laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Polévky

Chłodnik litewski

20. 6. 2012

Chłodnik litewski je polévka, která se servíruje studená, a tak se ideálně hodí do těchto tropických veder. Češi příliš studeným polévkám neholdují a červené řepě také ne, ale těm co ji mají rádi, vřele doporučuji, protože chłodnik je fakt osvěžující.

Chłodnik je litevského původu, do Polska se dostal za vlády Jagiellonců a zdomácněl zde. V starších receptech se uvádí, že se připravoval z vody z kvašených okurek nebo červené řepy. Varianta v uvedeném receptu je jednodušší a v Polsku se používá nejčastěji. Pokud budete mít mladou červenou řepu i s natí, přidejte do chłodniku i tu, nakrájejte ji na drobno a dejte ji povařit k červené řepě.

Suroviny

4 menší červené řepy

1 salátová okurka

400 ml podmáslí nebo kefíru

2 lžíce čerstvého drobně nasekaného kopru

1 lžíce drobně nasekané kadeřavé petrželky

sůl, pepř

ocet

kysaná smetana a vejce na ozdobu

Omytou červenou řepu oloupeme, nakrájíme na malé kostky, zalijeme ji asi 200 ml vody a dáme ji na 15 minut vařit. Uvařenou řepu odstavíme a necháme ji trochu vychladnout. Odebereme ⅔ řepy a tekutinu, rozmixujeme je dohladka a vrátíme ke zbytku řepy.

Okurek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme jej k řepě spolu s koprem a petrželkou. Přilijeme podmáslí nebo kefír a dobře zamícháme. Ochutíme solí, pepřem, můžeme také přikyselit trochou octa.

Polévku dáme na 2 hodiny vychladit do ledničky. Před podáváním ozdobíme lžičkou kysané smetany, koprem a vajíčkem uvařeným na tvrdo rozkrojeným na čtvrtky. Může se přidat i ředkvička nakrájená na co nejmenší kostičky.

Print Friendly, PDF & Email
červená řepa

Related Posts

Zimní krémová polévka

Zimní krémová polévka

Krémová polévka ze zeleniny, kterou teď v zimě najdete v každém obchodě – dýně, červena řepa, celer a petržel. Barva sice moc lákavá není, ale chuť určitě ano, tedy pokud máte rádi dýni a řepu. Do polévky jsem použila zeleninu v poměru ⅖ dýně a po ⅕ […]

Print Friendly, PDF & Email
Dip z červené řepy

Dip z červené řepy

Odpůrcům červené řepy se jistě udělalo špatně již při pohledu na úvodní obrázky a k těmto řádkům ani nedoskrolovali a to je dobře, že nevěří, jaká je to dobrota. Alespoň zůstane víc červené řepy na nás, její milovníky. Mozzarelu v receptu lze nahradit třeba jogurtem […]

Print Friendly, PDF & Email
Cupcakes s červenou řepou a krémem z Lučiny

Cupcakes s červenou řepou a krémem z Lučiny

Věčný souboj Cupcake vs. Muffin, aneb kdo je kdo, nemíním rozplétat. Těsto asi spíše muffinové, při pečení hodně naroste a na povrchu popraská, ale protože nemám ráda „suché“ buchty, dozdobila jsem je krémem vyšlehaným z Lučiny a smetany, tak ať to jsou třeba cupcakes :-). […]

Print Friendly, PDF & Email

Tvarohové knedlíčky s jahodami
Levandulová zmrzlina

11 komentáře k “Chłodnik litewski”

  • Unknown napsal:
    4. 11. 2015 (11:06)

    Škoda, že není vedro, mám na ni hlad !

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    29. 10. 2014 (20:09)

    Senzace! Chtěla jsem si připomenout polévku do které jsme se letošní léto zamilovali. A je to ona, přesně jako od Poláků.
    Díky.
    Bláža

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    3. 7. 2012 (08:59)

    Tak u nás taky všichni prohdli, nicméně já plesám radostí, polévku ochotně obědvám i večeřím. Výborná je s koprovým pestem domácí výroby 🙂
    Odpůrci řepy ať se jdou bodnout, aspoň zbyde víc na nás 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      3. 7. 2012 (10:50)

      Taky jsem byla ráda, že se nemusím moc dělit! 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    30. 6. 2012 (08:20)

    ok muj vytvor nebyl tak bozsky, vlastne nemala takovou sladsi chut, ale byla osvezujici, bohuzel zbytek byl v zachode nebot ho ostatni taky neochutnali..
    jo a jak si krajela vse? bylo to tak jemny?? …hm jola

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      1. 7. 2012 (08:01)

      Joli, tak to je mi líto, že doma pohrdli. Nejlepší je mladá červená řepa a raději menší, ta bývá nejvíc sladká a má nejlepší chuť. Krájela jsem všechno na hodně jemno.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Jitka napsal:
    20. 6. 2012 (19:05)

    Lituji, že jsem si tolik let tuto dobrotu odpírala a nenašla odvahu ji ochutnat. V tropických vedrech je to skvělé a chutné jídlo.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Maryna napsal:
    20. 6. 2012 (15:40)

    Madlo, u nás doma to je obdobné, zarytí odpůrci červené řepy ani neochutnali 🙂

    Martino, vyzkoušej, jestli máš ráda červenou řepu, tak se vsadím, že Ti bude chutnat.

    Jolo, díky za asistenci u focení a nezávislé hodnocení 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    20. 6. 2012 (13:58)

    absolutně vynikajiící první pomoc po kocovině, doslova sem cítila jak se do mě dostává energie. I když vejce nejím, bez něch neměla chybu a ještě sem se nedostala k nákupu, ale zdravé a rychlé miluju!!
    Jinak při představě studené polévky mě taky nijak zvláštní chutě nenapadají, tak si říkám, že je to takový zeleninový džus!!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Martina F napsal:
    20. 6. 2012 (13:25)

    Nedávno jsem se doslova upsala červené řepě a tohle určitě vyzkouším.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    20. 6. 2012 (13:06)

    Další perla z polské kucnyě! Jsem polévkomilec a taky řepožrout, tudíž je jasné, co se bude v těchle vedrech vařit. Mí drazí spolustrolovníci sice mé nadšení z červené řepy nesídlejí, ale aspoň zbyde víc pro mě 🙂 Už se těším!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020