Vybraný příspěvek

Pečeme i v době koronaviru

Stále peču, zatím jsem zavřít nemusela. Chodí Vás ovšem míň a především pro rezervace, tak upravuji otevírací hodiny od příštího týdne...

pondělí 15. července 2013

Melounové dortíčky




Do tohoto dezertu jsem se zamilovala na první pohled, když jsem listovala nejnovějším číslem časopisu Sweet Dreams. Hned jsem nakoupila horu másla a dala se do výroby domácího listového těsta, jedině tato fáze je u tohoto dezertu zdlouhavá. Pokud použijete kupované, máte do hodinky lehké, svěží a efektní dortíčky hotové. Máslovým domácím listovým těstem zase zaručeně všechny odrovnáte tak, že blahem nebudou moci ani mluvit :-). Možná je rovnou udělejte z dvojnásobné dávky, protože jeden kousek fakt nestačí!

Suroviny na 6 ks
250 g listového těsta (nebo jedna role rozváleného chlazeného)
dva až tři druhy melounu (různé barvy dužiny – vodní, medový, Cantaloupe, Galia)
1 lžíce tekutého medu
1 lžíce citronové šťávy
100 g smetany ke šlehání
150 g crème fraîche nebo více procentní kysané smetany
10 g vanilkového cukru
moučkový cukr

Listové těsto rozválíme na plát silný 4 mm. Vykrájíme z něj 12 koleček o ∅ 7 cm. Kolečka naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je vodou a pečeme 10 až 15 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Upečená necháme vychladnout na roštu. Pokud v některých místech při pečení těsto moc vyrostlo, kolečka seřízněte do roviny.

Z melounů vykrájíme 18 kuliček o ∅ 2,5 cm. 

Smetanu ušleháme na pevnou šlehačku. Kysanou smetanu promícháme s vanilkovým cukrem, opatrně do ní zamícháme šlehačku, krém naplníme do zdobicího sáčku bez ozdobného nádstavce.

Na 6 koleček těsta položíme vždy po třech kuličkách melounu (na každé 2 nebo 3 různé barvy), mezi meloun a na něj nastříkáme krém, ten přikryjeme druhým kolečkem těsta. Na závěr dortíčky lehce poprášíme moučkovým cukrem.


6 komentářů:

Jitka řekl(a)...

Domácí listové těsto nemá konkurenci, výborně chutná i samotné.

Kaya řekl(a)...

Vypadají fakt na výbornou. Myslím, že u jednoho bych rozhodně neskončila :D

Esmé (Kulturní kulinárium) řekl(a)...

Další super tip na dezert z melounu, já zrovna teď v neděli dělala svůj melounový cheesecake a mohu jen potvrdit, že meloun je na léto nej! :)

Maryna řekl(a)...

No a co teprv ten grilovaný. To je dobrota! Cheesecake vyzkouším, to zní dobře.

Segrica řekl(a)...

Vyzkoušela jsem s jahodami a byla to mňamka. Jen listová kolečka se mi nafoukla a byly z nich spíš duté bochánky, než placičky. Nevíte, jak na to, aby se nenafukovaly? Díky

Maryna řekl(a)...

Aby se těsto nenafouklo při pečení, musí se zatížit. Přikrýt pečicím papírem a na něj nasypat fazole, keramzit nebo se občas někde dají sehnat speciální keramické kuličky. U takových malých kousků je to trochu problematické. Trochu pomůže když těsto propícháte vidličkou.