pokud použijete mixér tak s metličkou ve tvaru "K" a s nejmenšími otáčkami, aby se do polevy nedostalo moc vzduchu. Cukr se musí v bílcích úplně rozpustit. Hotová poleva se drží na lžičce a neztéká z ní.

Beránka potřeme takto připravenou polevou. Vypouklou stranou lžíce vytvoříme vlnky. Je potřeba pracovat rychle, protože poleva rychle zasychá. Ještě do neztuhlé polevy zasadíme oči a tlamu z kávových zrn nebo rozinek.

Tipy:
- Pokud Vám zůstane těsto, můžete upéct třeba malé muffiny
- Z přebytečné bílkové polevy můžete nastříkat na pečicí papír malé květy nebo jiné ozdoby a necháte je zaschnout. V uzavíratelné krabičce vydrží několik týdnů.

laskominyodmaryny

MF Dnes, příloha Brno a jižní Morava, 27. 3. 2013, s. B3



10 komentářů:

  1. Ten je krásný! Mám v lednici dvě ricotty a tak zkusím dnes udělat bábovku. Díky za krásnou inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  2. No teda! Krásnej beránek! Já se letos chystám na makového se sušenýma švestkama, ale jestli bude mít beránkování takovej úspěch jako loni, tak si jich určitě střihnu víc a ten tvůj, ricottovej, bude určitě mezi nima taky!
    A ty kytičky z polevy vypadají fakt skvěle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, to mi nedělej :-). Mák a švestky nebo povidla je kombinace, po které bych se utloukla!

      Vymazat
  3. Dobrý den, beránek s ricottou byl na našem velikonočním stole ... a musím říct, že se tam dlouho neohřál. Zbylo mi i těsto na 6 muffinů, které zmizely ještě teplé :-). Během roku bude z tohoto těsta určitě i bábovka. Děkuji za receptík a přeji hezký den!
    Marta

    OdpovědětVymazat
  4. Upekla jsem ho a jen pocukrovala a byl fantastickej! Budu ho muset zopakovat, tím myslím co nejdříve, ne až za rok, zbyla mi ještě ricotta. Moc děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  5. Marto a Mončo, jsem ráda, že se recept ujal, během roku také podle něj peču bábovku. Doporučuji vyzkoušet i s tím tvarohem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pekla sem ho včera a znovu v beránkové formě, dnes je z něj sotva hlava :o)
      Tvarohovou mám osvědčenou z Apetitu http://www.apetitonline.cz/recepty/1127-tvarohova-babovka.html

      Vymazat
  6. Dobry den, muzu se prosim zeptat jak dlouho vydrzi beranek nez uschne nebo zplesnivi? :D nemam polevu a jak dopredu se muze pect. Dekuji

    OdpovědětVymazat