úterý 19. dubna 2016

Chléb s medvědím česnekem




Sezona medvědího česneku už pomalu končí, protože začíná kvést, ale pokud ještě nějaké lístky máte, tak si můžete upéct tenhle světlý pšeničný chléb. V obchodě měl velký úspěch.

Těsto na 950 g bochník
200 g aktivního pšeničného kvásku
(100% hydratace)
450 g hladké pšeničné mouky
50 g celozrnné pšeničné mouky
250 g vlažné vody
14 g soli
15 listů medvědího česneku

Kvásek smícháme s vlažnou vodou, přisypeme do něj prosáté mouky a sůl. Uhněteme hladké elastické těsto, které je jen nepatrně lepivé.

Připravené těsto dáme do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2½ hodiny. Každých 50 minut těsto odvzdušníme jeho přeložením na půl.

Medvědí česnek nasekáme na menší kousky. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, roztáhneme je na placku, tu posypeme medvědím česnekem a srolujeme ji jako roládu. Okraje těsta přehneme nahoru a bochník vložíme do dobře pomoučené pedigové ošatky. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 2 hodiny na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Ošatku můžeme dát také do igelitového sáčku a umístit na celou noc do ledničky.

Před pečením nahřejeme troubu a litinový hrnec. Do trouby dáme litinový hrnec i s pokličkou a půl hodiny je nahříváme na 260°C. Po nahřátí trouby vyklopíme chleba na lopatu nebo prkýnko posypané hrubou moukou, rychle bochník nařízneme a sesuneme do nahřátého hrnce, jehož dno předem poprášíme hrubou moukou. Bochník lehce postříkáme vodou a rychle přikryjeme pokličkou, aby se v hrnci vytvořila pára. Po vložení chleba do trouby snížíme teplotu na 230°C, pečeme 20 minut v přikrytém hrnci, poté sejmeme pokličku, snížíme teplotu na 200°C a pečeme dalších 20 minut. Vypneme troubu a chleba v ní ještě 10 minut necháme dojít.

Upečený chleba vytáhneme z hrnce a necháme jej úplně vychladnout na roštu.

Chleba můžete také péct na kameni nebo dlaždici. Je to obdobné, jako u pečení v litinovém hrnci. Kámen musíme předem v troubě nahřát, potom jej posypeme hrubou moukou nebo krupicí, vyklopíme na něj bochník z ošatky, rychle jej nařízneme a kámen vrátíme do trouby. Aby měl chleba křupavou kůrku a pěkně naskočil, potřebuje vlhkost. Během prvních 2 minut pečení je potřeba každých 30 sekundách nastříkat na boky trouby trochu vody, používám na to postřikovač na květiny. Pokud máte skleněná dvířka, tak opatrně, aby Vám nepraskla. Důležité je pracovat rychle, aby trouba nebyla moc dlouho otevřená, jinak se v ní nevytvoří dostatečné množství páry.






5 komentářů:

  1. Bochníček jak malovaný ♥ krásná práce !!! Přeji krásné jarní dny , Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný bochníček :) miluju ty praskance :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá báječně! Ráda vyzkouším ;-)

    OdpovědětVymazat