neděle 4. prosince 2011

Máslové sušenky


Nejklasičtější sušenky s výraznou máslovou chutí. Jsou jemné a úžasně křehké. Ozvláštnit je můžete třeba citronovou kůrou nebo vanilkou.

275 g hladké mouky
200 g změklého másla
60 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru

Všechny přísady zpracujeme na vále v hladké těsto, rozdělíme na dvě části a vyválíme válečky o průměru 4 cm. Válečky zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně půl hodiny, ale klidně i celou noc, ztuhnout v lednici.

Válečky rozkrájíme na plátky silné asi 5 mm, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi plátky necháme větší rozestupy, těsto při pečení naskočí. Přitlačením hrotů vidličky naplocho vytvoříme na plátcích ozdobu.

Pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 10 minut. Po upečení necháme sušenky ještě 5 minut odležet na plechu a poté je přeneseme vychladnout na rošt. Před podáváním je můžeme lehce pocukrovat.

68 komentářů:

  1. jsou úžasné...už dlouho jsem hledala takový recept:-))).Děkuji.Radka G.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám taky radost a děkuji za reakci.

      Vymazat
  2. Ahoj musím vyzkoušet:-) tenhle recept se mi líbí a je snadný, máslové sušenky z obchodu jsou šizené a nejsou dobré jako dřív a já miluju sušenky tak snad se mi povedou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se povedou, nejsou moc složité a snad budou i chutnat :-)

      Vymazat
  3. Susenky jsou chutove vyborne, jen testo strasne krehke. Hnacala jsem to snad pul hodiny a stejne se droli.nicmene po upeceni luxus! Dekuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to tak bohužel je, že se s tímto druhem těsta trochu hůře pracuje :-(, jinak by výsledek nebyl tak křehký.

      Vymazat
    2. Sušenky jsou výborné. Máslo jsem úplné rozehřála a šlo dobře zpracovat.

      Vymazat
    3. Taky se mi to stalo. Na poprve susenky skvele, kdyz jsem je delala podruhe, tak jsem hnetla jak zjednana a testo se ne a ne spojit, porad se rozsypalo. Tak jsem pridala kapku teple vody a bylo to jak kouzlo - hned se spojilo a slo krasne vytvarovat. Mozna to bude jinou moukou nebo maslem, co ja vim, ale nakonec se povedlo a jsou vyborne :)

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat jestli mohu dát sušenky na pár dní "odležet" (např. do plechové dózy) nebo jestli se mají konzumovat hned... Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohou se jíst hned, nepotřebují změknout, ale vydrží hřehké i několik dnů v uzavřené dóze.

      Vymazat
  5. Tak teď jsem je právě dodělala a moc mi chutnají :) A dokonce i s mým kuchařským "uměním" jsem je zvládla :) Super recept! :) Díky

    OdpovědětVymazat
  6. Musím říct, že jsou křehké až moc, hňácala jsem a hňácala, ale rozválet se mi je nepodařilo, nakonec jsem uplácla kuličku s tím, že okraje celé popraskaly. Nevypadá to vůbec esteticky, ale zase abych byla upřímná, chuť je skvělá. Udělala jsem si k nim čaj s mlékem a zase si připadám jako doma :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, hledám nějaký osvědčený recept na máslové sušenky a tenhle se mi líbí. Myslíte, že by z něj šly udělat i větší sušenky, tedy vytvořit z těsta váleček a ten poté nakrájet, jak to máte třeba u levandulových sušenek? Nebo by to s tímto těstem nešlo? Předem moc děkuji za rady!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete z nich udělat i váleček, ale je potřeba jej dát aspoň na půl hodiny do mrazničky a až potom je nakrájet.

      Vymazat
  8. Maryno, jsou skvele a nebezpecne:) navic rychlovka, kdyz si clovek udela testo den predem, parada. Dnes jsem je upekla poprve po vcerejsi zkusenosti, kdy me holky donutily koupit v pekarstvi dve linecka srdicka a ta chut: samy margarin... Zastydela jsem se, jak casto pecu a susenky jsem neupekla. Tak jsem to napravila. Moc diky za super recept!!

    OdpovědětVymazat
  9. Chtěla bych se zeptat, poněvadž v jiných receptech na máslové sušenky je uvedeno vejce a u tohoto ne. V čem je lepší ho tam dát či naopak nedat jako je to u Vašeho receptu. Děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct, vzhledem k tomu, že tu recept na máslové sušenky s vajíčkem nemám, ale předpokládám, že jsou křehčí. Obdobně je tomu u klasického křehkého těsta, to bez vajíčka je křehčí.

      Vymazat
  10. Anonymní23.02.14 8:34

    Dobrý den myslíte si,že půjdou z těsta vykrajovat tvary? Děkuji za odpověd Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To těsto je hodně křehké, tak se obávám, že ani ne. Leda zkusit nechat hodně vychladit, fakt nevím.

      Vymazat
  11. jde to ,po 24 hodinách v lednici , jsme udělala kolečka na plech a z nich vykrájela tvary,ovšem je potřeba tam nechat vykrajovátko oříznout to zbylé těsto a pak teprve oddělat tvořítko,dělala jsem to asi hodinu a půl :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musela být pěkná dřina :-)

      Vymazat
  12. Vypadají lákavě a přitom je v nich jen pár surovin :) Lze je prosím udělat kakaové? Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezkoušela jsem, ale určitě půjdou, asi dát trochu méně mouky.

      Vymazat
  13. Po zjištění, že mi došel vanilkový cukr, jsem do těsta přidal 1 celý nastrouhaný citron a jsou z toho naprosto luxusní citronovo-máslové sušenky..!! :) Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  14. Jsou skvělé....akorát jsem dala sáček vanilkového cukru /podle receptu/ a cítím v těch sušenkách jak křupe...že nejsou tak rozsypávající jak jsem čekala. nebo jsou to jakési hrudky?...těsto bylo uhnětené perfektně (aj se mi s nim super pracovalo....jen jsem se zamyslela a najednou bylo hebké a vláčné a hotové)
    ...tak nevím no :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vanilkový cukr není tak jemný jak moučkový, tak tam bude vždy trochu křupat. Pokud ho chcete mít úplně jemný, musíte si vyrobit svůj cukr.

      Vymazat
  15. Sušenky jsou naprosto luxusní, křehoučké a ještě lepší než jsem čekala :) děkuji za recept. Petra

    OdpovědětVymazat
  16. Nezkoušeli jste tento recept někdo napůl se slaným máslem? Kdysi ve Francii jsem si koupila sladké máslové sušenky ze slaného másla a byly naprosto skvělé. Ale jinak tento recept vypadá úžasně
    klidně i na jednoduché cukroví:-)
    Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezkoušela jsem, ale dokážu si představit, že to bude skvělé! Mám ráda takové kombinace.

      Vymazat
  17. Dobrý den, nezkoušel jste prosím někdo tvořit sušenky pomocí ručního lisu na sušenky? Zajímalo by mne, zda to jde bez problémů nebo jestli se těsto příliš drobí..Děkuji za případnou odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezkoušela jsem to, toto těsto je myslím na strojek moc měkké.

      Vymazat
  18. Úžasný, perfektně se povedly, jednoduchý recept. Díky za něj.Erika

    OdpovědětVymazat
  19. Dobry den, šly by na ne použit razítka z tchiba? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jaká mají razítka v Tchibu. Nejjednodušší je to vyzkoušet.

      Vymazat
    2. Já je dnes zkusila a vůbec mi to nešlo. Těsto zůstává na razítkách :-(

      Vymazat
    3. Jsou skvěle a je to rychlovka. Půl hodlá v mrazáku, takže včetně pečení a těsta akce na hodinku. A pomocí razítek vypadají báječné.

      Vymazat
    4. Jsou skvěle a je to rychlovka. Půl hodlá v mrazáku, takže včetně pečení a těsta akce na hodinku. A pomocí razítek vypadají báječné.

      Vymazat
    5. Právě to zkouším těch pul hod.

      Vymazat
  20. Ja mam tez razitka a chci je vyzkouset, tak doufam, ze tento recept bude to prave ... a co cokoladova poleva?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čokoládová poleva se na ně hodí.

      Vymazat
  21. Tak recept testuju. Jsem zvědav, máslové sušenky mám rád.

    OdpovědětVymazat
  22. pekla jsem včera bez zaležení - po umíchání těsta jsem hned ukoulela kuličky a na pečícím papíře rozplácla. šlo to skvěle a nic se nedrobilo.
    díky za recept s minimem ingrediencí a maximem výsledku:)

    OdpovědětVymazat
  23. Úžasné,rychlé a šly dělat skvěle!!!Děkuji za receptík.Jitka

    OdpovědětVymazat
  24. Tak dnes sem dělala ty sušenky a jsou boží. Su rada ze sem ten recept našla. Syn (2,5 let) hned snědl dvě. Perfekt díky. Jana

    OdpovědětVymazat
  25. A jak dlouho prosím sušenky po upečení vydrží? Jde to udělat i jako vánoční cukroví? Vydrží tak dlouho? Díky :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Teď je peču a moc krásně voní.��S těstem se mi dobře pracovalo. Už se těším az ochutnam. Moc děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  27. Podle tvého receptu jsem je pekla už několikrát a mám je hrozně ráda! Díky za něj!:)

    OdpovědětVymazat
  28. Anonymní13.02.16 9:49

    Mam presne tento istý recept akurát ze ja mam v recepte navyse este 1/2 kávovej lyzicky soli a musim povedat ze su fantasticke... ja ich nechavam 24 hod. v chladnicke a potom len krajam kolieska a dam upiect..... a musim vzdy robit dvojbasobnú davku lebo moja dcera ich zboznuje a minule som vymákla manzela ako si na nich tajne pochutnáva... vraj ked sú take ,,bohovské,, ze im nevie odolat... je to fakt super recept :-)

    OdpovědětVymazat
  29. S takovým druhem těst to obvykle neumím, ale musím přiznat, že se neuvěřitelně povedly. A to jsem je vůbec nenechávala odležet. Děkuju za recept!!!

    OdpovědětVymazat
  30. Testo je skvele, susenky jsou vic nez vyborne....hned na poprve jsem delala dvojitou davku. Nemam co dodat :-) a dekuji za vyborny, rychly recept.

    OdpovědětVymazat
  31. Výborný recept, s testem se dobře pracuje. Z těsta jsem udělala kuličky a na plechu jsem udělala pomocí vidličky na sušenky mřížky. Jsou vyborne, prostě super :)

    OdpovědětVymazat
  32. Peču je už poněkolikáté a vždycky jsou výborně! :-)

    OdpovědětVymazat
  33. dobrý den Maryno, neměla byste recept na sušenky, které naopak nenabydou? koupila jsem si embosovaný váleček, dnes proběhl první pokus (220g hl. mouky, 100g másla, 80g moučkového cukru, 1 vajíčko) - není to úplně špatné, ale protože sušenky nabývají, není to úplně ono :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám :-) 400 g hladké mouky, 200 g másla, 1 menší vajíčko, 70 g moučkového cukru, špetka soli a jedna lžička citronové šťávy nebo třeba vody z květů pomerančovníku

      Vymazat
    2. Lze nahradit mouku špaldovou? Moc děkuji

      Vymazat
    3. Nepeču se špaldovou moukou, tak nevím, budete muset vyzkoušet sama.

      Vymazat
  34. ještě tam byla citronová šťáva :-)

    OdpovědětVymazat
  35. Maryno, děkuji :-) to jsou stejné suroviny a víceméně ve stejném poměru - myslím, že moje chyba byla v tom, že jsem tam dala šťávu z celého citronu, místo lžičky... ale už jsem dnes vytvořila skořicové sušenky, které jsou dokonalé (vzhled i chuť)... tak příští várka bude dle vašeho receptu (abyste rozuměla, pořídila jsem si embosovaný váleček, takže se z něj raduji a sušenkuji :-) děkuji, K.

    OdpovědětVymazat
  36. Smím se zeptat, na jaké množství sušenek vyjde předepsaná dávka? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  37. Těsto hotové a čekám!

    OdpovědětVymazat
  38. Těsto hotové ráno budu pokračovat :) už se děti těší

    OdpovědětVymazat
  39. Dobrý recept. Moje dcera Anna řekl děkuji. Díky za recept!

    OdpovědětVymazat