čtvrtek 6. února 2014

Gianduia dort





Hutný, vláčný, lepkavý zákusek z čokolády a pražených lískových ořechů. Konzistencí připomíná čokoládové lanýže nebo čokoládovou Nemesis. Nepřidává se do něj mouka, tak je ideální i pro celiaky.

Suroviny
120 g lískových ořechů
200 g hořké čokolády (70%)
100 g másla
5 vajec
130 g třtinového cukru
špetka soli

Dno dortové formy o ∅ 20 cm vyložíme pečicím papírem. Celou formu zabalíme do několika vrstev alobalu, aby do ní nenatekla voda, protože dort budeme péct ve vodní lázni. Můžete použít i větší formu, korpus bude nižší, což vůbec nevadí nebo silikonovou dortovou formu.


Lískové ořechy nasypeme na rozpálenou pánev, kde je pražíme asi 3 až 5 minut. Během pražení je občas prohodíme, aby se rovnoměrně udělaly ze všech stran. Upraženým ořechům popraská tenká hnědá slupka. Ihned je nasypeme na papírovou utěrku nebo pečicí papír. Promneme je v zabaleném papíru, tím je zbavíme hnědé slupky. Odebereme 12 ořechů na ozdobu a zbylé pomeleme nebo posekáme na jemno.

Čokoládu spolu s máslem dáme do kastrolku a rozpustíme je ve vodní lázni.

Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme sůl a vyšleháme z nich pevný sníh. Po lžících zašleháme do sněhu třtinový cukr a na závěr žloutky, jeden po druhém. Stěrkou opatrně do vzniklé pěny zamícháme rozpuštěnou, lehce prochladlou čokoládu a pomleté ořechy. Těsto nalijeme do formy, tu vložíme do hlubšího plechu, na který nalijeme vařící vodu do ⅓ výšky formy. Pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem. Po upečení sundáme z formy alobal, dort necháme vychladnout v pokojové teplotě ve formě. Následně formu s dortem dáme na 12 hodin do ledničky. Během chladnutí dort výrazně klesne a možná i popraská na povrchu. Podáváme s kysanou smetanou, crème fraîche nebo šlehačkou s opraženým lískovým oříškem.



10 komentářů:

  1. Uáá, to je nádehra! Doma mám vlašáky, zítra mám slíbená domácí vejce od tchánovců, teď jen zbývá dokoupit kvalitní čokoládu a na víkend si tohle čokoládové blaho upeču. Už teď se při té představě zasněně usmívám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S vlašákama to bude určitě taky skvělé!

      Vymazat
  2. NO jé, děláme podobný v kavárně, ale bez ořechů. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dělala jsem ho v týdnu, a protože jsem ještě při pečení dělala sto dalších věcí, zapomněla jsem do těsta přidat třtinový cukr (který jsem speciálně jen kvůli tomuto dortíku ráno koupila). Čekala jsem tragédii, leč ta se nekonala a tenhle temně čokolýdový zázrak s plnou chutí lískáčů v bezcukrové variantě chutnal dokonce i nejmenším vybíravým jedlíkům. Takže příští týden do něj jdu zase (a tentokrát snad na ten cukr nezapomenu :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, to znám, přesně tohle se mi povedlo také zrovna u tohoto dortu :-)

      Vymazat
  4. Presne tenhle podobny mam zitra v planu:-)
    Fakt krasne fotis! Uzasne:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Kam se hrabou brownies ;-)! Moc dekuji za skvely recept, sklidil obrovske ovace!

    OdpovědětVymazat
  6. Všichni jej u nás mají rádi, děláme jej z čerstvých lískových oříšků z trhu, které opražené drtíme v hmoždíři, takže jsou v koláři větší kousky a křupe. Díky za báječné recepty, Váš blog je báječný, vždycky s napětím očekávám, co upečete nového.

    OdpovědětVymazat