laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Čokoládové moučníky ~ Dorty

Gianduia dort

6. 2. 2014

Hutný, vláčný, lepkavý zákusek z čokolády a pražených lískových ořechů. Konzistencí připomíná čokoládové lanýže nebo čokoládovou Nemesis. Nepřidává se do něj mouka, tak je ideální i pro celiaky.


Suroviny
120 g lískových ořechů
200 g hořké čokolády (70%)
100 g másla
5 vajíček
130 g třtinového cukru
špetka soli

Dno dortové formy o ∅ 20 cm vyložíme pečicím papírem. Celou formu zabalíme do několika vrstev alobalu, aby do ní nenatekla voda, protože dort budeme péct ve vodní lázni. Můžete použít i větší formu, korpus bude nižší, což vůbec nevadí nebo silikonovou dortovou formu.

Lískové ořechy nasypeme na rozpálenou pánev, kde je pražíme asi 3 až 5 minut. Během pražení je občas prohodíme, aby se rovnoměrně udělaly ze všech stran. Upraženým ořechům popraská tenká hnědá slupka. Ihned je nasypeme na papírovou utěrku nebo pečicí papír. Promneme je v zabaleném papíru, tím je zbavíme hnědé slupky. Odebereme 12 ořechů na ozdobu a zbylé pomeleme nebo posekáme na jemno.

Čokoládu spolu s máslem dáme do kastrolku a rozpustíme je ve vodní lázni. Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme sůl a vyšleháme z nich pevný sníh. Po lžících zašleháme do sněhu třtinový cukr a na závěr žloutky, jeden po druhém. Stěrkou opatrně do vzniklé pěny zamícháme rozpuštěnou, lehce prochladlou čokoládu, a pomleté ořechy. Těsto nalijeme do formy, tu vložíme do hlubšího plechu, na který nalijeme vařící vodu do ⅓ výšky formy.

Pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem. Po upečení sundáme z formy alobal, dort necháme vychladnout v pokojové teplotě ve formě. Následně formu s dortem dáme na 12 hodin do ledničky. Během chladnutí dort výrazně klesne a možná i popraská na povrchu.

Podáváme s kysanou smetanou, crème fraîche nebo šlehačkou s opraženým lískovým oříškem.


Print Friendly, PDF & Email
čokoládaořechy

Related Posts

Cake pops čili těsto na špejli

Cake pops čili těsto na špejli

Foto by Lucie Vypadají jako lízátka, ale nejsou to lízátka. Děti z nich jsou ovšem úplně stejně nadšené! Cake pops jsou vyrobené z těsta smíchaného s krémem, obalené v bílkové polevě nebo čokoládě a ozdobené cukrovým sypáním. Poslední dobou jsou velmi módní, proslavila je Bakerella, která […]

Print Friendly, PDF & Email
Oreo cupcakes

Oreo cupcakes

Blíží se mezinárodní den dětí a tady je jeden tip na laskominu, která jim určitě při této příležitosti udělá radost. Kakaovo-ořechové cupcakes se sušenkami Oreo a krém z mascarpone, šlehačky a opět sušenek Oreo. Těsto je hodně kakaové, takové hutné a vlhké (trochu připomíná brownies), […]

Print Friendly, PDF & Email
Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email

Růžičková kapusta po anglicku
Sernik s brusinkami na makovém korpusu

10 komentáře k “Gianduia dort”

  • Jitka Daňková napsal:
    3. 10. 2015 (19:08)

    Všichni jej u nás mají rádi, děláme jej z čerstvých lískových oříšků z trhu, které opražené drtíme v hmoždíři, takže jsou v koláři větší kousky a křupe. Díky za báječné recepty, Váš blog je báječný, vždycky s napětím očekávám, co upečete nového.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    16. 3. 2014 (17:12)

    Kam se hrabou brownies ;-)! Moc dekuji za skvely recept, sklidil obrovske ovace!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      16. 3. 2014 (18:31)

      Super!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    24. 2. 2014 (20:14)

    Presne tenhle podobny mam zitra v planu:-)
    Fakt krasne fotis! Uzasne:-)

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      24. 2. 2014 (21:22)

      Díky za pochvalu 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    15. 2. 2014 (21:02)

    Dělala jsem ho v týdnu, a protože jsem ještě při pečení dělala sto dalších věcí, zapomněla jsem do těsta přidat třtinový cukr (který jsem speciálně jen kvůli tomuto dortíku ráno koupila). Čekala jsem tragédii, leč ta se nekonala a tenhle temně čokolýdový zázrak s plnou chutí lískáčů v bezcukrové variantě chutnal dokonce i nejmenším vybíravým jedlíkům. Takže příští týden do něj jdu zase (a tentokrát snad na ten cukr nezapomenu :-))

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      16. 2. 2014 (13:01)

      Madlo, to znám, přesně tohle se mi povedlo také zrovna u tohoto dortu 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Hanah napsal:
    12. 2. 2014 (18:14)

    NO jé, děláme podobný v kavárně, ale bez ořechů. 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    6. 2. 2014 (18:49)

    Uáá, to je nádehra! Doma mám vlašáky, zítra mám slíbená domácí vejce od tchánovců, teď jen zbývá dokoupit kvalitní čokoládu a na víkend si tohle čokoládové blaho upeču. Už teď se při té představě zasněně usmívám 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      6. 2. 2014 (19:49)

      S vlašákama to bude určitě taky skvělé!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Polentová kaše s brynzou a slaninou
  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020